Στην πολυαναμενόμενη «β’ φάση» περνάει από αύριο Δευτέρα 4 Μαΐου, η Ιταλία, έπειτα από το μεγαλύτερο σε διάρκεια lockdown που επιβλήθηκε στην Ευρώπη.
Ενθουσιασμός δεν υπάρχει. Απεναντίας, ο φόβος έχει δώσει τη θέση του στην οργή και την απογοήτευση.
Ύστερα από 50 μέρες «στο σπίτι» κι ενώ ο νέος κορωνοϊός εξακολουθεί να στοιχίζει ζωές στην πλέον πληγείσα χώρα της Ευρώπης, οι Ιταλοί είχαν μεγάλες προσδοκίες για μία πιο ταχεία επιστροφή στην κανονικότητα, ειδικά στον νότο, όπου τα κρούσματα ήταν πολύ λιγότερα απ’ ό,τι στον βορρά.
Η σκιά ωστόσο του Covid-19 θα συνεχίζει να βαραίνει όλη τη χώρα, όπως έχει γίνει σαφές άλλωστε από τα συντηρητικά μέτρα άρσης του lockdown που έχει λάβει η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.
Για μία μεγάλη μερίδα του ιταλικού λαού, τα μέτρα για τη σταδιακή επιστροφή στους προ κορωνοϊού ρυθμούς τα οποία ανακοίνωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα συνιστούν απλώς μία «ψευδή επανεκκίνηση».
Οι Ιταλοί θα μπορούν πλέον μετακινούνται για να επισκέπτονται συγγενείς, υπό την προϋπόθεση ότι θα φορούν μάσκες.
Στο εξής, οι πολίτες θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι για να πηγαίνουν στην δουλειά, για λόγους υγείας, για έκτακτες, σοβαρές ανάγκες και για να επισκέπτονται ανθρώπους με τους οποίους διατηρούν «μόνιμη αισθηματική σχέση».
Μετά από πολλές αμφιβολίες, αποσαφηνίσθηκε ότι θα επιτρέπεται η συνάντηση με συζύγους, συντρόφους, συγγενείς μέχρι και έκτου βαθμού, αρραβωνιαστικές και αρραβωνιαστικούς, αλλά όχι με φίλους.
Η υπεύθυνη δήλωση θα παραμείνει υποχρεωτική για τις μετακινήσεις.
Τα σχολεία όμως, τα κομμωτήρια, τα γυμναστήρια και πολλές άλλες επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές.
Καφετέριες και εστιατόρια θα προσφέρουν μόνο γεύματα και ροφήματα υπό την προϋπόθεση ότι η κατανάλωσή τους θα γίνεται στο σπίτι.
Οι επιχειρήσεις αυτές θα ανοίξουν κανονικά ρολά την 1η Ιουνίου.
Μουσεία και λιανικό εμπόριο θα επαναλειτουργήσουν στις 18 Μαΐου.
Οι περιορισμοί στις κηδείες έχουν χαλαρώσει, καθώς επιτρέπεται η παρουσία 15 ατόμων.
Οι τελετές ωστόσο -όπως οι γάμοι- θα παραμείνουν στη λίστα αναμονής.
Σύμφωνα με απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης, επιστρέφουν στην κανονικότητα ο οικοδομικός τομέας, η βιομηχανία της μόδας, η επιπλοποιεία και η αυτοκινητοβιομηχανία.
Ωστόσο, καθώς η χώρα βυθίζεται σε ύφεση, πολλοί επιχειρηματίες και καταστηματάρχες διαμαρτύρονται για την έλλειψη οικονομικής υποστήριξης.
Μία ανάσα πριν από το καλοκαίρι, οι ειδικοί προβλέπουν ότι ο αντίκτυπος του Covid-19 στον τουρισμό, έναν από τους σημαντικότερους τομείς της χώρας, θα είναι καταστροφικός.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα υπάρξουν 25 εκατομμύρια λιγότεροι ξένοι τουρίστες μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου φέτος, γεγονός που θα υποχρεώσει χιλιάδες ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές δομές να κλείσουν τις πόρτες τους.
Τα μπαρ και τα εστιατόρια αποτελούν την ψυχή της οικονομίας για πολλές ιταλικές πόλεις.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας όμως, χιλιάδες επιχειρήσεις συσπειρώθηκαν ενάντια στην επανεκκίνησή τους, καθώς εκτιμούν ότι είναι βέβαιο πως τα μέτρα αποστασιοποίησης μετά το lockdown θα σημάνουν ούτως ή άλλως το τέλος τους.
Στο πλαίσιο μιας σειράς συμβολικών κινήσεων που διοργανώθηκε από ένα κίνημα ονόματι Movimento Imprese Ospitalità (MIO), οι ιδιοκτήτες 75.000 μπαρ και εστιατορίων άναψαν τα φώτα των επιχειρήσεων τους για να σηματοδοτήσουν την τελευταία ημέρα λειτουργίας την περασμένη Τρίτη το βράδυ, προτού παραδώσουν τα κλειδιά στους δημάρχους τους το επόμενο πρωί.
Την Παρασκευή το βράδυ, έκλεισαν για μία ώρα τα φώτα των σπιτιών τους.