Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η ExxonMobil «παγώνει» τις δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ λόγω κορωνοϊού

Η ExxonMobil «παγώνει» τις δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ λόγω κορωνοϊού
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ExxonMobil, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Γιώργος Λακκοτρύπης, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Κύπρος, Υδρογονάνθρακες,

Η ExxonMobil αποφάσισε να «παγώσει» τις δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 λόγω της παγκόσμιας πανδημίας και των παρενεργειών της στην τιμή του πετρελαίου.

Πρόκειται για μία εξέλιξη, η οποία αναμένεται να επηρεάσει τα ενεργειακά σχέδια της Ελλάδας και των άλλων χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την είδηση επιβεβαίωσε στη Real.gr ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος έλαβε προ ημερών επιστολή από την αμερικανική εταιρεία που τον ενημέρωναν για τις προθέσεις της.

«Μας ειδοποίησαν (η Exxon Mobil) πριν μερικές ημέρες ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί σε ό,τι αφορά και την πανδημία και την κατάσταση στις διεθνείς αγορές ότι από την μια είναι αναγκασμένοι να αναβάλουν την γεώτρηση για 12 μήνες, από την άλλη όμως το ευχάριστο είναι ότι παραμένουν προσηλωμένοι στην Κύπρο».

Σε ερώτηση αν η εξέλιξη αυτή καθυστερεί τα σχέδια Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας σχετικά με τον αγωγό East Med άλλα και γενικότερα τα ενεργειακά σχέδια στην περιοχή, ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε καταφατικά αποκαλύπτοντας ότι αναμένει ότι η πανδημία θα επηρεάσει και το υπόλοιπο πρόγραμμα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ που έχουν αναλάβει οι ευρωπαϊκές εταιρείες ΕΝΙ και TOTAL.

«Σίγουρα θα δούμε μια καθυστέρηση γιατί μην ξεχνάμε ότι στην Κύπρο είχαμε προγραμματίσει έως και 5 γεωτρήσεις για εφέτος και θα μπορούσε και τα επόμενα δύο χρόνια εως και 9 γεωτρήσεις.

»Αρχής γενομένης, είναι στον προγραμματισμό ότι θα άρχιζε η ΕΝΙ και η ΤΟΤAL τέλος Απριλίου την πρώτη τους γεώτρηση, 3 για εφέτος και 6 στο σύνολο.

»Αναμένω ότι και εκείνο το πρόγραμμα θα επηρεαστεί λόγω του κορωνοιού γιατί είναι πολύ δύσκολο για τα πληρώματα των πλοίων να μετακινούνται» είπε ο κ. Λακκοτρύπης.

Σχετικά άρθρα