Ένας νεαρός ιθαγενής Γιανομάμι κατέληξε μετά την προσβολή του από κορονοϊό, επιβεβαίωσαν την Παρασκευή υγειονομικές πηγές, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για τις ραγδαίες επιπτώσεις από την μετάδοση της πανδημίας στη μεγαλύτερη φυλή αυτοχθόνων στη Βραζιλία.
Ο 15χρονος Αλβανέι Σιρισάν κατέληξε το βράδυ της Πέμπτης στην εντατική μονάδα νοσοκομείου της Μπόα Βίστα, πρωτεύουσας της Πολιτείας Ροράιμα, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές Αρχές των αυτοχθόνων DSEI.
Ήταν ο τρίτος ιθαγενής που καταλήγει από κορονοϊό, όμως οι προηγούμενοι δύο ζούσαν σε μεγάλα αστικά κέντρα.
Στην ίδια τη Βραζιλία έχουν καταγραφεί 17.857 κρούσματα και 941 θάνατοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Ανθρωπολόγοι και ειδικοί της δημόσιας Υγείας έχουν προειδοποιήσει για την καταστροφική επίπτωση που μπορεί να έχει η πανδημία στα 850.000 μέλη των ιθαγενών φυλών της Βραζιλίας, που είναι ευάλωτα σε εξωτερικές της κοινότητάς τους ασθένειες και των οποίων ο τρόπος ζωής δεν ευνοεί την κοινωνική απόσταση, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της προστασίας από τη μετάδοση.
Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Λουΐζ Ενρίκε Μαντζέτα, ανακοινώνοντας την Τετάρτη το πρώτο κρούσμα μεταξύ των Γιανομάμι είχε δηλώσει πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα νοσοκομείο στην περιοχή για τις ευάλωτες φυλές: «ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις κοινότητες των αυτοχθόνων», δήλωσε.
Η φυλή των Γιανομάμι, που αριθμεί 26.000 μέλη, ζει στη μεθόριο με τη Βενεζουέλα σε μία προφυλασσόμενη δασική έκταση στο μέγεθος της Πορτογαλίας.
Για χρόνια βιώνει μία επιθετική εισβολή από χρυσοθήρες, που έχουν μεταφέρει διάφορες άγνωστες σε αυτούς ασθένειες, όπως ιλαρά, που έχουν αποδεκατίσει τις φυλές τους.
Από μία τέτοια περιοχή, το Ρεέμπε στο πεδίο δράσης των χρυσοθήρων, προερχόταν και ο Σιρισάν, σύμφωνα με την DSEI.
Η ίδια υπηρεσία τόνισε πως έχουν εντοπισθεί και απομονωθεί τα άλλα μέλη με συμπτώματα και πως έχουν διανεμηθεί διαγνωστικά τεστ στον πληθυσμό της προφυλασσόμενης αυτής περιοχής .
Αυξήθηκε η αποψίλωση του δάσους
Παράλληλα και η αποψίλωση του τροπικού δάσους της Αμαζονίας αυξήθηκε κατά τον Μάρτιο, προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν και τα οποία καταδεικνύουν πως η παράνομοι υλοτόμοι κι οι καταπατητές γης δεν σταμάτησαν να καταστρέφουν τον πνεύμονα αυτό πρασίνου, ούτε και στη διάρκεια της πανδημίας.
Η καταστροφή εκτάσεων του Αμαζονίου για τον Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 30% σε σχέση με τον ίδιο μήνα κατά το περασμένο έτος, επεσήμανε η διαστημική υπηρεσία της χώρας ΙΝΡΕ.
Στο πρώτο τρίμηνο του έτους δε, η καταστροφή του δάσους είχε αυξηθεί κατά 51% στα 796 τετραγωνικά χλμ, ένα εμβαδό ίσο με της Νέας Υόρκης.
Όπως τονίζει εμφατικά ο Κάρλους Νόμπρι, ερευνητής γήινων συστημάτων στο Παν/μιο του Σάο Πάουλο, ενώ η πανδημία του κορονοϊού έχει τερματίσει σχεδόν πολλούς τομείς της οικονομίας στη χώρα, δεν διαπιστώνεται το ίδιο και με την καταστροφή του Αμαζονίου.
Καθώς όπως έχει τονίσει ήδη η αρμόδια υπηρεσία περιβαλλοντικής προστασίας ΙΒΑΜΑ, έχει σταματήσει να στέλνει λόγω κορονοϊού επαρκές προσωπικό για ελέγχους και περιπολίες, η μείωση της προστασίας και η οικονομική ύφεση οδηγεί όλο και περισσότερους ανθρώπους να διακινδυνεύσουν μία εγκληματική δραστηριότητα για να βγάλουν προς το ζην, κι αυτό ενισχύει την καταστροφή του Αμαζονίου, υποστηρίζει από την πλευρά του ο ερευνητής Κάρλους Σόουζα Ζούνιορ της ΜΚΟ για την προστασία του τροπικού δάσους ΙΜΑΖΟΝ.
Η αποψίλωση και καταπάτηση της Αμαζονίας έχει διευρυνθεί αφότου ανέλαβε πρόεδρος το 2019 ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος υποστηρίζει πως η εκμετάλλευση των νέων αυτών εδαφών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών που θα εξορυχθούν θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη των κατοίκων τους και στον «εκπολιτισμό» των αυτοχθόνων.