Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρωθυπουργός Πακιστάν: Ο Μπιν Λάντεν πέθανε σαν «μάρτυρας»

Πρωθυπουργός Πακιστάν: Ο Μπιν Λάντεν πέθανε σαν «μάρτυρας»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλ Κάιντα, Ιμράν Καν, Ισλαμιστές, Οσάμα Μπιν Λάντεν, Πακιστάν, Τζιχαντιστές,

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ίμρα Καν που δήλωσε στη Βουλή ότι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν πέθανε σαν «μάρτυρας»!

Ο άνθρωπος που θεωρήθηκε «εγκέφαλος» της επίθεσης στις ΗΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 σκοτώθηκε στις 2 Μαΐου 2011 στο κρησφύετό του στο Αμποταμπάντ.

«Οι Αμερικάνοι ήρθαν στο Αμποταμπάντ και σκότωσαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Πέθανε μάρτυρας», δήλωσε ο Καν μιλώντας στη Βουλή, όπου αναφέρθηκε στις περίπλοκες σχέσεις μεταξύ του Πακιστάν και των ΗΠΑ, μετά από την αμερικανική επιδρομή.

«Μετά από αυτό όλος ο κόσμος μας πρόσβαλε.

»Ο σύμμαχός μας σκότωσε κάποιον μέσα στη χώρα μας, χωρίς καν να μας ενημερώσει», συνέχισε ο Καν, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό «ταπεινωτικό» για πολλούς Πακιστανούς.

Μέλη της αντιπολίτευσης και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αμέσως αντέδρασαν, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους.

«Ο Ίμραν Χαν παραποίησε την ιστορία δηλώνοντας ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν είναι μάρτυρας», σχολίασε ο Χαουάζα Ασίφ, υπουργός Εξωτερικής στην προηγούμενη κυβέρνηση, μιλώντας επίσης στη Βουλή.

«Οι μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο μάχονται κατά των διακρίσεων που υφίστανται εξαιτίας της πρόσφατης τρομοκρατίας.

»Και ο πρωθυπουργός μας επιδεινώνει την κατάσταση χαρακτηρίζοντας τον Οσάμα μπιν Λάντεν μάρτυρα του Ισλάμ», έγραψε στο Τwitter η Μίνα Γκαμπίνα, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι μάρτυρες τιμώνται στο Ισλάμ.

Ο όρος χρησιμοποιείται συνήθως για τους ανθρώπους που σκοτώνονται υπερασπιζόμενοι τη θρησκεία τους.

Επί χρόνια το Πακιστάν αρνούνταν επισήμως ότι γνώριζε ότι η ιδρυτής της Αλ Κάιντα κρυβόταν στο έδαφός του.

Όμως το 2019 ο Καν στη διάρκεια ταξιδιού του στις ΗΠΑ είχε δηλώσει ότι η υπηρεσία Πληροφοριών του πακιστανικού στρατού είχε δώσει στην Ουάσιγκτον κάποια στοιχεία που την οδήγησαν στον εντοπισμό του Μπιν Λάντεν.

Ο Άσαντ Ντουράνι, πρώην διευθυντής της υπηρεσίας αυτής, είχε επίσης δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera το 2015 ότι η υπηρεσία του γνώριζε μάλλον πού κρυβόταν ο Μπιν Λάντεν και ήλπιζε να χρησιμοποιήσει την πληροφορία αυτή για να λάβει ανταλλάγματα.

Σχετικά άρθρα