Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρωτοβουλία Σίσι για τον τερματισμό του πολέμου στη Λιβύη

Πρωτοβουλία Σίσι για τον τερματισμό του πολέμου στη Λιβύη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Ακίλα Σάλεχ, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, Λιβύη, Χαλίφα Χαφτάρ,

Μια νέα πρωτοβουλία για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Λιβύη ανακοίνωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, η οποία περιλαμβάνει και πρόταση για εκεχειρία που θα τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα.

Την πρωτοβουλία ανακοίνωσε από το Κάιρο έχοντας δίπλα του τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, διοικητή του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), με τον οποίο συναντήθηκε το Σάββατο, καθώς και τον Ακίλα Σάλεχ, πρόεδρο του εκλεγμένου κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη.

Η πρωτοβουλία ζητεί την απομάκρυνση των ξένων πολιτοφυλακών από την Λιβύη, μια έμμεση αναφορά στους μισθοφόρους που φέρεται ότι έχει μεταφέρει εκεί η Τουρκία για να υποστηρίξουν τους αντίπαλους του Χαφτάρ, και προτείνει ένα εκλεγμένο συμβούλιο ηγεσίας κάνοντας έκκληση για διαπραγματεύσεις στη Γενεύη.

Οι δυνάμεις της φιλοτουρκικής ισλαμικής κυβέρνησης ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι εξαπέλυσαν επίθεση για την κατάληψη της γενέτειρας του Καντάφι, της Σύρτης, την στρατηγικής σημασίας αυτή πόλη ανάμεσα στο ανατολικό και το δυτικό τμήμα της Λιβύης, την οποία τον Ιανουάριο είχαν καταλάβει οι δυνάμεις του Χαφτάρ.

Ο Χαφτάρ υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ η GNA από την Τουρκία και το Κατάρ, που είναι αντίπαλοι της Αιγύπτου στην περιοχή.

«Η συνάντηση του προέδρου με τους Λίβυους αρχηγούς προκύπτει από την δέσμευση της Αιγύπτου να επιτευχθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στη Λιβύη.

»Η ασφάλεια της Λιβύης είναι μια προέκταση της εθνικής ασφάλειας της Αιγύπτου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας Μπασάμ Ράντι, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου.

Σχετικά άρθρα