Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο κοροναϊός «σκότωσε» την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη – Κλειστά σύνορα για υγιεινομικό υλικό

Ο κοροναϊός «σκότωσε» την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη – Κλειστά σύνορα για υγιεινομικό υλικό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Ένωση, Κορωνοϊός - Κορονοϊός,

Η πολυδιαφημισμένη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έπεσε θύμα του κοροναϊού αφού η κάθε κυβέρνηση των χωρών μελών της Ε.Ε. μεριμνά αποκλειστικά και μόνο για το συμφέρον των δικών πολιτών της και αδιαφορεί για το τι συμβαίνει στους γείτονες της.

Οι ευρωπαϊκές χώρες πλέον ακολουθούν την τακτική «ο θάνατός σου η ζωή μου» και η μια κατάσχει υγειονομικό υλικό της άλλης.

Σε έναν αδυσώπητο πόλεμο έχουν επιδοθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Όλες έχουν στραφεί εναντίον όλων εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού που μετρά αυτή τη στιγμή πάνω από 10.300 νεκρούς στη γηραιά ήπειρο.

Οι κατασχέσεις φορτηγών με υγειονομικό υλικό που διέρχονται απ’ την επικράτειά τους και έχουν προορισμούς άλλες χώρες, έχουν δημιουργήσει διπλωματικά επεισόδια.

Σταμάτησαν φορτηγά στα γαλλικά σύνορα

Μόλις πριν από μερικά εικοσιτετράωρα Γάλλοι συνοριοφύλακες σταμάτησαν δύο φορτηγά που μετέφεραν 130.000 μάσκες για το Εθνικό Σύστημα της Μεγάλης Βρετανίας, μετά την εντολή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αρχές Μαρτίου να επιτάσσονται έως τις 31 Μαΐου όλα τα αποθέματα των μασκών προστασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τέτοιου είδους προϊόντα θα χορηγηθούν στους εργαζόμενους του τομέα υγείας και στους ασθενείς που μολύνονται από τον Sars-Cov-2.

Το πολύτιμο αυτό τον καιρό φορτίο προς στιγμήν είχε κατασχεθεί αλλά κατόπιν διαβουλεύσεων μεταξύ της βρετανικής και της γαλλικής κυβέρνησης σε ανώτερο επίπεδο, τελικά επετράπη η διέλευση του φορτηγού.

Όπως ανέφερε με νόημα η βρετανική κυβέρνηση «μόνο μια ενωμένη προσέγγιση θα συνδράμει στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης δημόσιας υγείας που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες. Ήταν μια παρεξήγηση που είμαστε αισιόδοξοι ότι δεν πρόκειται να ξανασυμβεί».

Δεσμεύτηκε φορτίο με μάσκες στη Γερμανία

Την ίδια περίπου ώρα στη Γερμανία, και ειδικότερα στην περιοχή του Μενχενγκλάνμπαχ, οι Αρχές προχωρούσαν σε κατάσχεση μασκών υψηλής ποιότητας και προστατευτικού ρουχισμού που προορίζονταν για τους γιατρούς, τους τεχνικούς εργαστηρίων και τους χημικούς του ευρωπαϊκού κέντρου της αμερικανικής εταιρείας 3Μ που εδρεύει στο Γιούχεν (είναι η μεγαλύτερη εφοδιαστική μονάδα στην Ευρώπη με 500 εργαζόμενους) ένα μέρος του θα κατευθυνόταν στην Ελβετία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα τις περιφερειακής εφημερίδας Rheinistche Post που εδρεύει στο Ντίσελντορφ, το φορτίο ήταν παράνομο καθώς παραβίαζε τους περιορισμούς εξαγωγών ιατρικού εξοπλισμού προστασίας.

Εκπρόσωπος της 3Μ δήλωσε πως «αμέσως μετά την επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές σταματήσαμε να στέλνουμε τέτοια εμπορεύματα. Το εν λόγω βρισκόταν στις αποθήκες αποστολής και τώρα υπόκειται σε περαιτέρω αξιολόγηση από τις τελωνειακές αρχές με τις οποίες συνεργαζόμαστε στενά».

Κατάσχεσαν οι Τσέχοι υλικό που πήγαινε για Ιταλία;

Ερωτηματικά προκαλεί επίσης μια ακόμη υπόθεση στην οποία η Τσεχία προχώρησε σε κατάσχεση μασκών που φέρεται να προορίζονταν για την Ιταλία.

Οι Τσέχοι από τότε που εμφανίστηκε κρούσμα στη χώρα τους (σήμερα έχουν συνολικά 1.290 κρούσματα και δύο νεκρούς) έχουν αυστηροποιήσει τους περιορισμούς στη διακίνηση ιατρικών μασκών και άλλου υλικού που σχετίζεται με την μάχη κατά του κορονοϊού.

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι αρκετές χιλιάδες μασκών που στάλθηκαν από την Κίνα με προορισμό την Ιταλία, σταμάτησαν στο τσέχικο τελωνείο.

Το εάν η παρεμπόδιση συνέχισης του δρομολογίου οφείλεται σε παρεξήγηση ή όχι, μένει ν’ αποδειχθεί.

Πάντως η Τσεχία έστειλε την Τρίτη στην Ιταλία 10.000 μάσκες ως βοήθεια.

Σχετικά άρθρα