Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τούρκος Βολκάν Μποζκίρ νέος πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Ο Τούρκος Βολκάν Μποζκίρ νέος πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Ελλείψει κάποιας άλλης ανταγωνιστικής υποψηφιότητας, o 69χρονος Τούρκος διπλωμάτης Βολκάν Μποζκίρ ετοιμάζεται, ξεκινώντας από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και για 12 μήνες (Σεπτέμβριος 2020-Σεπτέμβριος 2021), να καθίσει στο «βάθρο» του προέδρου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Για την ιστορία, είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που ένας Τούρκος τοποθετείται στη συγκεκριμένη θέση.

Όπως σημειώνει το ethnos.gr. πολύπειρος διπλωμάτης, πάλαι ποτέ υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αλλά και βουλευτής από το 2011 με το (πρώην ισλαμοσυντηρητικό και νυν ισλαμοεθνικιστικό) Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, ο Μποζκίρ «εξελέγη» στη θέση του προέδρου της Γενικής Συνέλευσης με τη συναίνεση των συνολικά 28 κρατών που συναπαρτίζουν την Ομάδα Δυτικής Ευρώπης και Άλλων Χωρών του ΟΗΕ (Western European and Others Group), και μάλιστα ως ο μοναδικός υποψήφιος της συγκεκριμένης ομάδας στην οποία ανήκουν μεν η Ελλάδα και η Τουρκία αλλά όχι και η Κύπρος.

Η προεδρία της Γενικής Συνέλευσης εναλλάσσεται ετησίως μεταξύ των πέντε γεωγραφικών ομάδων (Regional Groups) των Ηνωμένων Εθνών, με τον πρόεδρο να προέρχεται κάθε χρόνο και από διαφορετική ομάδα. Κράτη όπως είναι η Ελλάδα, η Τουρκία και το Ισραήλ ανήκουν στην Ομάδα Δυτικής Ευρώπης και Άλλων Χωρών.

Η Κύπρος από την άλλη, αν και κράτος-μέλος της ΕΕ, ανήκει στην Ομάδα Ασίας-Ειρηνικού (Asia-Pacific Group).

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε κάνει γνωστή ήδη από το φθινόπωρο του 2019 την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης με υποψήφιο τον Βολκάν Μποζκίρ.

Βουλευτής του AKP αλλά και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου, ο Μποζκίρ είναι ο πολιτικός που (που ως πρόεδρος της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής) έδωσε το πράσινο φως τον Δεκέμβριο του 2019 προκειμένου να εγκριθεί/επικυρωθεί το ψευδομνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης περί των θαλασσίων οριοθετήσεων από την τουρκική εθνοσυνέλευση.

Ο ίδιος είχε διατελέσει στο παρελθόν μεταξύ άλλων και σύμβουλος επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής των Τουργκούτ Οζάλ και Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

Ο Βολκάν Μποζκίρ έρχεται να αναλάβει την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης σε μια χρονιά ορόσημο καθώς φέτος συμπληρώνονται 75 χρόνια από την ίδρυση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο 69χρονος Τούρκος έρχεται όμως παράλληλα να αναλάβει τα ηνία και σε μια περίοδο επαπειλούμενων ανατροπών, με την Τουρκία από την πλευρά της να επαναλαμβάνει επίμονα ότι «ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» διεκδικώντας έτσι την ανακατανομή της ισχύος μέσα στις ίδιες τις δομές των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ρόλος του προέδρου της Γενικής Συνέλευσης είναι κυρίως συμβολικός, όπως επιλέγουν να σημειώνουν πολλοί.

Είναι όμως παράλληλα και ένας ρόλος προβεβλημένος που κατά κάποιους ενισχύεται καθώς παράλληλα αλλάζουν και οι συσχετισμοί στις τάξεις του ΟΗΕ, ένας ρόλος τον οποίο η Άγκυρα σαφώς και θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει υπέρ της προώθησης-διεθνοποίησης των τουρκικών συμφερόντων, και αυτό μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία τα εν λόγω συμφέροντα «αλωνίζουν» από τη Λιβύη έως την Κύπρο και τη Συρία, παραβιάζοντας ψηφίσματα (ουκ ολίγα για την Κύπρο) και αποφάσεις (βλέπε εμπάργκο όπλων στη Λιβύη) του ιδίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο τρόπος με τον οποίο το καθεστώς Ερντογάν έχει επιχειρήσει και συνεχίζει να επιχειρεί να «νομιμοποιήσει» μέσω του ΟΗΕ τα ψευδομνημόνια Άγκυρας-Τρίπολης του 2019 είναι απολύτως ενδεικτικός των τουρκικών διαθέσεων.

Γίνεται ο παραβάτης να είναι παράλληλα και πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού τις αρχές και τις αποφάσεις του οποίου εκείνος παραβιάζει; Προφανώς και γίνεται… Ενίοτε μάλιστα και με τη συναίνεση όλων εκείνων των Δυτικών που κατά τα άλλα καταγγέλλουν και διαμαρτύρονται.

Σχετικά άρθρα