Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κοροναϊός: Ασθενείς εμφάνισαν νευρολογικά συμπτώματα – 58χρονη έπαθε εγκεφαλίτιδα

Κοροναϊός: Ασθενείς εμφάνισαν νευρολογικά συμπτώματα – 58χρονη έπαθε εγκεφαλίτιδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εγκέφαλος, Εφημερίδα New York Times, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κορωνοϊός - Κορονοϊός,

Μετά τα αναπνευστικά, τα καρδιολογικά, τα γαστρεντερικά και άλλα ασυνήθιστα συμπτώματα (π.χ. απώλεια γεύσης ή όσφρησης) και τις ανάλογες επιπλοκές, έρχονται να προστεθούν τα νευρολογικά συμπτώματα και προβλήματα στις επιπτώσεις της λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό.

Μερικοί -πάντως όχι πολλοί- ασθενείς με COVID-19 εμφανίζουν νοητική σύγχυση, εγκεφαλικά επεισόδια ή επιληπτικές κρίσεις, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι νευρολόγοι σε διάφορες χώρες έχουν αρχίσει να βλέπουν νευρολογικά συμπτώματα και ένας μικρός αριθμός ασθενών εμφανίζει σοβαρές διαταραχές στον εγκέφαλο.

Στις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με τους New York Times, ένας 74χρονος στη Φλόριντα των ΗΠΑ, ο οποίος μολύνθηκε από τον κορονοϊό, εκτός από άλλα αναμενόμενα συμπτώματα, έχασε και την ικανότητα να μιλάει, αδυνατώντας να πει στους γιατρούς ακόμη και το όνομά του.

Παράλληλα, ο ασθενής (ο οποίος έπασχε ήδη από Πάρκινσον) έκανε ανεξέλεγκτες κινήσεις των άκρων και φάνηκε να έχει επιληπτική κρίση.

Προ ημερών, στο Ντιτρόιτ, μία 58χρονη υπάλληλος αεροπορικής εταιρείας, διαγνωσμένη με κορονοϊό, εμφάνισε σύγχυση και δεν μπορούσε να πει τίποτε άλλο πέρα από το όνομά της.

Ο εγκέφαλος της -όπως έδειξαν οι εξετάσεις- εμφανιζόταν αφύσικα διογκωμένος και με φλεγμονή σε αρκετές περιοχές, ενώ εγκεφαλικά κύτταρα είχαν καταστραφεί.

Οι γιατροί, που έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ακτινολογίας «Radiology», διέγνωσαν οξεία νεκρωτική εγκεφαλοπάθεια, μία σπάνια επιπλοκή της γρίπης και άλλων λοιμώξεων από ιούς όπως του έρπη.

«Αυτό πιθανώς δείχνει ότι ο κορονοϊός μπορεί να προσβάλει τον εγκέφαλο άμεσα σε σπάνιες περιπτώσεις», δήλωσε η υπεύθυνη νευρολόγος δρ Ελίσα Φόρι του Συστήματος Υγείας Χένρι Φορντ και επισήμανε ότι η ασθενής βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Γιατροί στην Ιταλία και άλλες χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ολλανδία) έχουν κάνει παρόμοιες παρατηρήσεις για ασθενείς με COVID-19 που εμφάνισαν εγκεφαλικά, συμπτώματα εγκεφαλίτιδας, πονοκεφάλους, λήθαργο, ακροπαραισθησία, ζαλάδα, αποπροσανατολισμό, υπνηλία, απώλεια συνείδησης, ντελίριο (μερικές φορές πριν καν την εμφάνιση πυρετού ή αναπνευστικών δυσκολιών) και άλλα.

Ήδη, οι επιστήμονες καλούν το ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό να έχει τον νου του, επειδή ασθενείς με νευρολογικά συμπτώματα μπορεί τελικά να έχουν λοίμωξη COVID-19.

Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ασθενών που εισήχθησαν σε νοσοκομείο για νευρολογικό πρόβλημα και τελικά βρέθηκαν θετικοί για τον κορονοϊό, παρόλο που δεν είχαν ούτε πυρετό ούτε βήχα.

Ήδη, διερευνάται η νευρολογική διάσταση της νόσου, καθώς όπως είπε η νευρολόγος δρ Σέρι Τσου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, «δεν υπάρχει αναπνευστήρας για τον εγκέφαλο. Αν οι πνεύμονες έχουν πρόβλημα, μπορούμε να βάλουμε τον ασθενή σε αναπνευστήρα και να ελπίζουμε ότι θα ανακάμψει. Δεν έχουμε, όμως, την ίδια πολυτέλεια με τον εγκέφαλο».

Νευρολόγοι της κινεζικής πόλης Βουχάν, του επίκεντρου της πανδημίας, ήταν οι πρώτοι που ανέφεραν νευρολογικά συμπτώματα σε δημοσίευσή τους τον Φεβρουάριο.

Εκτίμησαν ότι οι νοσούντες σοβαρά από COVID-19 είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν και νευρολογικά συμπτώματα, σε ποσοστό περίπου 15%, έναντι μόνο 2,4% όσων έχουν ήπια συμπτώματα κορονοϊού.

Άλλοι Κινέζοι επιστήμονες ανέφεραν σε πιο πρόσφατη δημοσίευσή τους πως υπάρχουν ενδείξεις ότι και άλλοι κορονοϊοί δεν περιορίζονταν στο αναπνευστικό σύστημα, αλλά προσέβαλαν, επίσης, το κεντρικό νευρικό σύστημα, κάτι που εικάζουν ότι μπορεί να παίζει ρόλο και στην οξεία κατάρρευση των πνευμόνων ορισμένων ασθενών.

Κάποιοι ειδικοί στις ΗΠΑ τονίζουν, πάντως, ότι αυτό είναι μία υπόθεση μέχρι στιγμής και πως οι περισσότεροι ασθενείς με COVID-19 φαίνονται φυσιολογικοί από νευρολογική άποψη.

Υπογραμμίζουν ότι ακόμη είναι πρόωρο να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα ή να εντοπισθούν βιολογικοί μηχανισμοί που πιθανώς συνδέουν τον κορονοϊό με το νευρικό σύστημα.

Σχετικά άρθρα