Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιατί η Σουηδία παίρνει τόσο «χαλαρά» μέτρα για τον κοροναϊό

Γιατί η Σουηδία παίρνει τόσο «χαλαρά» μέτρα για τον κοροναϊό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για The Guardian, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Σουηδία, Στέφαν Λεβέν,

Την ώρα που εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται σε καραντίνα λόγω κορονοϊού, οι Σουηδοί μπορούν ακόμα να «βολτάρουν», να πιουν τον καφέ τους στα μαγαζιά και να ψωνίσουν κανονικά.

Στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό, η Σουηδία εχει επιλέξει το μοντέλο «ανοσίας της αγέλης».

Αν και οι γειτονικές χώρες (Δανία και Νορβηγία) έχουν κλείσει τα σύνορά τους και έχουν επιβάλει σκληρούς περιορισμούς, η Σουηδία έχει πάρει ελάχιστα μέτρα.

Αναβλήθηκε το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και έκλεισαν τα πανεπιστήμια αλλά κατά τα άλλα… η ζωή συνεχίζεται κανονικά.

Τα σχολεία, όπως σημειώνει δημοσίευμα του Forbes, παραμένουν ανοιχτά, το ίδιο και τα σύνορα και τα περισσότερα γυμναστήρια, εστιατόρια, καφέ και καταστήματα επίσης λειτουργούν κανονικά. Τρένα και λεωφορεία είναι γεμάτα και αν κανείς θέλει μπορεί να πάει μέχρι και… σινεμά.

Ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν ζήτησε από τους πολίτες να αποφεύγουν τα άσκοπα ταξίδια και σύστησε σε όσους αισθάνονται άρρωστοί ή είναι άνω των 70 ετών να μένουν σπίτι.

«Είμαστε ενήλικες και πρέπει να συμπεριφερόμαστε ως τέτοιοι.

»Να μη διαδίδουμε φήμες και πανικό. Κανείς δεν είναι μόνος του σε αυτή την κρίση αλλά ο καθένας μας έχει μεγάλη ατομική ευθύνη» είπε σε διάγγελμά του.

Οι αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας

Η επιστημονική και η ιατρική κοινότητα στη χώρα έχει αρκετές ενστάσεις για την προσέγγιση ενάντια στον κορονοϊό.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, πάνω από 2.000 γιατροί, καθηγητές και επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής του Ιδρύματος Νόμπελ, υπέγραψαν ένα διαδικτυακό αίτημα καλώντας την κυβέρνηση να πάρει αυστηρότερα μέτρα.

«Δεν κάνουμε αρκετά τεστ, δεν ιχνηλατούμε, δεν είμαστε αρκετοί απομονωμένοι, έχουμε αφήσει τον ιό να “αλωνίζει”» αναφέρουν.

Τηρούν τα προαιρετικά μέτρα οι πολίτες

Οι πολίτες τηρούν τα προαιρετικά μέτρα για την πανδημία.

Η κίνηση στα ΜΜΜ είχε πτώση 50% την περασμένη εβδομάδα και, όπως έγραψε η συγγραφέας Lola Akinmade Åkerström στο σάιτ της «αν και τα σχολεία είναι ανοιχτά, πολλοί γονείς κρατούν τα παιδιά τους στο σπίτι και αρκετές εταιρείες έχουν ήδη υιοθετήσει την τηλεργασία».

Η τυφλή εμπιστοσύνη στο σύστημα και η παροιμιώδης ψυχραιμία των Σουηδών

Η εμπιστοσύνη στους θεσμούς και τις δημόσιες Αρχές αλλά και η ιδιοσυγκρασία των Σουηδών είναι άλλος ένας λόγος που η κυβέρνηση επιλέγει πιο «χαλαρά» μέτρα.

Όπως αναφέρει ο Guardian, η στωικότητα και η παροιμιώδης ψυχριαμία των Σουηδών και η πολυετής αποτελεσματικότητα και διαφάνεια της δημόσιας διοίκησης, ωθεί τους πολίτες να κάνουν ακριβώς ό,τι τους λένε και να τηρούν τις προαιρετικές συστάσεις.

Εν ολίγοις δε χρειάζονται «μαστίγιο» για να μείνουν στο σπίτι.

Η μορφή των οικογενειών στη Σουηδία, σημειώνει το BBC, είναι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας στην προσέγγιση της χώρας.

Σε αντίθεση με τις μεσογειακές χώρες, περισσότερα από τα μισά σουηδικά νοικοκυριά αποτελούνται από ένα άτομο, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού στις οικογένειες.

Αποδίδει η τακτική;

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, μέχρι τις 30 Μαρτίου, υπήρχαν 4.000 κρούσματα κορονοϊού στη Σουηδία και 146 νεκροί.

Οι νεκροί στη γειτονική Νορβηγία ήταν 32.

Πριν από τρεις μέρες, η εκπρόσωπος της επιτροπής δημόσιας υγείας είπε ότι «είναι πολύ νωρίς» για να ξέρουμε αν η προσέγγιση της Σουηδίας αποδίδει και απέδωσε το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στη Σουηδία (σε σύγκριση με τη Νορβηγία και τη Φινλανδία) στο ότι «ο ιός προσέβαλε εκείνους που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εδώ».

Σχετικά άρθρα