Γυναίκες μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ή σύζυγοι τζιχαντιστών, αιχμαλώτων ή σκοτωμένων, που κρατούνται στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Χολ στη βορειοανατολική Συρία, λαμβάνουν σημαντικά χρηματικά ποσά, έως και 3.000 δολάρια μηνιαίως, από συγγενείς και φίλους τους στην ελεγχόμενη από τζιχαντιστές και Τούρκους επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας και από το εξωτερικό, κυρίως από την Τουρκία και ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα North-Press ο Ρασίντ, που εργάζεται σε κατάστημα μεταφοράς και αποστολής χρημάτων μέσα στον καταυλισμό.
Σχεδόν 11.000 ξένες γυναίκες και παιδιά τζιχαντιστών μελών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, από 54 χώρες, κρατούνται σε διαφορετικό τομέα του καταυλισμού Αλ Χολ, που ονομάζεται «Τομέας Αλλοδαπών του ISIS».
Οι υπόλοιποι 63.000 εκτοπισμένοι που ζουν στον καταυλισμό Αλ Χολ, άμαχοι και γυναικόπαιδα από τη Συρία και πρόσφυγες από το Ιράκ, ζούνε σε άλλη περιοχή του καταυλισμού, όπου έχει δημιουργηθεί αγορά, στην οποία εκτός από πολλά εμπορικά μαγαζιά έχουν ανοίξει και καταστήματα μεταφοράς και αποστολής χρημάτων.
Ο καταυλισμός Αλ Χολ φυλάσσεται από τις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).
Η πρόσβαση και οι επισκέψεις στον καταυλισμό Αλ Χολ απαγορεύονται ρητά.
Οι διαμένοντες όμως σε αυτόν έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν χρήματα και δώρα από έξω.
Οι κουρδικές Αρχές που είναι υπεύθυνες για τον Αλ Χολ λένε ότι δραστηριοποιούνται σε αυτόν δεκάδες διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των δομών του ΟΗΕ, που διανέμουν τρόφιμα, κουβέρτες, στρώματα, σόμπες, αλλά και φάρμακα, που διανέμει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα και ο κουρδικός Ερυθρός Σταυρός.
«Μια γυναίκα με παιδιά ξοδεύει περίπου 10.000 με 15.000 συριακές λίρες την ημέρα, περίπου 450.000 συριακές λίρες (250 δολάρια) μηνιαίως σε καρύδια, χυμούς, γλυκά, που θεωρούνται τρόφιμα πολυτελείας, που δεν είναι καθόλου διαθέσιμα στους πρόσφυγες στον άλλο τομέα», λέει ο Άχμαντ, που έχει ένα κινητό κατάστημα και πηγαίνει καθημερινά στον τομέα των αλλοδαπών.
Ο ίδιος λέει ότι οι οικογένειες του Ισλαμικού Κράτους λαμβάνουν περισσότερα από 2.000 δολάρια μηνιαίως αλλά δεν ξοδεύουν περισσότερα από 300 δολάρια.
Ο Ομάρ, ένας εννιάχρονος Ουζμπέκος, που αγόραζε παγωτό για τα αδέλφια του, δήλωσε ότι η μητέρα του μαγειρεύει καθημερινά ρύζι με κοτόπουλο.
«Η μαμά μου έχει πολλά χρήματα. Λέει πως τα φυλάσσει για εμάς και για τις ανάγκες μας όταν μεγαλώσουμε», όταν ρωτήθηκε για την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του.
Στον τομέα αλλοδαπών του Ισλαμικού Κράτους υπάρχει μόνο ένα κατάστημα αποστολής, μεταφοράς χρημάτων.
Βρίσκεται σε μια δεύτερη αγορά, στον τομέα των αλλοδαπών τζιχαντιστριών, που δημιούργησαν οι κουρδικές Αρχές για να μην μεταβαίνουν οι γυναίκες των τρομοκρατών για ψώνια στην κυρίως αγορά.
Η δημιουργία μιας δεύτερης αγοράς μόνο για τις οικογένειες του Ισλαμικού Κράτους, μέσα στον δικό τους τομέα, αποφασίστηκε ύστερα από τις επιθέσεις με μαχαίρια που έκαναν πέρσι το καλοκαίρι Ρωσίδες και Τουρκάλες τζιχαντίστριες στους Κούρδους φρουρούς τους, που τις συνόδευαν στα ψώνια τους.
Όταν οι Αρχές του καταυλισμού Αλ Χολ ρωτήθηκαν για τα πολλά χρήματα που αποταμιεύουν οι τζιχαντίστριες, η απάντηση ήταν σοκαριστική:
«Τον περασμένο μήνα βρήκαμε μια μεγάλη σκηνή που χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη γεμάτη με φιάλες 25 λίτρων κηροζίνης, που είχαν σκοπό να τις μετατρέψουν σε εκρηκτικούς μηχανισμούς», δήλωσε μια γυναίκα φρουρός που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
«Αν και καμία γυναίκα δεν επιτρέπεται να έχει στην κατοχή της κινητό τηλέφωνο, βάζουν κρυφά πολλά κινητά με συνδέσεις στο διαδίκτυο και παρακολουθούν της ειδήσεις», πρόσθεσε η ίδια.
«Πριν δύο μήνες, μερικές γυναίκες όρμησαν σε εμένα και σε μια άλλη φρουρό, ενώ περιπολούσαμε ανάμεσα στις σκηνές και προσπάθησαν να μας στραγγαλίσουν. Μας έσωσαν άλλοι φρουροί ασφαλείας που επενέβησαν».
Πρόσθεσε ότι μπαίνουν λαθραία και όπλα στον τομέα αλλοδαπών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και ορισμένα κατασχέθηκαν πριν μερικούς μήνες.
Κατήγγειλε επίσης ότι ερευνώνται πληροφορίες ότι σημαντικά χρηματικά ποσά μεταφέρονται στις γυναίκες του Ισλαμικό Κράτους από εργαζόμενους σε διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Όπως σημείωσε η ίδια Κούρδισσα φρουρός, δεν είναι εύκολο να ελέγξεις 11.000 γυναίκες και παιδιά, η πλειονότητα των οποίων είναι βίαιοι, με μερικές δεκάδες φρουρούς.
«Οι ξένες γυναίκες του ISIS στο στρατόπεδο Αλ Χολ είναι μια καλά χρηματιζόμενη ωρολογιακή βόμβα και αποτελούν υπολογίσιμη τοπική και διεθνή απειλή», κατέληξε.
Από τον Μάρτιο του 2019 οι κρατούμενες έχουν επιχειρήσει δεκάδες φορές να αποδράσουν για να φτάσουν στα υπό τουρκική κατοχή εδάφη στη βόρεια Συρία, αλλά οι περισσότερες προσπάθειες απέτυχαν.
«Πέρσι, πέντε γυναίκες του Ισλαμικού Κράτους δωροδόκησαν φρουρούς με 2.000 δολάρια ανά άτομο για να τις αφήσουν να αποδράσουν», δήλωσε ένας άλλος φρουρός, που επίσης ζήτησε να μην κατονομαστεί.
«Τις ανακάλυψαν οι υπηρεσίες πληροφοριών μας πριν καταφέρουν να φτάσουν στην επαρχία της Ιντλίμπ».
Οι ξένες γυναίκες στον τομέα αλλοδαπών δεν μιλάνε σε όσους έρχονται στο στρατόπεδο απέξω.
«Θεωρούν όποιον έρχεται εκτός στρατοπέδου άπιστο.
»Οι γυναίκες από τη Ρωσία και το Ουζμπεκιστάν δεν απαντάνε ούτε όταν τις χαιρετάς.
»Γυναίκες από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Αυστραλία είναι ποιο ανοιχτές».
Οι αιχμάλωτες αλλοδαπές γυναίκες του Ισλαμικού Κράτους έχουν συγκροτήσει το δικό τους δικαστήριο της Σαρία και τη θρησκευτική τους Αστυνομία και έχουν διατάξει και διαπράξει φόνους Ιρακινών και Σύρων εκτοπισμένων, στον άλλον τομέα του στρατοπέδου, ακόμα και παιδιών, όταν δεν πειθαρχούν στις αποφάσεις του θρησκευτικού δικαστηρίου τους.
Επίσης, έχουν σχηματίσει μια ομάδα παιδιών, που τα εκπαιδεύουν και τα αποκαλούν «κουτάβια του χαλιφάτου».
Ριζοσπαστικοποιούν τα παιδιά και τα εκπαιδεύουν σφάζοντας κότες και κατσίκες, για να σκοτώσουν αργότερα ανθρώπους.