Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ, απέρριψε την Τετάρτη τις προτάσεις του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν μια απόπειρα εξαπάτησης της Δύσης, την παραμονή της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, ώστε να αποφύγει την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.
«Το πραγματικό σχέδιο του Πούτιν είναι να καταστρέψει την Ουκρανία και να αποκαταστήσει τη Σοβιετική Ένωση» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γιατσενιούκ.
Νωρίτερα ο Πούτιν δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του στη Μογγολία ότι οι απόψεις του ιδίου και του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο για τον τερματισμό των συγκρούσεων είναι «πολύ κοντά».
Παρουσίασε μάλιστα ένα σχέδιο επτά σημείων που περιλαμβάνει την ανταλλαγή αιχμαλώτων και τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους πρόσφυγες.
«Όλες οι προηγούμενες συμφωνίες που έγιναν με τη Ρωσία —στη Γενεύη, στη Νορμανδία, στο Βερολίνο και στο Μινσκ— αγνοήθηκαν ή παραβιάστηκαν με περιφρόνηση από το ρωσικό καθεστώς», πρόσθεσε ο Γιατσενιούκ.
Το ΝΑΤΟ εξετάζει τρόπους αντίδρασης
Την ίδια ώρα την Πέμπτη ξεκινά η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Ταλίν, με την ουκρανική κρίση να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων μαζί με το Ισλαμικό Κράτος.
Το ΝΑΤΟ θα εγγυηθεί την εθνική κυριαρχία των χωρών της Βαλτικής, επισήμανε η Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Μιανμάρ, Τέιν Σέιν.
Σύμφωνα με την καγκελάριο, όλα τα μέτρα που θα αποφασιστούν από τους ηγέτες στη σύνοδο αυτή θα συνάδουν με τις συνθήκες που έχουν υπογραφεί μεταξύ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της Μόσχας. Σημείωσε όμως ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να βελτιώσει τις δυνατότητες γρήγορης αντίδρασής του στην περιοχή.
«Θα πρέπει να εκπληρώσουμε τις επιθυμίες αυτών των χωρών και ο χρόνος αντίδρασης των πολλών μηνών πραγματικά δεν βοηθά» προς αυτήν την κατεύθυνση, συμπλήρωσε.
Η Μέρκελ ρωτήθηκε επίσης για την πρόταση της Αυστραλίας να εξαιρεθεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν από την προσεχή σύνοδο της G20 στο Μπρίσμπαν. Απάντησε ότι θα συζητήσει το θέμα όταν θα συναντηθεί με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ, όμως δεν διευκρίνισε το πότε θα γίνει αυτό.
Μαίνονται οι μάχες στο Ντόνετσκ
Σφοδρές εκρήξεις από πυρά πυροβολικού ακούγονταν στα προάστια της πόλης Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας την Τετάρτη, λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν το Κίεβο και η Μόσχα για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή.
Ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters στο Ντονέτσκ μετέδωσε ότι εκρήξεις ακούγονται στα βορειοδυτικά της πόλης, που πριν από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών αριθμούσε περίπου 1 εκατ. κατοίκους. Στήλες γκρίζου καπνού υψώνονταν από μια περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης.
«Δεν έχουμε μια αξιόπιστη επιβεβαίωση αυτού που πιθανόν ή πράγματι συμφωνήθηκε και το τι αφορά και πώς θα εφαρμοστεί. Επομένως, επιμένουμε στο χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Σάββατο για περαιτέρω κυρώσεις», δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.