Ο θάνατος μιας ανύπαντρης μητέρας στις Φιλιππίνες, που πέθανε προσπαθώντας να φτάσει στο σπίτι της με το λεωφορείο κατά τη διάρκεια του lockdown εξαιτίας του κορωνοϊού, έχει προκαλέσει κύμα οργής στο διαδίκτυο και ανάγκασε την κυβέρνηση να επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους αποκλεισμένους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η Μισέλ Σιλβερτίνο, 33 ετών, βρέθηκε αναίσθητη σε μια πεζογέφυρα κατά μήκος ενός μεγάλου αυτοκινητόδρομου στην πρωτεύουσα Μανίλα στις 5 Ιουνίου.
Η μητέρα τεσσάρων παιδιών είχε προσπαθήσει να πάρει ένα λεωφορείο για το σπίτι της στην Καλαβάνγκα, της επαρχίας Καμαρίνες Σουρ -πάνω από 400 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μανίλα- αλλά λόγω των μέτρων της καραντίνας δεν λειτουργούσαν οι δημόσιες συγκοινωνίες, σύμφωνα με το CNN Philippines.
Η Σιλβερτίνο περπάτησε από την πόλη Κεζόν, βόρεια της Μανίλα, προς την πόλη Πασάι στα νότια, με την ελπίδα ότι θα πάρει από εκεί το λεωφορείο.
Όμως αυτό αποδείχθηκε μάταιο και η εξαντλημένη γυναίκα ξέμεινε στην γέφυρα για αρκετές ημέρες, όπου βρέθηκε αναίσθητη και αργότερα κηρύχθηκε νεκρή στο νοσοκομείο.
Ο θάνατός της προκάλεσε οργή στις Φιλιππίνες και το hashtag #JusticeforMichelleSilvertino σκαρφάλωσε στις τάσεις του Twitter.
Άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα έχουν συμμετάσχει στην εκστρατεία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας δικαιοσύνη και επικρίνουν την κυβέρνηση για το ότι δεν έκανε αρκετά για να βοηθήσει τους αποκλεισμένους εργάτες όπως την Σιλβερτίνο.
Τον Μάρτιο, οι Φιλιππίνες θέσπισαν αυστηρά μέτρα περιορισμού, που περιελάμβαναν την αναστολή της λειτουργίας των μέσων μαζικής μαζικής μεταφοράς στο νησί Λουζόν, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα, και οι κάτοικοι διατάχθηκαν να μείνουν στο σπίτι.
Μετά από σχεδόν 80 ημέρες, αυτοί οι περιορισμοί άρχισαν να χαλαρώνουν την 1η Ιουνίου και οι δημόσιες συγκοινωνίες άρχισαν εν μέρει να επανεκτελούν δρομολόγια.
Ωστόσο, απαγορεύεται η μετακίνηση των λεωφορείων μεταξύ των επαρχιών.
Ο Γολγοθάς της Σιλβερτίνο είναι κοινός για πολλούς Φιλιππινέζους εργάτες που έμειναν αποκλεισμένοι κατά τη διάρκεια του lockdown, καθώς δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν στο σπίτι τους λόγω των περιορισμών.
Σύμφωνα με το CNN Philippines, εκατοντάδες επιβάτες κατασκήνωσαν έξω από έναν αυτοκινητόδρομο κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Μανίλα την Πέμπτη μετά την ακύρωση των πτήσεων τους.
«Είμαστε σαν ζητιάνοι εδώ.
»Το μόνο που θέλουμε είναι να επιστρέψουμε στις οικογένειές μας», δήλωσε ένας επιβάτης.
Ωστόσο, η κατακραυγή για το θάνατο της Σιλβερτίνο έφτασε μέχρι το προεδρικό παλάτι και την Πέμπτη η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα βοηθήσει τους αποκλεισμένους εργαζόμενους στη χώρα να επιστρέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.
Ο προεδρικός εκπρόσωπος, Χάρι Ροκ, διαβεβαίωσε ότι αυτό που συνέβη με την Σιλβερτίνο δεν θα επαναληφθεί, ανακοινώνοντας ότι τα τμήματα κοινωνικής πρόνοιας και μεταφορών θα βοηθήσουν όσους έχουν ξεμείνει σε στάσεις λεωφορείων και αεροδρόμια.
«Κανείς δεν ήθελε να συμβεί αυτό, αλλά τώρα θα λάβουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη στη Μισέλ δεν θα ξανασυμβεί.
»Έχουμε μια νέα πολιτική για να βοηθήσουμε όλους εκείνους που βρίσκονται στα αεροδρόμια και τους τερματικούς σταθμούς λεωφορείων», δήλωσε ο Ροκ, προσθέτοντας ότι οι αποκλεισμένοι εργαζόμενοι θα υποβληθούν σε τεστ για κορωνοϊό πριν μεταφερθούν στα σπίτια τους.