ΤζιχαντιστέςΒαλκάνια
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η τουρκική κυβέρνηση παρακολουθούσε Έλληνες προσκυνητές στην Παναγία Σουμελά

Η τουρκική κυβέρνηση παρακολουθούσε Έλληνες προσκυνητές στην Παναγία Σουμελά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Δημοσίευμα του Nordic Monitor αποκαλύπτει πως η τουρκική κυβέρνηση παρακολουθούσε Έλληνες προσκυνητές στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελάς στην περιοχή του Πόντου.

«Η τουρκική κυβέρνηση πραγματοποίησε κρυφά επιτήρηση σε Έλληνες υπηκόους που επισκέφτηκαν ένα ιστορικό μοναστήρι στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας, σύμφωνα με μαρτυρία ενός πρώην αξιωματικού πληροφοριών», αναφέρει αρχικά το δημοσίευμα.

Στη συνέχεια το Nordic Monitor σημειώνει πως οι αποκαλύψεις έγιναν κατά τη διάρκεια ακρόασης το 2016 στο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης από τον Μουχιτίν Ζενίτ (Muhittin Zenit), έναν 46χρονο πρώην αξιωματικό της αστυνομίας.

Σύμφωνα με το αντίγραφο της ακρόασης, που παρουσιάζει η Nordic Monitor, ο αξιωματικός, ο οποίος εργάστηκε στην Τραπεζούντα, παραδέχτηκε ότι μια από τις εντολές τους ήταν να παρακολουθούν Έλληνες που επισκέφτηκαν την επαρχία για περιηγήσεις.

«(Παρακολουθούνται) οι δραστηριότητες των Ποντίων είναι μέρος των εντολών μας… για παράδειγμα, ομάδες περιοδείας από την Ελλάδα που επισκέπτονται το Μοναστήρι της Σουμέλας (ένα ελληνικό ορθόδοξο μοναστήρι του 4ου αιώνα στη Τραπεζούντα)», είπε ο Ζενίτ, προσθέτοντας ότι αυτός και άλλοι αξιωματικοί πληροφοριών παρακολουθούσαν τα ελληνικά τουρίστες.

Μάλιστα το δημοσίευμα σχολιάζει πως «η παραδοχή του Ζενίτ επιβεβαιώνει ότι αντι-ελληνική «παράνοια» προκαλείται συστηματικά και σκόπιμα από το τουρκικό κράτος, το οποίο χρησιμοποίησε υπηρεσίες ασφαλείας και μυστικές υπηρεσίες και αφιερώνοντας σημαντικούς πόρους για να παρακολουθεί και να κατασκοπεύει τους Έλληνες τουρίστες».

Σχετικά άρθρα