Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

O Ντι Μάιο πήγε στην Άγκυρα – Τι είπε στον Τσαβούσογλου

O Ντι Μάιο πήγε στην Άγκυρα – Τι είπε στον Τσαβούσογλου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιταλία, Λιβύη, Λουίτζι Ντι Μάιο, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Τουρκία,

Στη Λιβύη, στην επιχείρηση «Ειρήνη» και στην ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του στην Άγκυρα, με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Υπογραμμίζω εκ νέου σημασία που η Ιταλία δίδει στην επιχείρηση «Ειρήνη».

Δεχθήκαμε με ικανοποίηση το ψήφισμα 2526 του ΟΗΕ, με την αναγκαία άδεια για την ανανέωση του εμπάργκο -που αποφασίστηκε από τον ΟΗΕ- για άλλους 12 μήνες», τόνισε ο Ντι Μάιο.

«Εκτός από μια ναυτική μονάδα, διαθέσαμε και δυο αεροσκάφη, ακριβώς επειδή πιστεύουμε ότι η αποστολή αυτή πρέπει να είναι ισορροπημένη και δεν πρέπει να ευνοήσει στη Λιβύη καμία από τις αντιμαχόμενες πλευρές.

»Πιστεύουμε ότι πρέπει να συμβάλει στη λήξη της σύρραξης αυτής», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

Η Ιταλία, όπως τόνισε, θεωρεί πως «όλη η διεθνής κοινότητα πρέπει να στηρίξει με αποφασιστικότητα τη λύση της βιώσιμης κατάπαυσης του πυρός και όχι του “παγώματος” της σύρραξης, το οποίο θα οδηγούσε σε διάσπαση και θα ήταν ο προθάλαμος νέων ένοπλων συγκρούσεων».

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο τόνισε με έμφαση, δε, ότι «στη Λιβύη η συνεχής προμήθεια όπλων και προς τις δυο πλευρές, με παραβίαση του εμπάργκο, όπως και η παρουσία μισθοφόρων στο πεδίο μάχης πρέπει να σταματήσουν».

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών ευχήθηκε «να συνεχιστεί ο διάλογος ΕΕ – Τουρκίας, ακολουθώντας τα όσα ορίσθηκαν με τη διακήρυξη του Μαρτίου του 2016», διότι «αποτελεί τη βάση για την επανέναρξη εποικοδομητικού διαλόγου».

Σε σχέση, τέλος, με την ανατολική Μεσόγειο, ο Ντι Μάιο τόνισε ότι «τα ενεργειακά αποθέματα αντί να αποτελούν στοιχείο διχασμού μπορούν να ευνοήσουν εντυπωσιακά την ευμάρεια της περιοχής, αλλά μπορούν να τύχουν πλήρους εκμετάλλευσης, μόνο διαμέσου μιας εποικοδομητικής προσέγγισης, η οποία να συγκεράσει με ισορροπημένο και βιώσιμο τρόπο όλα τα υπάρχοντα συμφέροντα».

Σχετικά άρθρα