Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΗΠΑ: Ο κυβερνήτης του Κολοράντο με νομοσχέδιο καταργεί την ασυλία των αστυνομικών

ΗΠΑ: Ο κυβερνήτης του Κολοράντο με νομοσχέδιο καταργεί την ασυλία των αστυνομικών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αστυνομική Βία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κολοράντο,

Ο κυβερνήτης του Κολοράντο Τζάρεντ Πόλις επικύρωσε χθες Παρασκευή νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την άρση της νομικής ασυλίας που προστάτευε τους αστυνομικούς από αστικές αγωγές για ανάρμοστη συμπεριφορά εν ώρα υπηρεσίας.

Το τοπικό κοινοβούλιο του Κολοράντο υιοθέτησε νομοσχέδιο για τη λογοδοσία της Αστυνομίας την προηγούμενη εβδομάδα μετά τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν σε ολόκληρες τις ΗΠΑ έπειτα από τον θάνατο από ασφυξία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από έναν λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολις στις 25 Μαΐου.

Ο Πόλις, ένας Δημοκρατικός, επέλεξε την 19η Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία γιορτάζεται η κατάργηση της δουλείας στις ΗΠΑ, για να επικυρώσει το νομοσχέδιο.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) χαιρέτισε την κίνηση αυτή, επισημαίνοντας ότι το Κολοράντο έγινε μία από τις πρώτες πολιτείες που ακυρώνουν την ασυλία των αστυνομικών.

Η ACLU χαρακτήρισε τον νόμο αυτό ιστορικό.

Επιπλέον βάσει του νέου νόμου οι αστυνομικοί της πολιτείας θα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια να εφοδιαστούν με κάμερες στις στολές τους, ενώ απαγορεύεται η χρήση κεφαλοκλειδώματος.

Ο νέος νόμος έχει λάβει τη στήριξη των επικεφαλής των αστυνομικών τμημάτων της πολιτείας όπως και των σερίφηδων των κομητειών, οι οποίοι σε κοινή του ανακοίνωση επισημαίνουν ότι πολλά από τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτόν ήδη εφαρμόζονται σε τοπικό επίπεδο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ προσέφερε ασυλία στους αστυνομικούς πριν 50 χρόνια προκειμένου να τους προστατεύσει από αγωγές για ασήμαντους λόγους.

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν την Αστυνομία έχουν δηλώσει ότι η ασυλία διασφαλίζει ότι τα όργανα της τάξης μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις σε δευτερόλεπτα όταν αντιμετωπίζουν σε επικίνδυνες καταστάσεις, χωρίς να ανησυχούν αν στη συνέχεια θα τους ασκηθούν διώξεις.

Οι επικριτές όμως του μέτρου καταγγέλλουν ότι με αυτό τον τρόπο συχνά δεν τιμωρείται η αστυνομική βία.

Σχετικά άρθρα