Αμερικανοί γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα προέτρεψαν το αμερικανικό Πεντάγωνο να σταματήσει τη συμπαραγωγή εξαρτήματων για τα μαχητικά αεροπλάνα F-35 από την Τουρκία.
Σε επιστολή που έστειλαν στον υπουργό Άμυνας Μαρκ Έσπερ τη Δευτέρα, οι νομοθέτες προειδοποίησαν το Πεντάγωνο λέγοντας ότι τυχόν σχέδια για αγορά εξαρτημάτων για τα F-35 από τουρκικές εταιρείες υπονομεύουν τις πιέσεις που ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία για την αγορά (και παραλαβή) του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400.
Ως γνωστό, οι ΗΠΑ εκδίωξαν επίσημα την Τουρκία από το πολυεθνικό πρόγραμμα κατασκευής των αμερικανικών μαχητικών, το 2019, λόγω της συμφωνία με τη Ρωσία για τους S-400 και τερμάτισαν την εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων, οι οποίοι εγκατέλειψαν την Αμερική όταν τους αφαιρέθηκαν οι βίζες παραμονής.
Την επιστολή υπογράφουν οι Γερουσιαστές Jeanne Shaheen και Chris Van Hollen (Δημοκρατικοί), και James Lankford και Thom Tillis (Ρεπουμπλικάνοι).
Υπενθυμίζουν ότι η υφυπουργός Άμυνας Έλεν Λόρντ είχε δηλώσει ότι θα τερματιστεί κάθε συμμετοχή της Τουρκίας «στις αρχές του 2020».
Ωστόσο, αυτή η υπόσχεση για «εκκαθάριση» «δεν έχει τηρηθεί ούτε είναι ακριβής», αναφέρουν στην επιστολή.
Αντ’ αυτού, ένας αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε πρόσφατα ότι οι Τούρκοι εργολάβοι θα συνεχίσουν να κατασκευάζουν βασικά στοιχεία των μαχητικών αεροσκαφών F-35 μέχρι το τέλος του 2022.
Στην επιστολή, οι γερουσιαστές υπογράμμισαν επίσης την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την τουρκική κυβέρνηση προσθέτοντας ότι «παραμένουν ανήσυχοι για την κατεύθυνση που η Τουρκία ακολουθεί υπό την ηγεσία του Προέδρου Ερντογάν».
«Από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία και το Ιράκ έως τις αυθαίρετες συλλήψεις Αμερικανών στην Άγκυρα έως την αμυντική συνεργασία με τη Ρωσία, η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται σαν υπεύθυνος σύμμαχος και δεν συνεργάζεται με τη Δύση στο επίπεδο που περιμένουμε από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ», γράφουν στην επιστολή.
Η Τουρκία ήταν από τους αρχικούς συνεργάτες στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35.
Η προγραμματισμένη αγορά περίπου 100 αεριωθούμενων αεροσκαφών την είχε κάνει έναν από τους τέσσερις κορυφαίους ξένους πελάτες για το μαχητικό τζετ, αλλά έλαβε μόνο έξι αεροσκάφη, τα οποία δεν μεταφέρθηκαν ποτέ στην Τουρκία, πριν αποβληθεί από το πρόγραμμα πέρυσι.
Και τα έξι θα τα αγοράσει η αμερικανική πολεμική αεροπορία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι το ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 της Τουρκίας δεν είναι συμβατό με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και απειλεί τις μυστικές δυνατότητες των νέων μαχητικών αεροσκαφών.
Η Τουρκία αμφισβήτησε την αμερικανική θέση και ισχυρίστηκε ότι οι S-400 δεν θα ενσωματωθούν στην άμυνα του ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία είχε δηλώσει ότι ότι θα θέσει σε λειτουργία τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα άμυνας τον Απρίλιο, αλλά μια τέτοια κίνηση δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί.