Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ντ. Τραμπ: «Εγώ είμαι αυτός που αποφασίζει» – Αντ. Κουόμο: «Δεν έχουμε βασιλιά»

Ντ. Τραμπ: «Εγώ είμαι αυτός που αποφασίζει» – Αντ. Κουόμο: «Δεν έχουμε βασιλιά»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιβάνκα Τραμπ, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ,

«Εγώ είμαι αυτός που αποφασίζει για το πότε θα γίνει η επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας», διαμήνυσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ρίχνοντας το… γάντι στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όπως και στους κυβερνήτες πολλών αμερικανικών πολιτειών.

Όμως ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο απάντησε με το ίδιο νόμισμα:

«Θα κινήσουμε νομικά μέτρα σε βάρος του Τραμπ εάν τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των Νεοϋορκέζων», δήλωσε χωρίς να μασάει τα λόγια του.

«Ο Τραμπ», είπε ο Άντριου Κουόμο στο δίκτυο «MSNBC», «δεν έδωσε καμία λογική ή συνταγματική βάση για να υποστηρίξει όσα ισχυρίστηκε περί της αποκλειστικής αρμοδιότητάς του να «ανοίξει» τις κοινωνίες.

»Το Σύνταγμα λέει ότι δεν έχουμε βασιλιά.

»Το να λες ότι έχεις πλήρη εξουσία πάνω σε μια χώρα επειδή είμαι ο πρόεδρος τότε, βέβαια, πρόκειται για βασιλιάς.

»Δεν έχουμε βασιλιά. Δεν είχαμε βασιλιά Τζορτζ Ουάσινγκτον.

»Είχαμε τον πρόεδρο Τζορτζ Ουάσινγκτον», τόνισε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης.

Ο Κουόμο στη συνέχεια επισήμανε ότι στην πραγματικότητα ήταν οι κυβερνήτες εκείνοι που εξέδωσαν τις εντολές για παραμονή στο σπίτι, βάσει πολιτειακών, συνταγματικών διατάξεων, και όχι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, αμέσως μετά, προειδοποίησε τον Τραμπ ότι αν λάβει οποιαδήποτε μέτρα που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές των Νεοϋορκέζων -όπως το πρόωρο άνοιγμα των επιχειρήσεων- θα απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξήρε την ανάγκη να μην αρθούν πρόωρα τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό στις χώρες του πλανήτη.

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, «ενώ η εξάπλωση του COVID επιταχύνεται πολύ γρήγορα, η αποκλιμάκωσή του είναι πιο αργή».

Και συνέστησε οι όποιοι περιορισμοί να αρθούν αργότερα.

Από την πλευρά του όμως ο Ντόναλντ Τραμπ σφυρίζει αδιάφορα ανακοινώνοντας ότι θα λάβει σύντομα αποφάσεις για την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας.

Νωρίτερα, κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης ότι ψευδώς ανέφεραν ότι οι κυβερνήτες θα αποφασίσουν πότε θα τεθεί ξανά σε λειτουργία η οικονομία.

«Αυτή είναι απόφαση του προέδρου για πολλούς βάσιμους λόγους.

»Η κυβέρνηση και εγώ συνεργαζόμαστε στενά με τους κυβερνήτες και αυτό θα συνεχιστεί.

»Μια απόφαση μου, σε συνεργασία με τους κυβερνήτες και συμμετοχή άλλων, θα παρθεί σύντομα!», τόνισε με tweet του ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, ο οποίος θέλει να ανοίξει ξανά την αμερικανική οικονομία.

Κι ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος υψώνει ανάστημα διαμηνύοντας ότι αυτός είναι που αποφασίζει, εννέα κυβερνήτες αμερικανικών πολιτειών ενώνουν τις δυνάμεις τους κατά του Αμερικανού προέδρου μιλώντας στον Τύπο μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Αν και δεν έδωσαν κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα επανεκκινήσει η οικονομία των πολιτειών τους, τόνισαν ότι, παρά το γεγονός ότι θα συντονίζονται μεταξύ τους, θα τροποποιούν την προσέγγισή τους, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε Πολιτείας.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο είπε ότι είναι σε συζητήσεις με την πολιτεία της Μασαχουσέτης ώστε να ενταχθεί σε αυτόν τον περιφερειακό «συνασπισμό» σε ότι αφορά την επαναλειτουργία επιχειρήσεων και σχολείων.

Η ομάδα εργασίας για τη συντονισμένη επανεκκίνηση θα ξεκινήσει αύριο τις συζητήσεις και, όπως είπε, ο ίδιος θέλει να «ξανανοίξει» η Πολιτεία του το συντομότερο δυνατόν.

Πρόσθεσε όμως ότι δεν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε μαζικά διαγνωστικά τεστ ενόψει μια τέτοιας εξέλιξης γιατί «δεν μπορεί να αγοράσει» αρκετά από αυτά.

Ο κυβερνήτης του Κονέκτικατ Νεντ Λαμόντ είπε ότι είναι σημαντικό «να μην τραβήξουμε τη σκανδάλη πολύ νωρίς», υπενθυμίζοντας ότι στο Τόκιο και σε άλλες ασιατικές χώρες που χαλάρωσαν τα μέτρα αυξήθηκαν και πάλι τα κρούσματα.

Οι αντιδράσεις στις ΗΠΑ, ωστόσο, δεν ήταν μόνο για τη δήλωση του Τραμπ ότι επαφίεται στον ίδιο να λάβει την απόφαση για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Όπως αποκαλύφθηκε, στην «ομάδα κρούσης» που συστήθηκε για το ζήτημα της επανεκκίνησης της οικονομίας ορίστηκαν μέλη η κόρη του, Ιβάνκα Τραμπ και ο γαμπρός του, Τζάρεντ Κούσνερ.

Τόσο η Ιβάνκα Τραμπ όσο και ο Κούσνερ άρχισαν ήδη να εμφανίζονται σε ενημερώσεις του Λευκού Οίκου για την έξαρση του κορωνοϊού.

Της ομάδας ηγείται ο Μαρκ Μίντοους, διοικητής προσωπικού του Τραμπ, με αρκετά Μέσα Ενημέρωσης να επισημαίνουν ότι κανένα μέλος της επιτροπής δεν έχει εμπειρία σε θέματα δημόσιας Υγείας ή οικονομίας.

Από τα… βέλη του Αμερικανού προέδρου δεν έχει ξεφύγει ούτε ο διακεκριμένος Αμερικανός καθηγητής Άντονι Φάουτσι.

Ο κορυφαίος σύμβουλος δημόσιας Υγείας της αμερικανικής κυβέρνησης είχε δηλώσει στο CNN ότι ο πρόεδρος Τραμπ αντέδρασε καθυστερημένα και δεν άκουσε τους ειδικούς που τον προειδοποιούσαν από τις αρχές του έτους ότι έπρεπε να ληφθούν μέτρα κοινωνικής αποσταθεροποίησης από τον Φεβρουάριο με τον Τραμπ να τον αγνοεί παντελώς.

Στη συνέχεια ο Δρ. Φάουτσι κατηγόρησε τον Τραμπ ότι θα μπορούσαν να είχαν σωθεί χιλιάδες ζωές εάν είχε λάβει νωρίτερα μέτρα προστασίας.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», αν και ο Τραμπ ήθελε να τον απολύσει, συμβουλεύτηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο τους φίλους του για αν έπρεπε να τον κρατήσει στην ομάδα διαχείρισης της κρίσης λέγοντάς τους ότι τον έκανε και «σταρ».

Σε ό,τι αφορά την καθυστερημένη αντίδραση του Τραμπ για την διαχείριση της κρίσης, πριν από λίγες ώρες στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, η ρεπόρτερ του CBS, Πάουλα Ράιντ στρίμωξε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, με την ερώτησή της:

«Τι κάνατε τον προηγούμενο μήνα, τον Φεβρουάριο, όταν η πανδημία κάλπαζε;».

Ο Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να δυσανασχετεί, δίνοντας την απάντησή του: «Έκανα το καλύτερο δυνατό».

Σχετικά άρθρα