Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο κοροναϊός «σπρώχνει» τον Ερντογάν στο ΔΝΤ – Η δήλωση-μυστήριο της Γκεοργκίεβα

Ο κοροναϊός «σπρώχνει» τον Ερντογάν στο ΔΝΤ – Η δήλωση-μυστήριο της Γκεοργκίεβα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Καθώς η τουρκική οικονομία βυθίζεται στη δίνη των επιπτώσεων που προκαλεί ο κορoνοϊός, οι συζητήσεις για πιθανές εναλλακτικές ώστε να αποφευχθεί η κρίση πληθαίνουν.

Και το κυριότερο σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι, είναι η προσφυγή στο ΔΝΤ, ένα ενδεχόμενο που μέχρι πρότινος «ξόρκιζε» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν .

Η δήλωση – μυστήριο της Γκεοργκίεβα

Σε αυτό το πλαίσιο, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε δήλωσή της στο Bloomberg επεσήμανε πως «ο οργανισμός θα συνεχίσει τις δεσμευτικές συνομιλίες με όλα τα μέλη του, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας».

Αλλά το σημαντικότερο μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση εστάλη από τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα, η οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής σε δανεισμό από το Ταμείο.

Μια άλλη ιδέα που θεωρείται ταμπού, λόγω του υψηλού πληθωρισμού της Τουρκίας, είναι η επιλογή της κοπής χρήματος, προσφέροντας τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να έχει στη διάθεσή της «πυρομαχικά» για τη στήριξη της ανάπτυξης.

Κάποτε οι δύο επιλογές φάνταζαν αδιανόητες, τώρα όμως που η κυβέρνηση ξεμένει από «πυρομαχικά» και η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη βαθύτερη ύφεση από τη δεκαετία του ’30, οι αρχές ανά τον κόσμο παρακάμπτουν τους κανόνες και κάνουν επιλογές που άλλοτε δεν θα ήταν καν στο τραπέζι των συζητήσεων.

«Η Άγκυρα πρέπει να βρει έναν τρόπο διάσωσης της οικονομίας χωρίς να προκαλέσει κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών», υπογραμμίζουν σε έκθεσή τους αναλυτές της Global Source Partners.

«Κι επειδή είναι πολύ δύσκολο να τα καταφέρει από μόνη της, η μόνη πρακτική λύση είναι ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ».

Πέραν του ΔΝΤ, μια δεύτερη επιλογή για την Τουρκία θα ήταν η επιβολή capital controls, σύμφωνα με τον Περ Χάμαρλουντ, στρατηγικό αναλυτή αναδυομένων αγορών στη SEB, ο οποίος θεωρεί και ως πιθανή λύση να αναζητήσει η Άγκυρα διμερή στήριξη από χώρες όπως οι ΗΠΑ, Κίνα ή Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη.

Ο πρόεδρος Ερντογάν είχε την Τετάρτη επικοινωνία με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίγκ, που υποσχέθηκε να βοηθήσει τη Τουρκία στον αγώνα κατά της πανδημίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua.

Σχετικά άρθρα