Μετάλλαξη ΔέλταΚορωνοϊός - Κορονοϊός
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ηχογραφημένες συνομιλίες «καίνε» την Κίνα για τον κορωνοϊό

Ηχογραφημένες συνομιλίες «καίνε» την Κίνα για τον κορωνοϊό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κίνα, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας,

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δυσκολεύτηκε να αντλήσει τις απαραίτητες πληροφορίες από την Κίνα κατά τη διάρκεια των κρίσιμων πρώτων ημερών της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με ηχογραφημένες συνομιλίες, το περιεχόμενο των οποίων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους δημόσιους επαίνους του Οργανισμού για την έγκαιρη αντίδραση του Πεκίνου στην κρίση.

Στις ηχογραφημένες συζητήσεις, τις οποίες έχει στην κατοχή του το Associated Press, ακούγονται αξιωματούχοι του Οργανισμού να διαμαρτύρονται σε συνάντηση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 6ης Ιανουαρίου ότι το Πεκίνο δεν μοιράζεται δεδομένα που απαιτούνται για την αξιολόγηση του κινδύνου του ιού στον υπόλοιπο κόσμο.

Μόλις στις 20 Ιανουαρίου η Κίνα επιβεβαίωσε ότι ο νέος κορωναϊός είναι μεταδοτικός και στις 30 Ιανουαρίου ο ΠΟΥ κήρυξε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Παίρνουμε ελάχιστες πληροφορίες», δήλωσε η Μαρία Βαν Κερχόβ, επιδημιολόγος του ΠΟΥ, σύμφωνα με το AP.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο όπου ναι, μας δίνουν πληροφορίες 15 λεπτά πριν μεταδοθούν στο CCTV (την κινεζική κρατική τηλεόραση)», ακούγεται να λέει σε άλλη ηχογραφημένη συζήτηση ο Γάουντεν Γκαλέα, ανώτερος αξιωματούχος του ΠΟΥ.

Η αποκάλυψη πραγματοποιείται εν μέσω διεθνών αντιδράσεων για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το Πεκίνο την κρίση τις πρώτες ημέρες της πανδημίας και ενώ πραγματοποιούνται κινήσεις προς τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για την προέλευση του Covid-19, ο οποίος έχει προσβάλει περισσότερους από 6 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και έχει στοιχίσει περιότερες από 375.00 ζωές.

Ο ΠΟΥ έχει επικριθεί ότι επαίνεσε την Κίνα, ακόμη και όταν προέκυψαν ερωτήματα σχετικά με την απόκρυψη σημαντικών πληροφοριών.

Ο ίδιος ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έχει επιδοκιμάσει την Κίνα για τη «δημιουργία ενός νέου προτύπου αντιμετώπισης της επιδημίας» με έγκαιρα και επιθετικά μέτρα.

Σχετικά με τις ηχογραφημένες συνομιλίες, η Υπηρεσία του ΠΟΥ στην Κίνα προτίμησε να μη σχολιάσει.

«Η ηγεσία και το προσωπικό μας εργάστηκαν νύχτα και μέρα, σύμφωνα με τους κανόνες και τους κανονισμούς του οργανισμού για να υποστηρίξουν και να μοιραστούν πληροφορίες με όλα τα κράτη-μέλη εξίσου και να ξεκινήσουν ειλικρινείς και άμεσες συνομιλίες με κυβερνήσεις σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε μόνο σε ανακοίνωσή του.

Σχετικά άρθρα