Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λιβύη: Η Γαλλία ζήτησε από τον Τουρκολίβυο Σαράτζ να κηρύξει εκεχειρία

Λιβύη: Η Γαλλία ζήτησε από τον Τουρκολίβυο Σαράτζ να κηρύξει εκεχειρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακίλα Σάλεχ, Γαλλία, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, Λιβύη, Ρωσία, Φαγιέζ Αλ Σαράτζ,

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν είχε την Πέμπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τουρκολίβυο Φάγιεζ αλ Σάρατζ, τον επικεφαλής της ισλαμιστικής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, από τον οποίο ζήτησε να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να σταματήσουν οι «ξένες παρεμβάσεις» στη χώρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Σάρατζ, ο Γάλλος υπουργός εξέφρασε «την ανησυχία της χώρας του για την τεταμένη κατάσταση στη Λιβύη», διαβεβαιώνοντας ότι οι προσπάθειες που καταβάλλει το Παρίσι έχουν ως στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή.

Ζήτησε επίσης να κηρυχθεί γρήγορα εκεχειρία, κάτι που θα επιτρέψει να ξαναρχίσει ο πολιτικός διάλογος, στον οποίο κεντρικό ρόλο θα πρέπει να έχει ο ΟΗΕ.

Ο Λε Ντριάν είπε ότι η χώρα του «απορρίπτει κάθε ξένη παρέμβαση, όποιος και αν είναι ο χαρακτήρας ή η προέλευσή της».

Οι δηλώσεις του Γάλλου ΥΠΕΞ, έρχονται μετά από σειρά εμπρηστικών δηλώσεων από πλευράς Τουρκίας, η οποία στηρίζει την κυβέρνηση Σάρατζ στη Λιβύη και αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις και τζιχαντιστές από τα τέλη του περασμένου έτους.

Αυτή ήταν η δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Λε Ντριάν με τον Σάρατζ από τις 31 Μαΐου.

Για ελιγμούς της Γαλλίας στη Λιβύη κάνει λόγο ο Σάρατζ

«Οι τρέχουσες πολιτικές πρωτοβουλίες δεν έχουν ως στόχο την εξεύρεση μιας λύσης στην κρίση», ανέφερε στην ίδια ανακοίνωση ο Σάρατζ, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιες «πολιτικές πρωτοβουλίες» αναφέρεται.

Κατά τον Σάρατζ, πρόκειται «περισσότερο για ελιγμούς που έχουν ως μοναδικό στόχο να εξευρεθεί κάποιος ρόλος για συγκεκριμένα πρόσωπα», πρόσθεσε, αναφερόμενος προφανώς στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης που τον Απρίλιο του 2019 ξεκίνησε μια επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, όπου εδρεύει η GNA.

Ο Σάρατζ υπογράμμισε επίσης ότι είναι αναγκαίο να αρθεί ο αποκλεισμός των πετρελαιοπηγών από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στον Χάφταρ και να ξαναρχίσει η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη.

Στη Μόσχα ο πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων της Λιβύης

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της νόμιμα εκλεγμένης Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Ακίλα Σάλεχ έφθασε στην Μόσχα, όπου την Παρασκευή θα έχει συναντήσεις στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω Βουλή) μεταδίδει το πρακτορείο TASS επικαλούμενο διπλωματική πηγή.

«Ο Ακίλα Σάλεχ έφθασε στη Μόσχα. Προγραμματίζονται συναντήσεις στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας», δήλωσε η πηγή.

Η Ρωσία, όπως και η Αίγυπτος, αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποστηρίζουν τις δυνάμεις του Χαλιφά Χαφτάρ στη Λιβύη.

Ο Ακίλα Σάλεχ δεν προβλέπεται να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως δήλωσε στο TASS ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, στο πρόγραμμα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν προβλέπεται συνάντηση με τον Ακίλα Σάλεχ.

«Τέτοια συνάντηση δεν υπάρχει στο πρόγραμμα του» δήλωσε ο Πεσκόφ.

Υπέρ της Διακήρυξης του Καΐρου για τη Λιβύη, ο Σάλεχ

Νωρίτερα ο σύμβουλός του Σάλεχ, αρμόδιος για τα ΜΜΕ, Φατχί αλ Μαρίμι δήλωσε ότι η επίσκεψη αυτή διοργανώθηκε δεδομένης της δύσκολης κατάστασης στην Λιβύη, τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Ο Μαρίμι τόνισε επίσης πως η επίσκεψη γίνεται «στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων επαφών μεταξύ διαφόρων περιφερειακών και διεθνών δυνάμεων με στόχο την αναζήτηση τρόπων κατάπαυσης του πυρός και μηχανισμών ειρηνικής διευθέτησης», στη βάση της πρότασης που έγινε από τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στις αρχές Ιουνίου που είναι γνωστή ως «Διακήρυξη του Καΐρου» και των αποφάσεων της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Σχετικά άρθρα