Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Μάλτα ήρε τις «επιφυλάξεις» της για την «Ειρήνη» – Πολεμικά πλοία της ΕΕ φυλάνε τη Λιβύη

Η Μάλτα ήρε τις «επιφυλάξεις» της για την «Ειρήνη» – Πολεμικά πλοία της ΕΕ φυλάνε τη Λιβύη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Γερμανία, Ειρήνη (IRINI) - Ναυτική Επιχείρηση, Ιταλία, Λιβύη, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νίκος Δένδιας, Νότιο Κρητικό Πέλαγος (Λιβυκό), Πολεμικό Ναυτικό, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Υπουργείο Εξωτερικών,

Η Μάλτα ήρε τελικά τις επιφυλάξεις της ως προς την οριστικοποίηση του ορισμού των επιχειρησιακών διοικητών της ναυτικής αποστολής «Επιχείριση Ειρήνη», όπου κατά το Α’ εξάμηνο τα καθήκοντα αυτά θα τα επιτελέσει Ιταλός αξιωματικός, ενώ κατά το Β’ εξάμηνο Έλληνας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είχε προηγηθεί σειρά επαφών του Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του της Μάλτας, Ε. Μπαρτόλο.

O υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης συναφή τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, εστιάζοντας σε πτυχές της ανάπτυξης της επιχείρησης «IRINI».

Σημειώνεται ότι η σύσταση και ενεργοποίηση της συγκεκριμένης ναυτικής επιχείρησης αποτέλεσαν εξ αρχής υψηλή προτεραιότητα της ευρωπαϊκής και της ελληνικής διπλωματίας, η οποία διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον της για της εξελίξεις στην περιοχή, συμβάλλοντας ενεργά στην περιφερειακή σταθερότητα και ειρήνη και δημιουργώντας έτσι γόνιμες συνέργειες με την πλειονότητα των κρατών του άμεσου περίγυρού της.

Η ναυτική επιχείρηση «IRINI» θα εδραιώσει μια ευρωπαϊκή παρουσία σε μια εκτεταμένη θαλάσσια περιοχή στην άμεση γειτονία της Ελλάδας, δημιουργώντας έτσι προϋποθέσεις για αποτελεσματικότερες κοινές ευρωπαϊκές δράσεις.

Πρωτίστως, όμως, η «IRINI», ως άλλωστε προκύπτει και από το ελληνικό της όνομα, θα συμβάλλει στις προσπάθειες ειρήνευσης στην Λιβύη, έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αυτό αποτελεί σημείο κλειδί για να παύσει να τροφοδοτείται η κρίση στην χώρα και να επέλθουν σταδιακά συνθήκες δυνάμενες να οδηγήσουν σε μια πολιτική λύση και κατ’επέκταση στην ειρήνη στην περιοχή.

Αυτό αποτέλεσε άλλωστε εκ των αντικειμένων της συνομιλίας του Νίκου Δένδια με τον Πρόεδρο της διεθνώς αναγνωρισμένης Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Ακίλα Σάλεχ, την περασμένη Πέμπτη.

Δευτερεύουσες, αλλά πάντα προτεραιότητες, αποτελούν η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων καθώς και των δικτύων παράνομης διακίνησης ανθρώπων από τη Λιβύη.

Τέλος, η ναυτική επιχείριση «IRINI» θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο που θα επιτρέψει στην ΕΕ να υπογραμμίσει την ενεργό δράση της σε ζητήματα που επηρεάζουν την ασφάλεια και σταθερότητα και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη στην άμεση περιφέρειά της, αναβαθμίζοντας έτσι το γεωπολιτικό αποτύπωμά της.

Στην επιχείρηση «IRINI» ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή με ναυτικά ή/και αεροπορικά μέσα οι Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, πέραν βεβαίως από τη χώρα μας.

Σχετικά άρθρα