Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Έγκλημα τιμής» στο Αφγανιστάν: Έσφαξε την αδερφή του γιατί αρνήθηκε να παντρευτεί

«Έγκλημα τιμής» στο Αφγανιστάν: Έσφαξε την αδερφή του γιατί αρνήθηκε να παντρευτεί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αφγανιστάν, Δολοφονίες, Ενδοοικογενειακή Βία,

Ένας στρατιώτης μαχαίρωσε και σκότωσε τη μικρότερη αδελφή του, όταν εκείνη αρνήθηκε να παντρευτεί τον άνδρα που είχε επιλέξει η οικογένειά της, σε άλλο ένα «έγκλημα τιμής» στο Αφγανιστάν.

Το θύμα ήταν ηλικίας 18 ετών, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της επαρχίας Μπανταχσάν, ο Σαναουλάχ Ροχανί.

«Ο αδελφός της διέφυγε κατόπιν σε μια ζώνη που ελέγχεται από τους Ταλιμπάν», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι η αστυνομία τον καταζητεί για να τον συλλάβει.

Η Ασίφα Καρίμι, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών στο Μπανταχσάν, επιβεβαίωσε τη δολοφονία της νεαρής γυναίκας, η οποία αρνήθηκε το προξενιό επειδή ήθελε να παντρευτεί τον άνδρα που αγαπούσε.

«Απέρριψε την πρόταση γάμου, την οποία στήριζε η οικογένειά της και κατέφυγε στην Αστυνομία» ζητώντας προστασία, είπε η Καρίμι.

Όμως οι αστυνομικοί την παρέδωσαν πίσω στην οικογένειά της.

Ο αδελφός της, που είναι στρατιώτης, την οδήγησε στο σπίτι και εκεί την μαχαίρωσε και την σκότωσε.

Μεγάλα τμήματα της αφγανικής κοινωνίας λειτουργούν ακόμη με βάση τους αυστηρούς, παραδοσιακούς κώδικες που συχνά δεν επιτρέπουν στις γυναίκες να επιλέξουν τον σύζυγό τους ή ακόμη και να πάνε στο σχολείο.

Η Φαουζία Κόφι, μια πρώην βουλευτίνα από το Μπανταχσάν, κατήγγειλε τον ρόλο που έπαιξε η αστυνομία στην υπόθεση αυτήν.

Πολλοί στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων και εκπροσώπων των δυνάμεων της τάξης και της δικαιοσύνης, πιστεύουν ότι το «έγκλημα τιμής» είναι η αρμόζουσα τιμωρία για τις γυναίκες που το σκάνε από το σπίτι τους, είπε.

«Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν παραμένουν οι πιο ευάλωτες… στην κοινωνία, όχι μόνο στις ζώνες που ελέγχονται από τους Ταλιμπάν αλλά και μέσα στο σπίτι τους», είπε.

Την εποχή της παντοδυναμίας τους (1996-2001) οι Ταλιμπάν απαγόρευαν στις γυναίκες να εργάζονται ή να πηγαίνουν στο σχολείο.

Έπρεπε να καλύπτονται πλήρως με μπούρκα και να συνοδεύονται πάντα από έναν άνδρα όταν έβγαιναν από το σπίτι.

Η βία σε βάρος των γυναικών παραμένει υψηλή.

Το 2019, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της χώρας κατέγραψε περισσότερα από 2.700 εγκλήματα σε βάρος γυναικών στη χώρα, δηλαδή αύξηση 9% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Σχετικά άρθρα