Η Βόρεια Μακεδονία οδεύει στις κάλπες στις 15 Ιουλίου για να εκλέξει νέα κυβέρνηση, με την επερχόμενη βουλευτική εκλογική αναμέτρηση να ξεχωρίζει παράλληλα και ως η πρώτη που διεξάγεται στη χώρα έπειτα από τη σύναψη της Συμφωνίας των Πρεσπών και τις συνακόλουθες αλλαγές στη συνταγματική της ονομασία.
Οι επερχόμενες αλλαγές είναι κρίσιμες από πολλές απόψεις σε σχέση και με την Ελλάδα. Από το αποτέλεσμά τους αναμένεται, άλλωστε, να κριθεί και το πολιτικό μέλλον του Ζόραν Ζάεφ, ενώ μια ενδεχόμενη επάνοδος του VMRO-DPMNE στην εξουσία πρόκειται να συνοδευτεί και από ανησυχίες για επαπειλούμενες υπαναχωρήσεις από την πλευρά των Σκοπίων αναφορικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και όσων εκείνη προϋποθέτει.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία Brima Gallup σε δείγμα 1.174 ατόμων τον Ιούνιο, το SDSM εμφανίζεται να συγκεντρώνει 18,7% στην πρόθεση και το VMRO-DPMNE 15,1%, ενώ το DUI ακολουθεί με 8,2% και το 16% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει.
Στην ερώτηση «Ποιον πολιτικό εμπιστεύεστε περισσότερο;», οι ερωτηθέντες προκρίνουν τον Ζόραν Ζάεφ που συγκεντρώνει το 9,4%, με τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι του VMRO-DPMNE να ακολουθεί με 4,2%.
Διαφορετικά είναι όμως τα αποτελέσματα σε δημοσκόπηση της αμερικανικής Mc Laughlin & Associates που δίνει προβάδισμα 2% στο VMRO-DPMNE έναντι του SDSM, με 29% έναντι 27%.
Υψηλότατο είναι όμως στη συγκεκριμένη σφυγμομέτρηση (που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 5.901 ατόμων τον Ιούνιο) και το ποσοστό των αναποφάσιστών το οποίο εμφανίζεται να αγγίζει το 28%.