Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο στρατάρχης Χαφτάρ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Λιβύης – Δεσμεύτηκε για κοσμικό κράτος

Ο στρατάρχης Χαφτάρ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Λιβύης – Δεσμεύτηκε για κοσμικό κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλαμιστές, Λιβύη, Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), Τζιχαντιστές, Χαλίφα Χαφτάρ,

Ο ισχυρός στρατιωτικός ηγέτης της Λιβύης, στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, που διοικεί τις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) που πρόσκειται στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε τη Δευτέρα ότι έλαβε την «λαϊκή εντολή» να κυβερνήσει τη Λιβύη, υποσχόμενος να συνεχίσει την επίθεσή του εναντίον της ισλαμικής κυβέρνησης της Τρίπολης.

Υποστηριζόμενος από τη νόμιμα εκλεγμένη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, ο Χαφτάρ αντιμάχεται την υπό ισλαμικό έλεγχο Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) της Τρίπολης που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ αλλά δεν έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και έχει μετεξελιχθεί σε φιλοτουρικό προτεκτοράτο.

Σε ομιλία του στο λιβυκό τηλεοπτικό δίκτυο Libya al-Hadath, ο στρατάρχης είπε πως σήμερα «αποδέχθηκε τη βούληση του λαού και την εντολή του», χωρίς να διευκρινίσει από ποιο θεσμό έλαβε την «λαϊκή εντολή».

Επίσης, δεν ανέφερε τις πολιτικές προεκτάσεις αυτής της «εντολής», συμπεριλαμβανομένου του ρόλου που πιθανόν να διαδραματίσει το κοινοβούλιο, που εδρεύει στο ανατολικό τμήμα της χώρας και την παράλληλη κυβέρνηση που διορίστηκε από αυτή τη συνέλευση που εκλέχθηκε το 2014.

Οι δυνάμεις του «θα εργαστούν για να δημιουργήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την οικοδόμηση βιώσιμων πολιτικών κρατικών θεσμών», διαβεβαίωσε.

Τέλος η συμφωνία του Σκιράτ

Ο στρατάρχης ανακοίνωσε επίσης «το τέλος της συμφωνίας Σκιράτ» που υπεγράφη στα τέλη του 2015 στο Μαρόκο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, από την οποία προήλθε η GNA.

Το 2017, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης είχε ήδη διαβεβαιώσει ότι η συμφωνία είχε «λήξει».

Στο ανακοινωθέν του, ο Χαφτάρ προχώρησε στην «ακύρωση» της συμφωνίας η οποία είχε υποστηριχθεί από τον ΟΗΕ το 2015 ώστε να δοθεί τέλος στον εμφύλιο πόλεμο και ανακοίνωσε ότι ο ίδιος και οι ένοπλες δυνάμεις αναλαμβάνουν την διακυβέρνηση της Λιβύης.

Όπως μεταδίδουν αραβικές ιστοσελίδες, οι ένοπλες δυνάμεις «έλαβαν υπόψη τους τις εκκλήσεις πολιτών που ζητούσαν την ακύρωση της πολιτικής συμφωνίας του Σκιράτ», η οποία υπογράφηκε το 2015 με την ελπίδα του τερματισμού του εμφυλίου πολέμου.

Σύμφωνα με τον στρατάρχη, η συγκεκριμένη συμφωνία, η οποία πλέον «είναι κομμάτι της ιστορίας», «κατέστρεψε τη Λιβύη και την οδήγησε σε επικίνδυνη ολίσθηση».

Ανακοίνωσε ότι «το Γενικό Επιτελείο έλαβε αυτή την ιστορική απόφαση σε αυτές τις εξαιρετικές περιστάσεις, ακυρώνοντας την πολιτική συμφωνία και καθιστώντας την μέρος του παρελθόντος σύμφωνα με τη βούληση του λαού της Λιβύης ως μοναδική πηγή εξουσίας».

Δήλωσε επίσης ότι «η απάντηση της Γενικής Διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων είναι η εφαρμογή της βούλησης του λαού με το βάρος της εμπιστοσύνης, των υποχρεώσεων, των ευθυνών ενώπιον του Θεού, του λαού μας, της συνείδησης μας, και της ιστορίας μας».

Υποσχέθηκε σύνταγμα

Στις 23 Απριλίου, ο Χαφτάρ ζήτησε από τους Λίβυους να επιλέξουν ένα θεσμικό όργανο για να του αναθέσουν την αποστολή να κυβερνήσει τη χώρα μετά το τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο, της συμφωνίας Σκιράτ.

Στη συνέχεια ανέφερε τη δημιουργία μιας «συνταγματικής διακήρυξης» που θα διέπει τη χώρα.

Βυθισμένη στο χάος από την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη σπαράσσεται σήμερα από μια διαμάχη εξουσίας μεταξύ του Χαφτάρ και της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Ο στρατάρχης προσπαθεί από τον Απρίλιο του 2019 να καταλάβει την πρωτεύουσα και να διώξει από τη χώρα του Τούρκους και ισλαμιστές.

Σχετικά άρθρα