Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μάθιου Πάλμερ: Σε ιστορικά υψηλό επίπεδο η συνεργασία ΗΠΑ – Κύπρου

Μάθιου Πάλμερ: Σε ιστορικά υψηλό επίπεδο η συνεργασία ΗΠΑ – Κύπρου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κύπρος, Μάθιου Πάλμερ, Νικ Λαριγκάκης, Στέιτ Ντιπάρτμεντ,

Με θετικό πρόσημο αξιολογεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Παρόλα αυτά όμως, υπενθυμίζει ότι προτρέπει τη διακοπή των τακτικών επισκέψεων ρωσικών πολεμικών πλοίων στα λιμάνια της Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι αυτά τα δύο στοιχεία αποτελούσαν βασικές προϋποθέσεις στους νόμους που προβλέπουν την άρση του εμπάργκο αμερικανικών όπλων.

Τα συγκεκριμένα νομοσχέδια είχαν ψηφιστεί στο Κογκρέσο και στη συνέχεια υπογραφεί ως νόμος του κράτους από τον πρόεδρο Τραμπ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η νέα τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγινε από τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ, ο οποίος απάντησε σε επιστολή που είχε στείλει ο πρόεδρος του Αμερικανο-ελληνικού Ινστιτούτου (AHI), Νίκος Λαρυγγάκης.

Στην επιστολή του, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου είχε ζητήσει την άμεση άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στην απάντησή του ο κ. Πάλμερ χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία ως έναν αξιόλογο εταίρο και φίλο της Ουάσιγκτον στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τόνισε ότι η συνεργασία των ΗΠΑ με την Κύπρο βρίσκεται σε «ιστορικά υψηλό επίπεδο».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΑΗΙ χαιρέτισε τη συγκεκριμένη τοποθέτηση, εκφράζοντας, όμως, την απογοήτευσή του διότι δεν απαντήθηκαν αρκετά από τα επιχειρήματα που είχαν διατυπωθεί στην επιστολή για την άρση του εμπάργκο όπλων.

«Η επιστολή δεν εξετάζει το ζήτημα της αφαίρεσης της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη λίστα για τους Διεθνείς Κανονισμούς Διακίνησης Όπλων (ITAR) των ΗΠΑ και δεν αναγνωρίζει τα επιχειρήματα του AHI που σχετίζονται με το θέμα της πρόσβασης ρωσικών στρατιωτικών σκαφών σε κυπριακά λιμάνια», σημείωσε ο κ. Λαρυγγάκης.

Τέλος, ανέφερε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δηλώνει τη πρόθεση του για την περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και ότι θα επανεξετάσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Σχετικά άρθρα