Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κύπρος: Ξεκινά νέα γεώτρηση στο κοίτασμα του Ονασαγόρα

Κύπρος: Ξεκινά νέα γεώτρηση στο κοίτασμα του Ονασαγόρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ιορδανία, Ισραήλ, Κύπρος, Λίβανος, Φυσικό Αέριο,

Παρά την επιθετική στάση της Τουρκίας, η Κύπρος συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμα γεωτρήσεων στο νησί.

Αυτή την φορά τα γεωτρύπανα θα πιάσουν δουλειά, στις 25 Σεπτεμβρίου, στο κοίτασμα «Ονασαγόρας».

Χθες, η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Υπουργείου Ενέργειας, με Οδηγία προς Ναυτιλομένους μέσω του συστήματος NAVTEX, δέσμευσε δύο θαλάσσιες περιοχές μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου για γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος αυτό ουσιαστικά αποτελεί και την έναρξη της διαδικασίας των τουλάχιστον δύο διαδοχικών γεωτρήσεων που θα πραγματοποιήσει η ΕΝΙ-KOGAS στο επόμενο τρίμηνο.

Συγκεκριμένα, δεσμεύτηκε περιοχή έκτασης 1.800 τετρ. χιλιομέτρων, που καλύπτει περίπου τα δύο τρίτα του οικοπέδου «9», όπου βρίσκεται η γεωλογική διαμόρφωση «Ιάσονας», όπως έχει ονομαστεί από το Υπουργείο Ενέργειας και την ΕΝΙ, η οποία περιλαμβάνει τα κοιτάσματα «Ονασαγόρας» και «Πράξανδρος».

Η πρώτη γεώτρηση θα γίνει στον «Ονασαγόρα» και επειδή όλα τα γεωλογικά δεδομένα είναι πανομοιότυπα, από τα αποτελέσματα θα εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα και για τις ποσότητες, την ποιότητα, τη σύνθεση και τις πιέσεις του φυσικού αερίου στον «Πράξανδρο».

Παράλληλα, έχει δεσμευτεί για γεωτρήσεις, θαλάσσια περιοχή έκτασης 2.100 τετρ. χλμ. που καλύπτει περίπου το νότιο ήμισυ των οικοπέδων «2» και «3», όπου βρίσκεται το κοίτασμα «Ζήνων», στο οποίο θα ακολουθήσει η δεύτερη γεώτρηση τον Νοέμβριο.

Σε μια άλλη σχετική εξέλιξη χθες, το Ισραήλ και η Ιορδανία, υπέγραψαν Συμφωνία Συναντίληψης, με την οποία μπαίνουν σε τελικές διαπραγματεύσεις για διάθεση από τις Noble και Delek στην Ιορδανία, φυσικού αερίου συνολικής αξίας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από το κοίτασμα «Λεβιάθαν» για 15 χρόνια.

Η συμφωνία μετατρέπει ουσιαστικά το Ισραήλ, στον κύριο προμηθευτή ενεργειακών πόρων της Ιορδανίας. Η συμφωνία υπογράφτηκε στο Αμάν στην παρουσία του αναπληρωτή υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Σχετικά άρθρα