Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μόνιμη παύση πυρός συμφώνησαν Πούτιν – Ποροσένκο

Μόνιμη παύση πυρός συμφώνησαν Πούτιν – Ποροσένκο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βλάντιμιρ Πούτιν, Λουγκάντσκ, Ντονέτσκ, Ουκρανία, Πέτρο Ποροσένκο, Ρωσία,

Μόνιμη παύση πυρός στο Ντονέτσκ και το Λουγκάντσκ στην ανατολική Ουκρανία συμφώνησαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμιρ Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του Πέτρο Ποροσένκο .

Η συμφωνία επετεύχθη κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας.

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο είχε αναφέρει πως στη συζήτηση διαπιστώθηκε ότι οι απόψεις των δύο ηγετών ήταν «σε γενικές γραμμές, κοινές» για διέξοδο από την ουκρανική κρίση.

Η ανακοίνωση του Κιέβου αναφέρει: «Το αποτέλεσμα της συνομιλίας [Ποροσένκο και Πούτιν] ήταν η συμφωνία γα μόνιμη παύση πυρός στο Ντονμπάς», δηλαδή το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

«Υπήρξε αμοιβαία κατανόηση σχετικά με τα βήματα που απαιτούνται για να προωθηθεί η ειρήνη» κατέληξε η λιτή ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας το μεσημέρι της Τετάρτης.

Νωρίτερα από τη Μόσχα, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πέσκοφ ανακοίνωσε την Τετάρτη πως οι δύο πρόεδροι είχαν τηλεφωνική συνομιλία, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για το πότε.

«Οι απόψεις τους για το τι πρέπει ώστε να υπάρξει διέξοδος από την κρίση σε γενικές γραμμές συμπίπτουν» είχε περιοριστεί να αναφέρει ο Πέσκοφ.

Στην πρόσφατη συνάντησή τους στο Μινσκ, Πούτιν και Ποροσένκο δεν είχαν καταγράψει πρόοδο. Το μεν Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, εξοπλίζει και υποστηρίζει ενεργά τους φιλορώσους στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, ενώ η Ρωσία ζητά από την ουκρανική κυβέρνηση να ξεκινήσει συνομιλίες με το Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ για το καθεστώς των δύο επαρχιών.

Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ συνεδριάζει την Πέμπτη στην Ουαλία με το ζήτημα της σύγκρουσης με τη Ρωσία στην κορυφή της ατζέντας. Την Τετάρτη, παραμονή της Συνόδου, η επίσκεψη Ομπάμα στην Εσθονία είναι σαφές μήνυμα προς τη Μόσχα, καθώς οι τρεις βαλτικές χώρες εκφράζουν ανησυχία για την ρωσική στάση.

Σχετικά άρθρα