Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιταλοί εισαγγελείς ανέκριναν τον Κόντε για τους χειρισμούς του στο κορωνοϊό

Ιταλοί εισαγγελείς  ανέκριναν τον Κόντε για τους χειρισμούς του στο κορωνοϊό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιταλία, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Τζουζέπε Κόντε,

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε συνάντησε τους δικαστικούς του Μπέργκαμο και κατέθεσε στο πλαίσιο της έρευνας για τη δημιουργία «κόκκινης ζώνης» στη Λομβαρδία εξαιτίας της Covid-19.

Η αρμόδια εισαγγελέας, όπως διέρρευσε, συνομίλησε με τον Κόντε επί σχεδόν τρεις ώρες στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης και στην συνέχεια θα συναντήσει την υπουργό Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμορτζέζε και τον υπουργό Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα.

Η υπόθεση αφορά τις περιοχές Αλτσάνο και Νέμπρο στη Λομβαρδία, στις οποίες πριν από σχεδόν τέσσερις μήνες, παρά την αύξηση των κρουσμάτων, δεν δημιουργήθηκε κόκκινη ζώνη.

Αυτό που πρέπει να αποσαφηνιστεί, είναι αν η σχετική απόφαση θα έπρεπε να ληφθεί από την κεντρική κυβέρνηση της Ρώμης ή από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Παράλληλα, το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας υπενθυμίζει ότι στις συμβουλευτικές του παρεμβάσεις είχε ταχθεί υπέρ της κήρυξης αυτής της κόκκινης ζώνης.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός αποποιείται κάθε ευθύνη και επιμένει ότι η κυβέρνηση προτίμησε, τον περασμένο Μάρτιο, να περιορίσει αυστηρά τις μετακινήσεις σε όλο τον ιταλικό βορρά και αμέσως μετά, σε ολόκληρη την χώρα.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι αποφάσεις των εισαγγελέων σχετικά με την αποστολή τυχόν επίσημης κλήσης σε απολογία στα πρόσωπα που θεωρείται ότι θα πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη.

Σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός παραπεμφθεί σε δίκη, αναμένεται ότι θα υπάρξουν ουσιαστικά προβλήματα για τη σταθερότητα της κυβέρνησής του.

Η επιδημία κόστισε τη ζωή περισσότερων από 34,000 ανθρώπων στην Ιταλία, με τη χώρα να ανήκει σε εκείνες που δέχθηκαν το σφοδρότερο πλήγμα στον κόσμο, και τις βορειότερες περιοχές της να έχουν υποφέρει περισσότερο.

Η επικεφαλής εισαγγελέας Μαρία Κριστίνα Ρότα και η ομάδα της επιχειρούν να εντοπίσουν τους λόγους που το lockdown δεν εφαρμόστηκε νωρίτερα στις πόλεις Νέμπρο και Αλτσάνο στην επαρχία του Μπέργκαμο.

Οι ειδικοί δημόσιας υγείας τονίζουν ότι αν η περιοχή είχε τεθεί σε καραντίνα, θα μπορούσαν να είχαν σωθεί πολλές ανθρώπινες ζωές.

Πρόκειται για δυο κωμοπόλεις που μετετράπησαν σε κύριες εστίες μετάδοσης της πανδημίας.

Το κύριο ερώτημα είναι: Η κόκκινη ζώνη έπρεπε να αποφασιστεί από την κεντρική κυβέρνηση της Ρώμης ή από την περιφέρεια της Λομβαρδίας;

Η ομάδα έχει ήδη συναντηθεί με κορυφαίους αξιωματούχους στη Λομβαρδία, οι οποίοι αναφέρουν ότι ήταν αρμοδιότητα της Ρώμης να αποφασίσει αν θα έπρεπε να επιβληθεί lockdown σε συγκεκριμένες περιοχές.

Ο Κόντε έχει ανταπαντήσει ότι οι επαρχίες είχαν πλήρη ελευθερία να προχωρήσουν σε κλείσιμο ορισμένων περιοχών όπου ο ιός βρισκόταν σε έξαρση στα τέλη Φεβρουαρίου και τις αρχές Μαρτίου.

«Αν το ήθελε, η Λομβαρδία ήταν σε θέση να ανακηρύξει κόκκινες ζώνες το Αλζάνο και το Νέμπρο», έχει δηλώσει ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Η πρώτη πόλη της Ιταλίας που μπήκε σε καραντίνα ήταν το Κοντόνιο, περίπου μία ώρα νότια του Νέμπρο και του Αλτσάνο στις 21 Φεβρουαρίου.

Ο Τζουζέπε Κόντε σε σημερινές συνεντεύξεις του στον ιταλικό Τύπο, διέψευσε ότι πρόκειται να δημιουργήσει δικό του κόμμα και τόνισε ότι απόλυτη προτεραιότητά του παραμένει η οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Σχετικά άρθρα