Την στενή παρασκηνιακή σχέση Tραμπ – Ερντογάν αποκαλύπτει το βιβλίου του πρώην στενού συνεργάτη του Αμερικανού προέδρου Mπόλτον, φέρνοντας μάλιστα στο φως και καυτούς διαλόγους για μία σειρά από καυτά θέματα.
Ο Τούρκος δημοσιογράφος που αποκάλυψε το περιεχόμενο του βιβλίου, Γιαβούζ Μπαϊντάρ, μίλησε στον ΣΚΑΪ και τον Απόστολο Μαγγηριάδη.
Όπως αποκαλύπτει στο βιβλίο του ο Μπόλτον, σε μια συνάντηση των δυο ηγετών στην Αργεντινή, ο Ερντογάν ζητούσε τη βοήθεια του Τραμπ για την υπόθεση της τράπεζας «Χαλκμπανκ», η οποία αντιμετώπιζε προβλήματα με την αμερικανική Δικαιοσύνη, καθώς φέρονταν να έχει παραβιάσει τις κυρώσεις κατά του Ιράν που είχε επιβάλλει η Αμερική.
Ο Τραμπ τότε απάντησε πως οι εισαγγελείς που χειρίζονταν την υπόθεση ήταν άνθρωποι του Ομπάμα και πως θα έφτιαχνε τα πράγματα όταν διόριζε δικούς του.
Οι αποκαλύψεις
«Ο Τραμπ τότε ρώτησε εάν θα μπορούσαμε να ζητήσουμε τη βοήθεια τον Γενικό Εισαγγελέα Ματ Γουίτακερ, το οποίο εγώ απέφυγα».
Αμέσως μετά, ο Τραμπ είπε στον Ερντογάν πως θα τακτοποιήσει το ζήτημα, εξηγώντας πως οι εισαγγελείς που χειρίζονταν την υπόθεση δεν ήταν δικοί του, αλλά άνθρωποι του Ομπάμα και πως το πρόβλημα θα λυνόταν όταν θα τους αντικαθιστούσε με δικούς του ανθρώπους.
«Δημοκρατία σαν λεωφορείο»
«Όλα αυτά ήταν σαχλαμάρες. Οι εισαγγελείς ήταν δικαστικοί καριέρας που θα χειρίζονταν την υπόθεση με τον ίδιο τρόπο εάν αυτή ξεκινούσε στην διάρκεια της Προεδρίας Τραμπ.
»Όμως ο Τραμπ προσπαθούσε να αποδείξει στον Ερντογάν πως διέθετε αντίστοιχη αυταρχική εξουσία όπως ο Ερντογάν, που πριν 20 χρόνια, με την ιδιότητα του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, ότι “η Δημοκρατία είναι σαν ένα λεωφορείο. Το χρησιμοποιείς μέχρι τη στάση που θέλεις και μετά απλά κατεβαίνεις”».
«Οι σχέσεις μεταξύ του Ερντογάν και του Τραμπ τη στιγμή που μιλάμε βρίσκονται στο ίδιο σημείο.
»Εξακολουθούν να χειρίζονται τη σχέση μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας μόνο μέσα από την προσωπική τους σχέση και τους γαμπρούς τους.
»Δηλαδή τον υπουργό Οικονομικών, Μπεράτ Αλ Μπαϊράκ, που είναι γαμπρός του Ερντογάν και τον Τζάρετ Κούσνερ που είναι ο γαμπρός του Τραμπ.
»Και αυτό είναι το μοναδικό κουαρτέτο, αν θέλετε, που χειρίζεται και διαμορφώνει αυτή την πολύ σημαντική σχέση, σε μια τόσο περίπλοκη εποχή για τον κόσμο» αναφέρει ο Μπαιντάρ.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Τραμπ ζητούσε την απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον, ως προϋπόθεση για να επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.
Παρά τις διαβεβαιώσεις Ερντογάν πως ο Πάστορας είχε βγει από τη φυλακή και βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ο Τραμπ εξέφραζε την απογοήτευσή του.
Ο Τραμπ είπε με δυσπιστία αλλά και λανθασμένα πως ο Μπράνσον δεν θα επέστρεφε στην Αμερική.
«Γιαυτό δεν θέλει κανείς να κάνει δουλειές με τον Ερντογάν», παραπονέθηκε ο Τραμπ, την ώρα που ολόκληρη η Αμερικανική χριστιανική κοινότητα είναι ενοχλημένη για την τύχη ενός Πάστορα. «Ήταν όλοι έξαλλοι».
Ο δημοσιογράφος που αποκάλυψε το περιεχόμενο του βιβλίου, Γιαβούζ Μπαϊντάρ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξηγεί πως το βιβλίο έρχεται να επιβεβαιώσει την στενή παρασκηνιακή σχέση Τραμπ – Ερντογάν.
Τι μας λέει το βιβλίο του Μπόλτον για τη σχέση Τραμπ – Ερντογάν;
Εδώ βλέπουμε μια εικόνα, όπως αποκαλύπτεται από τον Τζον Μπόλτον, όπου η σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, δυο ιστορικών συμμάχων να υποβαθμίζεται σε μια σχέση μεταξύ δυο ανθρώπων, οι οποίοι με κάποιο μυστηριώδη τρόπο, είναι εξαρτώμενοι ο ένας από τον άλλον.
Ο Ερντογάν έβλεπε τα πάντα υπό το πρίσμα των υποθέσεων διαφθοράς που τον είχαν στριμώξει στη γωνία στο τέλος του 2013, δυο έρευνες, με το FBI στο παρασκήνιο, με τις διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, τις κυρώσεις κατά του Ιράν, και τον τρόπο με τον οποίο προσπάθησε να τις προσπεράσει με την υπόθεση της τράπεζας «Χάλκμπανκ».
Στο βιβλίο του Μπόλτον λοιπόν, βλέπουμε πολλά επεισόδια, με καθαρότητα, για το πώς ο Ερντογάν προσπαθεί ανοιχτά να κοροϊδέψει τον Τραμπ και να τον κάνει να πιστέψει πως η υπόθεση της «Χάλκμπανκ» ήταν μια απόλυτη συνωμοσία απέναντί του, και ζητά συνεχώς από τον Τραμπ να χρησιμοποιήσει την αμερικανική Δικαιοσύνη ώστε να εξαφανίσει αυτά τα αρχεία.
Όπως πάντως γράφει ο Μπόλτον, ο Τραμπ στην πραγματικότητα κορόιδευε τον Ερντογάν.
Θεωρείτε πως ο Ερντογάν συμπεριφέρεται με τον τρόπο που συμπεριφέρεται στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη, ή στο Αιγαίο απέναντι στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες της περιοχής, διότι θεωρεί πως διαθέτει την υποστήριξη του Τραμπ στην περιοχή;
Σε ένα βαθμό ναι. Νομίζω πως το βιβλίο θα είναι χρήσιμο για να κατανοήσουμε, να καταλάβουμε το υπόβαθρο του πού βρίσκεται ο Ερντογάν και το πώς έχει αποθρασυνθεί.
Σίγουρα ερμηνεύεται κατά κάποιο τρόπο πως έχει αποθρασυνθεί ακριβώς λόγω της σχέσης του με τον Τραμπ.
Προφανώς υπάρχει ένα χάσμα που παραμένει μεταξύ του Πενταγώνου και του υπουργείου Εξωτερικών και του Τραμπ αναφορικά με την πολιτική για την Τουρκία, που βέβαια βοηθάει πολύ τον Ερντογάν και την κυβέρνησή του να επεκταθεί στην κρίση της Λιβύης και να δημιουργεί κρίσεις, προσθέτοντας ένταση σε χώρες όπως η Συρία, η Κύπρος, αλλά και σε θαλάσσιες περιοχές στη ΝΑ Μεσόγειο, στην Αίγυπτο, στη Λιβύη κτλ.