Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μόσχα: «Πλήγμα» στην ευρωπαϊκή ασφάλεια η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη Open Skies

Μόσχα: «Πλήγμα» στην ευρωπαϊκή ασφάλεια η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη Open Skies
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Ρωσία,

Η Μόσχα χαρακτήρισε την Πέμπτη «πλήγμα» στην ευρωπαϊκή ασφάλεια την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη Open Skies (Ανοικτοί Ουρανοί), κατηγορώντας προηγουμένως τη Ρωσία για επανειλημμένες παραβιάσεις των όρων της συνθήκης.

«Η απόσυρση των ΗΠΑ από αυτήν τη συνθήκη σημαίνει όχι μόνο ένα πλήγμα στα θεμέλια της ευρωπαϊκής ασφάλειας αλλά και στα υφιστάμενα μέσα στρατιωτικής ασφάλειας και στα αναγκαία συμφέροντα ασφάλειας των ίδιων των συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουσκό.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα την πρόθεσή τους να αποσυρθούν από τη συνθήκη αυτή την οποία έχουν συνυπογράψει 35 χώρες, και η οποία επιτρέπει πτήσεις εναέριας επιτήρησης στις χώρες που συμμετέχουν σ’ αυτήν.

Ο Γκρουσκό ανέφερε πως μια αμερικανική αποχώρηση από τη συνθήκη Open Skies θα επηρεάσει τα συμφέροντα όλων των συμμετεχόντων αυτής, που είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα τόνισε πως η Ρωσία δεν παραβίασε τη συνθήκη, σημειώνοντας πως τίποτε δεν εμποδίζει τη συνέχιση των συζητήσεων επί τεχνικών ζητημάτων που η Ουάσιγκτον αναφέρει ως παραβιάσεις της ρωσικής πλευράς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε αργά την Πέμπτη πως έχει καλή σχέση με την Ρωσία, αλλά η Μόσχα δεν τηρεί τη συνθήκη.

Η Ρωσία πιάστηκε να κάνει πολλά άσχημα πράγματα, είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους καθώς αποχωρούσε από τον Λευκό Οίκο για το Μίσιγκαν.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της συνθήκης.

Σχετικά άρθρα