Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κατ’ αρχήν συμφωνία για το νέο φράγμα του Νείλου μεταξύ Αιγύπτου, Σουδάν και Αιθιοπίας

Κατ’ αρχήν συμφωνία για το νέο φράγμα του Νείλου μεταξύ Αιγύπτου, Σουδάν και Αιθιοπίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Αιθιοπία, Μεγάλο Φράγμα της Αιθιοπίας, Νείλος (Ποταμός), Σουδάν,

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για το νέο φράγμα του Νείλου κατέληξαν Αίγυπτος, Σουδάν και Αιθιοπία, όπως ανακοίνωσαν το Σάββατο οι αιγυπτιακές Αρχές.

Το deal αποτέλεσε συνέπεια πολύωρων διαπραγματεύσεων, οι οποίες έλαβαν χώρα την Παρασκευή, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή της Αφρικανικής Ένωσης, της Νότιας Αφρικής, της Κένυας, του Μάλι και της Δημοκρατίας του Κονγκό.

«Συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μια διακυβερνητική επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από ειδικούς και νομικούς.

»Στόχος αποτελεί η διαμόρφωση του τελικού κειμένου, το οποίο θα είναι δεσμευτικό για όλα τα εμπλεκόμενα μέρα» γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική συμφωνία, η Αιθιοπία, η οποία κατασκευάζει το νέο φράγμα, επηρεάζοντας τα χωρικά ύδατα της Αιγύπτου και του Σουδάν, δεσμεύτηκε να μην κλείσει το φράγμα, έως ότου διαμορφωθεί το κείμενο του τελικού deal.

Οι εμπλεκόμενες πλευρές, παράλληλα, συμφώνησαν να αποφύγουν τη λήψη μονομερών αποφάσεων, αλλά και να ενημερώσουν άμεσα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το αιθιοπιακό φράγμα αναμένεται να καταστεί το μεγαλύτερο στην Αφρική.

Ωστόσο, τόσο η Αίγυπτος όσο και το Σουδάν εκφράζουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις στα στάθμη του Νείλου στις επικράτειές τους.

Το Κάιρο είχε προτείνει το κλείσιμο του φράγματος σε διάστημα 10 ετών, ενώ η Αιθιοπία είχε αποφασίσει να προχωρήσει σ’ αυτή την ενέργεια εντός των επόμενων τριών ετών.

Σε μία τέτοια περίπτωση, όμως, Αίγυπτος και Σουδάν θα «έχαναν» 25 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ετησίως.

Το φλέγον ζήτημα μάλιστα, έφθασε έως και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο ζήτησε από την Αιθιοπία να αποφύγει τις μονομερείς ενέργειες και να υπάρξει τριμερής διάλογος.

Σχετικά άρθρα