ΤζιχαντιστέςΚορωνοϊός - Κορονοϊός
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

MiG-29 επιτέθηκαν σε τουρκική φρεγάτα στη Μεσόγειο και τουρκικό εμπορικό στην Τρίπολη

MiG-29 επιτέθηκαν σε τουρκική φρεγάτα στη Μεσόγειο και τουρκικό εμπορικό στην Τρίπολη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αεροπορικές Επιδρομές, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Λιβύη, Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), Ρωσία, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Τουρκικό Εμπορικό Πλοίο, Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, Τρίπολη,

Αεροσκάφη MiG-29, αγνώστου εθνικότητας, μεταδίδεται ότι πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή ενάντια σε ένα τουρκικό εμπορικό πλοίο και σε μια τουρκική φρεγάτα στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, σύμφωνα με την αραβόφωνη ιστοσελίδα του ρωσικού Russia Today.

Όπως μεταδίδεται, το τουρκικό εμπορικό πλοίο βρισκόταν στο λιμάνι της Τρίπολης και το τουρκικό πολεμικό πλοίο στα λιβυκά χωρικά ύδατα.

Ήδη κυκλοφορούν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, όπως ότι τα αεροσκάφη είναι της Λευκορωσίας και οι πιλότοι από το Μινσκ, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι Σέρβοι.

Για την ταυτότητα των αεροσκαφών και την εθνικότητα των πιλότων δεν έχει δοθεί κάποιο στοιχείο από την κυβέρνηση της Τρίπολης ή τον τουρκικό στρατό.

Σύμφωνα με κάποιους ισχυρισμούς, τα MiG-29 απογειώθηκαν από τη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Λαοδίκεια της Συρίας, σε συνέχεια των πληροφοριών ότι σοβιετικής κατασκευής αεροσκάφη έφτασαν προ ημερών στη Λιβύη, από τη Συρία, για να ενισχύσουν τις αεροπορικές δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Ο ανεπίσημος λογαριασμός του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) στο Twitter υποστηρίζει ότι τα MiG-29 ήταν των δυνάμεών του.

Οι Αμερικανοί από την πλευρά τους επιβεβαιώνουν ότι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη αναπτύχθηκαν σε αεροδρόμια της Λιβύης.

Η Αμερικανική Διοίκηση Αφρικής (AFRICOM) εκτιμά ότι η Μόσχα ανέπτυξε πρόσφατα στρατιωτικά μαχητικά αεροσκάφη στη Λιβύη προκειμένου να υποστηρίξει μισθοφόρους που δραστηριοποιούνται επί τόπου εκεί.

Σύμφωνα με την AFRICOM, τα ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη είναι πιθανό να παρέχουν στενή αεροπορική υποστήριξη και επιθετικές επιδρομές στους μισθοφόρους της «Wagner Group PMC», που υποστηρίζει τον αγώνα του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) ενάντια στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας.

Τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έφτασαν στη Λιβύη, από μια αεροπορική βάση στη Ρωσία, μετά από σύντομη παραμονή στη Συρία, όπου εκτιμάται ότι βάφτηκαν με άλλα χρώματα για να καλύψουν τη ρωσική ταυτότητά τους.

Η Ρωσία προσπαθεί ξεκάθαρα να γείρει τη ζυγαριά υπέρ της στη Λιβύη, τονίζει ο στρατηγός Στέφεν Τάουνσεντ, διοικητής της AFRICOM.

«Όπως ακριβώς τους είδα να κάνουν στη Συρία, επεκτείνουν το στρατιωτικό τους “πόδι” στην Αφρική, χρησιμοποιώντας μισθοφόρους που υποστηρίζονται από τη (ρωσική) κυβέρνηση όπως η (εταιρεία) Βάγκνερ», λέει ο στρατηγός και προσθέτει:

«Για πολύ καιρό, η Ρωσία αρνήθηκε την πλήρη συμμετοχή της στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Λιβύη.

»Λοιπόν, δεν υπάρχει καμία άρνηση τώρα.

»Παρακολουθήσαμε, βήμα προς βήμα, τη μεταφορά από τη Ρωσία μαχητικών αεροσκαφών τέταρτης γενιάς στη Λιβύη.

»Ούτε ο LNA, ούτε οι ιδιωτικές (μισθοφορικές) στρατιωτικές εταιρείες, μπορούν να εξοπλίσουν, να λειτουργήσουν και να διατηρήσουν αυτά τα αεροσκάφη δίχως κρατική υποστήριξη – υποστήριξη που λαμβάνουν από τη Ρωσία».

Η Ρωσία χρησιμοποίησε την κρατικά χρηματοδοτούμενη εταιρεία μισθοφόρων «Wagner» στη Λιβύη για να αποκρύψει τον άμεσο ρόλο της, επεσήμανε ο Αμερικανός στρατηγός, για να προσθέσει ότι, «η αμερικανική διοίκηση της Αφρικής εκτιμά ότι οι στρατιωτικές ενέργειες της Μόσχας έχουν παρατείνει τη σύγκρουση στη Λιβύη και επιδείνωσαν τα θύματα και τον ανθρώπινο πόνο και στις δύο πλευρές».

«Ο κόσμος άκουσε τον κ. Χαφτάρ να δηλώνει ότι επρόκειτο να εξαπολύσει μια νέα αεροπορική εκστρατεία.

»Θα είναι οι Ρώσοι μισθοφόροι πιλότοι που θα πετούν ρωσικά εξοπλισμένα αεροσκάφη για να βομβαρδίσουν Λίβυους», δήλωσε ο Τάουνσεντ.

Εάν η Ρωσία καταλάβει τις ακτές της Λιβύης, το επόμενο λογικό βήμα είναι να αναπτύξουν μόνιμες δυνατότητες άρνησης πρόσβασης σε περιοχές μεγάλης εμβέλειας (A2AD), δήλωσε ο στρατηγός Τζεφ Χάριγκιαν, διοικητής της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας στην Αφρική, εννοώντας ότι οι Ρώσοι θα αναπτύξουν αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400 στη Λιβύη και θα ελέγχουν τον εναέριο χώρο της κεντρικής Μεσογείου.

«Εάν έρθει εκείνη η ημέρα (της ανάπτυξης ρωσικών πυραύλων στη Λιβύη), θα προκαλέσει πολύ πραγματικές ανησυχίες για την ασφάλεια στο νότιο τμήμα της Ευρώπης».

Οι αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Ρωσίας στη Λιβύη θα επιδεινώσουν επίσης την περιφερειακή αστάθεια που οδήγησε την μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη, καταλήγει η AFRICOM.

Σχετικά άρθρα