Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ιράν έστειλε όπλα και μαχητές στη Λιβύη για να υποστηρίξει τους Τουρκολίβυους

Το Ιράν έστειλε όπλα και μαχητές στη Λιβύη για να υποστηρίξει τους Τουρκολίβυους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιράν, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Λιβύη, Σιίτες, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Υεμένη,

«Το Ιράν βοηθά την Τουρκία και την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας στη Λιβύη», υποστηρίζει σε άρθρο της η ιστοσελίδα Modern Diplomacy.

Όπως αναφέρει, πρόσφατες φωτογραφίες από το λιβυκό πεδίο δείχνουν τη «Σαράγια Ανσάρ», μια παραστρατιωτική ιρακινή σιιτική πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν, να εισέρχεται στη Λιβύη για να υποστηρίξει την Τουρκία.

Η πληροφορία, που προέρχεται από το Λιβυκό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Libyan Human Rights Center), φαίνεται να επιβεβαιώνει αναφορές για μια πρόσφατα συναφθείσα συμφωνία συνεργασίας σε θέματα ασφαλείας μεταξύ του Ιράν και της Τουρκίας, όπως και φήμες για στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα ασφαλείας και άμυνας και έρχεται μετά από πληροφορίες ότι πλοίο των Φρουρών της Επανάστασης παρέδωσε οπλισμό στο λιμάνι της Μισράτα στις 23 Απριλίου.

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν σιίτες Ιρακινοί παραστρατιωτικοί της «Σαράγια Ανσάρ» αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Μισράτα, τονίζει το Modern Diplomacy.

Να προσθέσουμε με τη σειρά μας ότι το Ιράν συνεργάζεται με την Τουρκία και στη στρατιωτική επιχείριση, εισβολή, που διεξάγει η Άγκυρα στο βόρειο Ιράκ ενάντια στους Κούρδους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

Τουρκία και Ιράν έχουν συμφωνήσει να εξαλείψουν από κοινού όλες τις αντάρτικες ομάδες που πρόσκεινται στο PKK και διεξάγουν ανταρτοπόλεμο τόσο στο τουρκικό όσο και στο ιρανικό Κουρδιστάν.

Οι Κούρδοι, ένα έθνος 40 εκατ. ανθρώπων, δεν έχουν κράτος.

Το Κουρδιστάν είναι διαμελισμένο μεταξύ Συρίας, Τουρκίας, Ιράκ και Ιράν.

Ο πληθυσμός των Κούρδων στην Τουρκία υπολογίζεται από 14 έως 20 εκατ. και στο Ιράν από 8 έως 12 εκατ.

Υπάρχουν επίσης έντονες φήμες ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να εμπλακεί και στο μέτωπο της Υεμένης, υποστηρίζοντας τους φιλοϊρανούς σιίτες της χώρας ενάντια στη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα.

Σχετικά άρθρα