Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλί Αχμέτι: Ήρθε η ώρα για τον πρώτο Αλβανό πρωθυπουργό στη Βόρεια Μακεδονία

Αλί Αχμέτι: Ήρθε η ώρα για τον πρώτο Αλβανό πρωθυπουργό στη Βόρεια Μακεδονία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλί Αχμέτι, Βαλκάνια, Βόρεια Μακεδονία, Εκλογές, Σκόπια,

Nα συσπειρωθούν γύρω από την ιδέα του «πρώτου Αλβανού πρωθυπουργού» στη Βόρεια Μακεδονία, παρότρυνε τους Αλβανούς και τα αλβανικά πολιτικά κόμματα της χώρας ο επικεφαλής του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος, της Δημοκρατικής Ένωσης για την Ενσωμάτωση – DUI, Αλί Αχμέτι.

«Συνεργασία με ΗΠΑ και ΕΕ»

«Όλοι μαζί μπορούμε να δείξουμε στον κόσμο ότι η χώρα μας μπορεί να γίνει μια κοινωνία στην οποία ο καθένας θα έχει τη δυνατότητα να εκπληρώσει τα όνειρά του και στην οποία ο καθένας θα αισθάνεται ίσος, ένα κράτος στο οποίο ένας Αλβανός, γυναίκα ή άντρας, μπορεί να γίνει πρωθυπουργός, να γίνει ένας αξιοπρεπής ηγέτης που θα εγγυηθεί την ισόβια συνεργασία με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση», ανέφερε ο Αλί Αχμέτι σε τηλεοπτικό μήνυμά του, όπως μεταδίδουν πρακτορεία ειδήσεων της Βόρειας Μακεδονίας.

Αυτή η ιδέα είναι πάνω από κάθε κόμμα, πάνω από κάθε άτομο, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Είναι μια ιδέα που δεν αφορά το DUI, και πολύ περισσότερο εμένα.

»Είμαι εδώ για να βεβαιώσω για τη συνέχεια της διαδικασίας, να ηγηθώ της ιδέας, να γίνω η γέφυρα για να ανοίξει ο δρόμος προκειμένου το όνειρο να γίνει αληθινό.

»Εξαρτάται από εσάς να το εφαρμόσετε» πρόσθεσε ο Αχμέτι.

«Πρωθυπουργός για όλους»

Ο πρώτος Αλβανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με το επικεφαλής του DUI, θα είναι πρωθυπουργός για όλους στη χώρα, υπερασπιζόμενος την ισότητα, την ισότητα στη δουλειά και τον μισθό, την κοινωνική ισότητα που θα οδηγήσει τη Βόρεια Μακεδονία προς ένα καλύτερο μέλλον ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Αυτός ο πρωθυπουργός θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας εποχής, όχι μόνο στην αλβανική ιστορία αλλά και στην ιστορία της Βόρειας Μακεδονίας και πολύ πιθανόν της ευρωπαϊκής ιστορίας» επεσήμανε ο Αχμέτι.

Κάλεσε, επίσης, όλα τα κόμματα του αλβανικού μπλοκ και τους αλβανούς πολίτες να υποστηρίξουν «τον αγώνα του DUI, ο οποίος είναι πάνω από εμάς».

«Η Συμφωνία της Οχρίδας εφαρμόζεται. Η αλβανική είναι επίσημη γλώσσα, όπως και η σημαία μας.

»Η Συμφωνία Πρεσπών έχει υπογραφεί και το Σύνταγμα έχει τροποποιηθεί.

»Είμαστε πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ και διαπραγματευόμαστε την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Ωρα για μεγαλύτερα όνειρα»

«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι Αλβανοί κατέχουν ηγετικές θέσεις σε κρατικούς θεσμούς, όπως πρόεδροι του Ανώτατου και Συνταγματικού Δικαστηρίου, υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών, και πρόεδρος του Κοινοβουλίου.

»Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό, Τώρα είναι η ώρα για να συνεχιστεί το όνειρο.

»Ήρθε η ώρα για μεγαλύτερα όνειρα, τώρα είναι η ώρα για τον πρώτο αλβανό πρωθυπουργό», τόνισε ο Αχμέτι.

O Αχμέτι, στο τηλεοπτικό μήνυμά του, αναφέρθηκε στην ανάγκη ισότητας για τους Αλβανούς, οι οποίοι δυσκολεύονται να βρουν δουλειά, έχουν προβλήματα στην καθημερινή ζωή καθώς και στην αντιμετώπισή τους από τη Δικαιοσύνη.

Σε όσους αυτές οι ιδέες φαίνονται ανέφικτες, ο επικεφαλής του DUI είπε ότι όταν οι Αλβανοί ονειρεύτηκαν την ελευθερία το 2001, η ίδια κατηγορία ανθρώπων τη χλεύασε και σήκωσε τη λευκή σημαία. Το ίδιο συνέβη με την ιδέα του προέδρου του Κοινοβουλίου και της ισότητας της αλβανικής γλώσσας.

Τρίτο κόμμα

Στις εκλογές του 2016, το DUI αναδείχθηκε τρίτο κόμμα με ποσοστό 7,52% και έγινε το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία.

Το κόμμα προσχώρησε στην κυβέρνηση συνασπισμού με τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών, Ζόραν Ζάεφ.

Σχετικά άρθρα