Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Τούρκοι δηλώνουν αποφασισμένοι να ανοίξουν και να εποικίσουν την Αμμόχωστο

Οι Τούρκοι δηλώνουν αποφασισμένοι να ανοίξουν και να εποικίσουν την Αμμόχωστο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμμόχωστος, Βαρώσια, Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Τουρκία,

Το θέμα του ανοίγματος των Βαρωσίων, της περίκλειστης νέα πόλης της Αμμοχώστου, επαναφέρει ο «πρωθυπουργός» του κατοχικού καθεστώτος στην Κύπρο, Ερσίν Τατάρ.

Ο Τατάρ ανέφερε ότι υπήρξε καθυστέρηση στο σχέδιο για άνοιγμα προς εποικισμό των Βαρωσίων εξαιτίας της κρίσης του κορωνοΐού, αλλά -όπως είπε- σύντομα οι σχετικές εργασίες θα ξεκινήσουν πάλι.

Ο Τατάρ, ο οποίος συμμετείχε σε τηλεοπτική εκπομπή μαζί με τον αντιπρόεδρο της Τουρκάις, Φουάτ Οκτάι, ανέφερε πως οι εργασίες για τα Βαρώσια σύντομα θα επιταχυνθούν, μετά τις καθυστερήσεις λόγω του κορωνοϊού.

«Όπως ανέφερε και ο κύριος Φουάτ Οκτάι, προκειμένου να ανοίξουν το ταχύτερο δυνατό τα Βαρώσια συνεχίζουμε τις εργασίες στο “υπουργείο Εξωτερικών” και υποστηρικτικά θα συστήσουμε μία επιτροπή στο “Πρωθυπουργικό Γραφείο” που θα απαρτίζεται από ειδικούς και τεχνοκράτες.

»Θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για να ολοκληρώσουμε τις νομικές ρυθμίσεις και τις τεχνικές εργασίες».

Ο ίδιος, αφού ευχαρίστησε τον Φουάτ Οκτάι για την στήριξη της Τουρκίας, ανέφερε ότι θεωρεί εντός των δυνατοτήτων να μετατραπεί η «ΤΔΒΚ» (το ψευδοκράτος) σε πόλο έλξης και οικονομικής ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο, ανάλογο με τη Σιγκαπούρη.

Σε γραπτή του ανακοίνωση, εξάλλου, την οποία επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τατάρ υποστήριξε ότι υπάρχουν δυνάμεις που καταβάλλουν προσπάθειες για να σφετεριστούν τα δικαιώματα των Τούρκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Βασικός στόχος τους είναι να καταργήσουν την “Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου” (ψευδοκράτος), να κόψουν τους δεσμούς μας με την Τουρκία, να απομακρύνουν τους Τούρκους στρατιώτες από την Κύπρο και να θέσουν το σύνολο της Κύπρου υπό την ηγεμονία τους, εγκαθιστώντας στην Ανατολική Μεσόγειο ένα καθεστώς που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους».

Επίσκεψη Τσαβούσογλου στα Βαρώσια

Πέρυσι τον Σεπτέμβριο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε προαναγγείλει το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, η οποία παραμένει ερημωμένη έπειτα από την τουρκική εισβολή.

«Κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει» είχε δηλώσει τότε ο Τσαβούσογλου σε εκπομπή του CNN Turk.

«Κάνουμε προετοιμασίες για να ανοίξουμε την Αμμόχωστο.

»Στην ανατολική Μεσόγειο κανένας δεν μπορεί να μας κάνει υποδείξεις ούτε μπορεί να μας εμποδίσει.

»Εμείς θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματά μας, όπως και των Τουρκοκυπρίων» είχε πει στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.

Δύο μόλις ημέρες νωρίτερα, στις 10 Σεπτεμβρίου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε ξεναγηθεί στα Βαρώσια, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο ψευδοκράτος.

Την ξενάγηση του κ. Τσαβούσοβλου ανέλαβε ο αποκαλούμενος «υπουργός Εξωτερικών» των κατεχομένων και εκλεκτός της Άγκυρας, Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος ενημέρωσε τον προσκεκλημένο του για τις «ενέργειες» των κατοχικών Αρχών στην περιοχή, ενώ σχετική ενημέρωση υπήρξε και από τη στρατιωτική ηγεσία των κατοχικών δυνάμεων.

Καταγράφουν από πέρυσι τον Ιούλιο

Ο ίδιος ο Οζερσάι είχε επισκεφτεί την πόλη πέρυσι τον Ιούλιο και, όπως είχε πει, για πρώτη φορά έπειτα από 45 χρόνια μια τόσο μεγάλη αντιπροσωπεία άρχισε διερεύνηση στην περιοχή.

Από τότε οι Τουρκοκύπριοι έχουν αρχίσει την καταγραφή περιουσιών στα Βαρώσια, δίνοντας έμφαση στην ανακάλυψη παλαιών τουρκικών βακουφίων.

Ωστόσο, σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο στα κατεχόμενα παρουσιάστηκε ένα σχέδιο για ελεγχόμενο άνοιγμα με επιστροφή Ελληνοκύπριων προσφύγων.

Σύμφωνα με το τουρκικό σχέδιο: θα αναγνωριστούν τα περιουσιακά δικαιώματα Ελληνοκυπρίων στην περιοχή των Βαρωσίων, θα τους επιτραπεί να επιστρέψουν και να κάνουν χρήση της περιουσίας τους (είτε είναι οικίες είτε ξενοδοχειακές μονάδες), και η μόνη προϋπόθεση είναι πως θα αναγνωρίσουν την κυριαρχία της «ΤΔΒΚ» (ψευδοκράτος).

Το σχέδιο αυτό αποβλέπει ουσιαστικά στο να ανοίξει η τουρκική πλευρά τα Βαρώσια, προκειμένου να πετύχει αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Σχετικά άρθρα