Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

O Guardian «καίει» την βρετανική κυβέρνηση για τον Covid-19

O Guardian «καίει» την βρετανική κυβέρνηση για τον Covid-19
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για The Guardian, Βρετανία, Γηροκομείο, Ηνωμένο Βασίλειο, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Ματ Χάνκοκ,

Μυστική έκθεση που αναφέρει ότι η Βρετανία δεν ήταν προετοιμασμένη για την πανδημία και προειδοποιούσε για τον αυξημένο κίνδυνο στους οίκους ευγηρίας, αποκαλύφθηκε από τον Guardian.

Η έκθεση στηρίζεται στα ευρήματα μιας κυβερνητικής προσομοίωσης για πιθανή πανδημία γρίπης, με το κωδικό όνομα Exercise Cygnus.

Το συμπέρασμά της ήταν ότι η Βρετανία δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένη για τις «τεράστιες απαιτήσεις» μιας πανδημίας που μοιάζει με γρίπη.

Η έκθεση του 2017 αναμένεται να προκαλέσει ερωτήματα για το κατά πόσον οι αρμόδιοι υπουργοί προχώρησαν στην υλοποίηση οποιασδήποτε πρότασης που σχετιζόταν με τον τομέα της φροντίδας ηλικιωμένων.

Περιλάμβανε 26 προτάσεις – κλειδιά, που συμπεριλάμβαναν την αύξηση της χωρητικότητας των οίκων ευγηρίας και του αριθμού των ατόμων που εργάζονται σε αυτούς.

Επιπλέον προειδοποιούσε για την πρόκληση που θα αντιμετώπιζαν τα γηροκομεία αν καλούνταν να παραλάβουν ασθενείς από τα νοσοκομεία.

Σε πρόσφατη ερώτηση σχετικά με την έκθεση της Άσκησης Cygnus, ο υπουργός υγείας Ματ Χάνκοκ ανέφερε ότι στελέχη του υπουργείου υγείας τον διαβεβαίωσαν ότι «όλες οι προτάσεις είχαν υλοποιηθεί».

Σε άγνοια οι οίκοι ευγηρίας

Ωστόσο, ο Μάρτιν Γκριν, επικεφαλής του Care England, που εκπροσωπεί τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους παρόχους φροντίδας ηλικιωμένων, δήλωσε ότι οι ανησυχίες που προέκυπταν από την άσκηση για την ικανότητα του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας να διαχειριστεί τους ασθενείς που έπαιρναν εξιτήριο από τα νοσοκομεία και την ανάγκη οι μεγαλύτεροι πάροχοι να αυξήσουν την διαθεσιμότητά τους δεν τους κοινοποιήθηκε ποτέ από την κυβέρνηση.

Ο κοροναϊός “θερίζει” τους οίκους ευγηρίας της Βρετανίας, έχοντας κοστίσει τη ζωή σε 6.6886 ανθρώπους μέχρι την Πρωτομαγιά στην Αγγλία και την Ουαλία, σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλώντας δεκάδες θανάτους μέσα σε κάθε εγκατάσταση.

Οι εγκαταστάσεις έχουν πληγεί από την έλλειψη ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού για την προστασία των εργαζόμενων και τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού μεταξύ των φιλοξενούμενων, οι οποίοι είναι και οι κατεξοχήν πιο ευάλωτοι απέναντι στην ασθένεια.

Με το ένα τρίτο όλων των θανάτων από κοροναϊό να έχει σημειωθεί εντός των οίκων ευγηρίας, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την Τετάρτη στο κοινοβούλιο:

«Μια ξεχωριστή επιδημία λαμβάνει χώρα στους οίκους ευγηρίας, και είναι κάτι που με θλίβει πικρά».

Η κυβέρνηση κράτησε μυστική την έκθεση της άσκησης Cygnus επί τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία της και έχει απορρίψει τις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις για περισσότερη διαφάνεια γύρω από αυτή, οι οποίες κορυφώθηκαν με την ανακοίνωση λήψης νομικών μέτρων για τον εξαναγκασμό των υπουργών στη δημοσιοποίηση των ευρημάτων.

Ωστόσο, ένα αντίγραφο διέρρευσε στον Guardian, ο οποίος και το δημοσίευσε.

Η έκθεση χαρακτηρίζεται «Επίσημη – Ευαίσθητη».

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2016 με τη συνεργασία περισσότερων από 950 ατόμων, από υπουργούς του υπουργείου υγείας, μέχρι ομάδες τοπικών υπεύθυνων για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και προσωπικού φυλακών, για να ελέγξει την ικανότητα της Βρετανίας να αντιδράσει σε μια νέα παγκόσμια επιδημία, η οποία θα έμοιαζε με την γρίπη.

Η άσκηση συμπεριλάμβανε τέσσερις προσομοιώσεις συσκέψεων του Cobra, του συστήματος αντίδρασης σε έκτακτες ανάγκες της κυβέρνησης, καθώς οι υπουργοί και τα στελέχη επιχειρούσαν να φανταστούν πως η Βρετανία βρισκόταν σε μια κατάσταση κορύφωσης των λοιμώξεων.

Η έκθεση ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2017 και απεστάλη σε όλα τα σημαντικά τμήματα της κυβέρνησης, στο NHS και τις εμπλεκόμενες διοικήσεις της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Τα ευρήματα της έκθεσης

Ανέφερε ότι η κυριότερη γνώση που αποκόμισε ήταν πως «η ετοιμότητα της Βρετανίας από άποψη σχεδιασμού, πολιτικών και πόρων δεν είναι αυτή τη στιγμή επαρκής για να αντιμετωπίσει τις εξαιρετικές απαιτήσεις μιας σοβαρής πανδημίας, με επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της χώρας».

Στη συνέχεια πρότεινε της δημιουργία μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής δράσης για την πανδημία και την αύξηση της δυνατότητας του NHS να αντιμετωπίσει μια τέτοια έκτακτη ανάγκη.

Επιπλέον ανέφερε ότι το υπουργείο υγείας θα έπρεπε να επεξεργαστεί το ενδεχόμενο επαναφοράς των πρόσφατα συνταξιοδοτημένων νοσηλευτών και υπαλλήλων οίκων ευγηρίας για την αντιμετώπιση της επιπλέον πίεσης στο σύστημα.

Τέτοιου είδους προσωπικό θα αναλάμβανε ζωτικά καθήκοντα, τόνιζε, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας σημείων διανομής ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού και της επικοινωνίας με το κοινό.

Παράλληλα εκφράζονταν ανησυχίες για τη δυνατότητα των οίκων ευγηρίας να «προσφέρουν το επίπεδο στήριξης που θα χρειαστεί το NHS αν εφαρμόσει την μεταφορά ασθενών από τα νοσοκομεία στις εγκαταστάσεις τους».

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχει ζητηθεί από τα γηροκομεία να αναλάβουν ασθενείς κοροναϊού που βρίσκονται σε στάδιο ανάρρωσης, προκαλώντας ανησυχίες για το ενδεχόμενο διασποράς του ιού σε περίπτωση που δεν απομονώνονται και δεν φροντίζονται σωστά, πράγμα που δεν είναι πάντα εφικτό στις εγκαταστάσεις των οίκων ευγηρίας.

Τι δήλωσε ο Χάνκοκ

Όταν ερωτήθηκε σχετικά με την άσκηση Cygnus στις 28 Απριλίου, ο Χάνκοκ απάντησε: Ζήτησα από τους συνεργάτες μου να ανατρέξουν στην έκθεση εβδομάδες πριν, όταν έγιναν οι πρώτες αναφορές σε αυτή και να ελέγξουν ότι έχουν υλοποιηθεί όλες οι προτάσεις της. Με διαβεβαίωσαν ότι έχει γίνει.

Ωστόσο, κορυφαία στελέχη του τομέα φροντίδας ηλικιωμένων εγείρουν ερωτήματα για το κατά πόσον οι προτάσεις που αφορούσαν τα γηροκομεία έχουν όντως εφαρμοστεί.

Η έκθεση αναφέρει ότι η Ένωση Διευθυντών Κοινωνικών Υπηρεσιών για Ενήλικες θα έπρεπε να εμπλακεί στην εκπόνηση της στρατηγικής για την αύξηση της διαθεσιμότητας κλινών στα γηροκομεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όμως σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ.

Τον περασμένο μήνα, το υπουργείο υγείας και κοινωνικής πρόνοιας είχε αρνηθεί αίτημα του Guardian για δημοσίευση της έκθεσης, με το πρόσχημα ότι θα επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα των υπουργών να συναντηθούν με τους αρμόδιους και να συζητήσουν την συνεχιζόμενη ανάπτυξη πολιτικών.

Η έκθεση για τουλάχιστον μία αντίστοιχη άσκηση, την Winter Willow, είχε δημοσιευθεί χωρίς αντίστοιχες διαμαρτυρίες.

Σχετικά άρθρα