Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κορωνοϊός: «Σφάζονται» στη Γερμανία για την σταδιακή άρση των μέτρων

Κορωνοϊός: «Σφάζονται» στη Γερμανία για την σταδιακή άρση των μέτρων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για CDU Χριστιανική Δημοκρατική Ένωση, Άνγκελα Μέρκελ, Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, Γερμανία, Έσση, Κορωνοϊός - Κορονοϊός,

Έντονη αντιπαράθεση, ακόμη και στο εσωτερικό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) προκάλεσε η επαναλειτουργία,, των καταστημάτων έως 800 τμ, αλλά και η εξελισσόμενη συζήτηση σχετικά με την άρση των μέτρων περιορισμού για την επιδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ, εισέπραξε κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης του Προεδρείου του CDU, την κριτική της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, για την σχεδιαζόμενη επαναλειτουργία καταστημάτων επίπλων και βρεφικών ειδών στο κρατίδιό του.

Όπως ανέφεραν μάλιστα συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη, η καγκελάριος επέκρινε «σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους» κάθε συζήτηση για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, ενώ δεν έκρυψε πόσο δυσαρεστημένη είναι για το γεγονός ότι το μήνυμα για προσεκτική χαλάρωση, σε κάποια κρατίδια, οδήγησε σε «όργιο δημοσίων συζητήσεων», κάτι που, όπως είπε, αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο υποτροπής.

Από την πλευρά του ο κ. Λάσετ επιχείρησε να δικαιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησής του, τονίζοντας ότι η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία είναι η πατρίδα των κατασκευαστών επίπλων κουζίνας, με αποτέλεσμα η αναστολή λειτουργίας αυτών των επιχειρήσεων να πλήττει σοβαρά την οικονομική κατάσταση πολλών πολιτών του κρατιδίου.

Στο κρατίδιο πάντως, η εταιρία «Galeria Karstadt Kaufhof», στην οποία ανήκουν εκατοντάδες πολυκαταστήματα στην Γερμανία, προσέφυγε στο τοπικό Ανώτερο Διοικητικό Δικαστήριο εναντίον της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, υποστηρίζοντας ότι είναι θύμα διακρίσεων, καθώς τα περισσότερα καταστήματά της είναι μεγαλύτερα των 800 τμ και θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά.

Το Δικαστήριο αναμένεται να λάβει την απόφασή του εντός της εβδομάδας, ενώ αναμένονται προσφυγές από πολλές επιχειρήσεις για το ίδιο θέμα.

Την ίδια ώρα, η σουηδική εταιρία ΙΚΕΑ έχει λάβει ειδική άδεια προκειμένου να ανοίξει τα 11 καταστήματα που διατηρεί στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Η επαναλειτουργία τους ωστόσο αναμένεται να καθυστερήσει, προκειμένου να ολοκληρωθεί η προετοιμασία για τους όρους υγιεινής που θα πρέπει να εφαρμόζονται στο εξής.

Από την πλευρά πάντων των καταστηματαρχών, παρά την από σήμερα επαναλειτουργία χιλιάδων καταστημάτων σε όλη τη χώρα, δεν αναμένεται σημαντική κίνηση.

Ο διευθυντής του Γερμανικού Επιμελητηρίου Λιανικού Εμπορίου (HDE) Στέφαν Γκεντ, δήλωσε νωρίτερα στο ZDF, ότι δεν αναμένει «καμιά τρομερή προσέλευση» πελατών αυτή τη στιγμή, ενώ τόνισε ότι και οι ίδιοι οι έμποροι θέλουν να αποτρέψουν τον συνωστισμό στα κέντρα των πόλεων.

Κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Προεδρείου του CDU, την κριτική τόσο της υπουργού Αγροτικής Οικονομίας Γιούλια Κλέκνερ (CDU), όσο και του πρωθυπουργού της Έσσης, Φόλκερ Μπουφιέ, προκάλεσε η απόφαση της σοσιαλδημοκρατικής (SPD) κυβέρνησης της Ρηνανίας-Παλατινάτου σχετικά με την επαναλειτουργία ζωολογικών κήπων και εμπορικών κέντρων, αλλά και με την αναστολή της απαγόρευσης κομματικών εκδηλώσεων.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο αντιπρόεδρος του Κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, αναφερόμενος στα θέματα λειτουργίας των καταστημάτων, υποστήριξε ότι η κ. Μέρκελ αναλαμβάνει ρυθμιστικές αρμοδιότητες οι οποίες δεν της αναλογούν.

«Ακόμη και η καγκελάριος δεν είναι πάνω από το Σύνταγμα», δήλωσε.

Σχετικά άρθρα