Το ουγγρικό κοινοβούλιο απέρριψε την επικύρωση διεθνούς συνθήκης για την καλύτερη προστασία των γυναικών από τη βία, σύμβαση που η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν θεωρεί ότι προάγει την «καταστροφική ιδεολογία του φύλου» και την «παράτυπη μετανάστευση».
Το κείμενο αυτό, γνωστό ως «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης» που υιοθετήθηκε το 2011 από το Συμβούλιο της Ευρώπης, είναι το πρώτο υπερεθνικό εργαλείο που ορίζει νομικώς δεσμευτικά πρότυπα για την πρόληψη της βίας λόγω του φύλου.
Επτά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) την υπέγραψαν αλλά δεν την έχουν επικυρώσει ακόμη: η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σλοβακία και Δημοκρατία της Τσεχίας.
Η «ιδεολογική της προσέγγιση είναι αντίθετη με το ουγγρικό δίκαιο και τις πεποιθήσεις της κυβέρνησης», υποστήριξε ενώπιον της Συνέλευσης ο βουλευτής Λόριντς Νάκσα, που προέρχεται από τις τάξεις των Χριστιανοδημοκρατών, των εταίρων της μειοψηφίας του συνασπισμού με το συντηρητικό κόμμα Φιντές του Βίκτορ Ορμπάν.
Το ουγγρικό κοινοβούλιο και η κυβέρνηση συγκαταλέγονται στα όργανα όπου οι γυναίκες εκπροσωπούνται λιγότερο στις χώρες της ΕΕ.
Το Φιντές θεωρεί ότι όλες οι εγγυήσεις για την ασφάλεια των γυναικών προβλέπονται ήδη από τον νομοθέτη σε εθνικό επίπεδο.
Επιπλέον, η Ουγγαρία εκτιμά ότι η επικύρωση αυτής της σύμβασης, την οποία υπέγραψε το 2014, θα την υποχρέωνε να χορηγεί άσυλο σε πρόσφυγες που διώκονται στη χώρα καταγωγής τους λόγω του φύλου ή του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.
Μετά την επιστροφή του στην εξουσία πριν από δέκα χρόνια, ο Βίκτορ Ορμπάν εισήγαγε τον γάμο στον Θεμελιώδη Νόμο ως την αποκλειστική ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας.
Το 2018, αφαίρεσε τις μελέτες για τα φύλα, ένα διεπιστημονικό πεδίο έρευνας για τις κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των φύλων, από τον κατάλογο των διαπιστευμένων πιστοποιητικών στην Ουγγαρία.
Μια νομοθετική τροπολογία που συζητείται στοχεύει στον ορισμό του φύλου από το «βιολογικό φύλο βάσει της γέννησης και του γονιδιώματος».
Τα διαφυλικά και τα τρανσεξουαλικά άτομα, είτε έχουν εγχειριστεί είτε όχι, δεν θα επιτρέπεται πλέον να ζητούν αλλαγή φύλου από τo ληξιαρχείο, σε αντίθεση με σήμερα.
Η επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης θα μπορούσε να επιταχύνει και να διευκολύνει επίσης τη μετανάστευση γενικά προς στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Νάκσα.
Μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015, η Ουγγαρία ύψωσε φράκτη κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία και την Κροατία.