Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αμερικανοί και Γάλλοι «συνέτισαν» την Τυνησία – «Τέλος τα παιχνίδια με τον Ερντογάν»

Αμερικανοί και Γάλλοι «συνέτισαν» την Τυνησία – «Τέλος τα παιχνίδια με τον Ερντογάν»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Εμανουέλ Μακρόν, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Καΐς Σαγιέντ, Λιβύη, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Τυνησία,

Αμερικανογαλλικό «πέσιμο» στην Τυνησία έγινε τη Δευτέρα, με στόχο να «συνέλθει» το πολιτικό σύστημα της βορειοαφρικανικής χώρας, που μέρος του (οι ισλαμιστές) υποστηρίζει τα νεο-οθωμανικά σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εμμέσως τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Λιβύη. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δέχθηκε τον Τυνήσιο ομόλογό του στο Παρίσι, ενώ ο Αμερικανός στρατηγός Τάουνσεντ συναντήθηκε με τον Τυνήσιο υπουργό Άμυνας στην Τυνησία.

Αμερικανοί και Γάλλοι φαίνεται να συμφωνούν ότι κανείς τους δεν θέλει μια «ερντογανική» Τυνησία, ενώ η απειλή ενός παναραβικού πολέμου κατά της Τουρκίας, που εξαπέλυσε το Σάββατο ο Αιγύπτιος πρόεδρος Σίσι, θα αποσταθεροποιήσει όχι μόνο τη Μεσόγειο αλλά ολόκληρο τον πλανήτη, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που η παγκόσμια οικονομία έχει βυθιστεί στην ύφεση λόγω κορωνοϊού.

Ο πρόεδρος της Τυνησίας, Καΐς Σαγιέντ, δήλωσε εχθές Δευτέρα ότι η ισλαμιστική Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στην Τρίπολη της Λιβύης έχει «προσωρινή νομιμότητα», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια νέα Αρχή να την αντικαταστήσει και επανέλαβε την άρνηση της Τυνησίας σε διχοτόμηση της Λιβύης.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε:

«Η παρούσα Αρχή στην Τρίπολη βασίζεται στη διεθνή νομιμότητα, αλλά αυτή η διεθνής νομιμότητα είναι προσωρινή και δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα.

»Πρέπει να αντικατασταθεί από μια νέα νομιμότητα που να απορρέει από τη βούληση του Λιβυκού λαού».

Κάπως έτσι ανακοινώθηκε, από τυνησιακά χείλη, η επικείμενη λήξη της θητείας του Τουρκολίβυου Φαγιέζ αλ Σαράτζ, δήλωση ηχηρό ράπισμα και στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που μάλλον νόμιζε ότι είχε την Τυνησία του χεριού του.

Η άρνηση διχοτόμησης της Λιβύης επίσης είναι μήνυμα προς την Τουρκία, που έχει σενάριο εάν δεν καταφέρει να καταλάβει όλη τη Λιβύη να ιδρύσει τουρκολιβυκό ψευδοκράτος με πρωτεύουσα την Τρίπολη.

Από τη μεριά του ο Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε την Τουρκία ότι παίζει επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη.

«Δεν θα ανεχτούμε το ρόλο που παίζει η Τουρκία στη Λιβύη», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η Τυνησία αν και έχει διακηρύξει ουδετερότητα στη λιβυκή κρίση, επειδή στη Βουλή της έχουν την πλειοψηφία τα ισλαμιστικά κόμματα, που συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, έχει κατηγορηθεί ότι εμμέσως υποστηρίζει τους νεο-οθωμανικούς σχεδιασμούς στη Λιβύη.

Είναι μάλιστα η κοσμική τυνησιακή αντιπολίτευση που έχει καταγγείλει μια σειρά από περιστατικά «συνεργασίας» με τους Τούρκους.

Η προσπάθεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εντάξει την Τυνησία στο «χαλιφάτο» του και στις γεωπολιτικές του χίμαιρες έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό στη Γαλλία, που είχε την Τυνησία προτεκτοράτο της (1881–1956) και διατηρεί ισχυρά ερείσματα στη χώρα.

Η διείσδυση του Ερντογάν στην Τυνησία φαίνεται ότι κινητοποίησε και τους Αμερικανούς.

Έτσι εχθές, Δευτέρα, ο Αμερικανός στρατηγός Στέφεν Τάουνσεντ, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Αφρική (AFRICOM), πραγματοποίησε επίσκεψη στην Τυνησία και συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας της χώρας Ιμέντ Χαζγουί.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν και οι Αμερικανοί πρεσβευτές σε Τυνησία και Λιβύη.

Ο Τυνήσιος υπουργός Άμυνας, που πρέπει να «ένιωσε» βαρύ το αμερικανικό πέσιμο, διαβεβαίωσε για τη σημαντικότητα της τυνησιοαμερικανικής συνεργασίας, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι προνομιούχος εταίρος της Τυνησίας.

Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα για εξέλιξη αυτής της συνεργασίας σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, προκειμένου να ενισχυθούν οι επιχειρησιακές δυνατότητες του εθνικού στρατού της Τυνησίας.

Συζητήθηκαν και θέματα περιφερειακής ασφάλειας, αφού οι ίδιοι Αμερικανοί είχαν προηγουμένως επισκεφθεί τη Λιβύη όπου και διαμήνυσαν στον Σαράτζ να βρει πολιτική λύση στο πρόβλημα και να καταπολεμήσει τους τζιχαντιστές.

Ο υπουργός Άμυνας της Τυνησίας επιβεβαίωσε τη θέση της χώρας του «στη βάση της υποστήριξης της νομιμότητας στη Λιβύη και στην ανάγκη για μια πολιτική διευθέτηση που θα λαμβάνει ουσιαστικά υπόψη το συμφέρον του λιβυκού λαού».

«Η Τυνησία αρνείται όλες τις μορφές ξένης στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη και όλα τα σχέδια διχοτόμησης», τόνισε.

Γάλλοι και Αμερικανοί, συντονισμένοι (;) την ίδια ημέρα, κατέστησαν σαφές ότι η Τυνησία δεν είναι παιδική χαρά για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την ισλαμιστική παρέα του.

Αυτό που απομένει να δούμε είναι εάν ο Τούρκος πρόεδρος έλαβε το μήνυμα ή θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα κάποια κίνηση στην Τυνησία.

Σχετικά άρθρα