To Βερολίνο οπλίζει τους Κούρδους, την ώρα που ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, προειδοποιεί σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Hannoversche Allgemeine» για το ενδεχόμενο ίδρυσης κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ.
Στο μεταξύ, σε έκτακτη συνεδρίαση του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ ενημερώνει τους Γερμανούς βουλευτές σε μία προσπάθεια να αιτιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει όπλα και οπλικά συστήματα στους Κούρδους του βορείου Ιράκ.
Για την αντιμετώπιση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS),οι Κούρδοι θα λάβουν από το οπλοστάσιο του γερμανικού στρατού (Bundeswehr) 30 αντιαρματικά τύπου «Milan» με 500 πυραύλους, 10.000 χειροβομβίδες, 8.000 τουφέκια τύπου G3 και G36 , 40 πολυβόλα και 4.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα, συνολικής αξίας 70 εκατομμυρίων ευρώ.
Μετά την κυβερνητική ανακοίνωση της καγκελαρίου στο κοινοβούλιο, ακολουθεί ψηφοφορία στην οποία αναμένεται ισχυρή πλειοψηφία υπέρ της κυβερνητικής απόφασης την οποία στηρίζουν όλα τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές και Σοσιαλδημοκράτες). Η ψηφοφορία έχει καθαρά συμβολικό χαρακτήρα καθώς δεν είναι δεσμευτική.
Η αντιπολίτευση του κόμματος «Η Αριστερά», αλλά και οι Πράσινοι αναμένεται ότι θα καταψηφίσουν την απόφαση της κυβέρνησης Μέρκελ.
Υπενθυμίζεται ότι το «πράσινο φως» στην αποστολή των όπλων δόθηκε το βράδυ της Κυριακής στην καγκελαρία σε συνεδρίαση των αρμόδιων υπουργών υπό την προεδρία της καγκελαρίου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία λαμβάνει τέτοιους είδους αποφάσεις καθώς και το Βερολίνο παρέχει εδώ και δεκαετίες στο Ισραήλ όπλα,ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, η εκπαίδευση των Κούρδων στα γερμανικά όπλα θα γίνει στη Γερμανία και σε περιπτώσεις που κριθεί αναγκαίο,στην περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα των κουρδικών περιοχών Ερμπίλ ή στο έδαφος τρίτης χώρας.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, εξέφρασε την ανησυχία για τις επόμενες,επεκτατικές κινήσεις των Κούρδων στο Ιράκ. «Υπάρχουν φόβοι», τόνισε, «ότι ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ θα οδηγούσε σε περαιτέρω αποσχίσεις στο νότιο Ιράκ ή την περιοχή της Βασόρας», δήλωσε ο Σταϊνμάγερ.