Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σεμπάστιαν Κουρτς: Η Ε.Ε. δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να εκβιάζει

Σεμπάστιαν Κουρτς: Η Ε.Ε. δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να εκβιάζει
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αυστρία, Έβρος, Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Σεμπάστιαν Κουρτς, Τουρκία,

Η Ε.Ε. δεν θα πρέπει επ’ ουδενί να επιτρέψει στην Τουρκία να την εκβιάζει, τονίζει ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρτς στέλνοντας έτσι μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις, με δεδομένη τη διαρκώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στα σύνορα της Ελλάδος και της Ευρώπης.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή» τόνισε σε ότι αφορά την τουρκική προκλητικότητα και πως αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί:

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην Τουρκία να μας εκβιάζει!

»Δεν πρέπει να αφήσουμε την Τουρκία να χρησιμοποιεί τους μετανάστες για να εκβιάσει την Ε.Ε., όπως έχει προσπαθήσει επανειλημμένως.

»Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο στείλαμε βοήθεια στον Έβρο τον περασμένο Μάρτιο: ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να υπερασπιστεί τα σύνορά της τα οποία ταυτόχρονα αποτελούν και τα σύνορα της Ε.Ε. και να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία.

»Είμαι πολύ χαρούμενος βλέποντας την Ε.Ε. να έχει βοηθήσει συνολικά την Ελλάδα να υπερασπιστεί να εξωτερικά σύνορα, ενώ ο FRONTEX διαδραμάτισε κομβικό ρόλο.

»Η απάντηση της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία πρέπει πάντοτε να είναι ξεκάθαρη.

»Χρειάζεται να δείξουμε ενότητα όχι μόνο στο ζήτημα της μετανάστευσης αλλά και απέναντι σε αμφιλεγόμενα θέματα».

Στην ερώτηση αν η απουσία ευρωπαϊκού στρατού είναι εμπόδιο σε αυτό και αν θα μπορέσουμε να σχηματίσουμε ενιαίο στρατό στο μέλλον ή μήπως είναι οι διαφορετικές απόψεις πάνω στο ζήτημα ασύμβατες, ο Αυστριακός καγκελάριος είπε:

«Είμαστε ξεκάθαρα υπέρ της στενής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. σε θέματα ασφαλείας και αμύνης.

»Έτσι, συμμετέχουμε στην PESCO αλλά και σε άλλες αποστολές της Ε.Ε. στο εξωτερικό.

»Με αυτόν τον τρόπο, η Ε.Ε. μπορεί να συμβάλει ενεργά στο να διασφαλίσει τη σταθερότητα στα ανατολικά και νότια σύνορά της.

»Επιτρέψτε μου όμως να είμαι σαφής: δεν βλέπω την προοπτική για ενιαίο στρατό με ιδιαίτερα μεγάλη θέρμη επειδή η Αυστρία είναι μια ουδέτερη χώρα και κάτι τέτοιο θα ήταν νομικά αδύνατο για εμάς.

»Μια στενότερη συνεργασία παρ’ όλα αυτά εξοικονομεί χρήματα και επιτρέπει συνέργειες μεταξύ στρατών κρατών-μελών της Ε.Ε., κάτι το οποίο μας κάνει όλους μαζί ισχυρότερους».

Τέλος απαντώντας στο ερώτημα ποια θα είναι η απάντηση της Αυστρίας αν υπάρξουν νέες προκλήσεις από την Άγκυρα απέναντι στην Ελλάδα το καλοκαίρι, ο Σεμπάστιαν Κουρτς τόνισε:

«Ελπίζουμε πως θα είναι δυνατό να σταματήσουν αντίστοιχες παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων μελών της Ε.Ε. από την Τουρκία.

»Εμείς, ως Ε.Ε., αποσκοπούμε σε καλές συνεργασίες με όλους τους γείτονές μας.

»Από την άλλη μεριά, είναι σημαντικό να είμαστε ξεκάθαροι με τους γείτονές μας σε περίπτωση που τέτοια γεγονότα λαμβάνουν χώρα και να δρούμε συντεταγμένα σε πολιτικό επίπεδο.

»Να στέλνουμε σαφή μηνύματα ότι είμαστε μία ενιαία μάζα, ότι θα είναι αδύνατο να μας διχάσει οποιοσδήποτε το προσπαθήσει και ότι η θέση μας απέναντι σε ζητήματα διεθνούς δικαίου είναι αμετακίνητη.

»Είτε αυτό έχει να κάνει με την Ουκρανία, είτε με την Ελλάδα, είτε με την Κύπρο».

Σχετικά άρθρα