Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αμερικανίδα πνευμονολόγος: Είμαστε πολύ ευάλωτοι στον κοροναϊό όταν κοιμόμαστε

Αμερικανίδα πνευμονολόγος: Είμαστε πολύ ευάλωτοι στον κοροναϊό όταν κοιμόμαστε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για CNN, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Ύπνος,

Μία από τις στιγμές της ημέρας που είμαστε περισσότερο ευάλωτοι να προσβληθούμε από τον κοροναϊό είναι όταν κοιμόμαστε, σύμφωνα με άρθρο της πνευμονολόγου και ερευνήτριας στο Σιάτλ, Μπρους Ντέιβιντσον, στο CNN.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε για τον κορονοϊό – που πια χαρακτηρίστηκε πανδημία – είναι, όπως εξηγεί η Ντέιβιντσον, ότι είμαστε πιο ευάλωτοι στο να προβληθούμε, την ώρα του ύπνου.

Ο κορονοϊός προσβάλλει τα κύτταρα κάτω από τον λάρυγγα, στους αεραγωγούς και βαθιά στους πνεύμονες, σε αντίθεση με τους απλούς ιούς της γρίπης που ξεκινούν από τη μύτη και το λαιμό.

Φτάνει σε αυτά τα κύτταρα μέσω των υγρών στη μύτη ή στο λαιμό μέσω της εισρόφησης (όταν ξένα αντικείμενα εισέρχονται στους αεραγωγούς).

Μελέτες έχουν δείξει ότι τουλάχιστον το 50% των υγιών ανθρώπων – νέοι, μεσήλικες, ηλικιωμένοι – παρουσιάζουν εισρόφηση τη νύχτα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Αν μάλιστα κάποιος έχει πάρει χάπι για να κοιμηθεί ή έχει πιει κάνα δυο μπύρες – και κοιμάται πιο βαθιά – η πιθανότητα εισρόφησης είναι ακόμα υψηλότερη.

Όπως αναφέρει το άρθρο της Ντέιβιντσον στο CNN, αν οι πνεύμονες παρουσιάζουν βλάβη λόγω καπνίσματος, η κατάποση του σάλιου, που συμβαίνει σε όλους την ώρα του ύπνου, μπορεί να επιτρέψει να μπει στους πνεύμονες μεγαλύτερη ποσότητα ξένων αντικειμένων μέσω εισρόφησης.

Η ποσότητα των υγρών που μπαίνουν στους αεραγωγούς μέσω της εισρόφησης κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι αρκετή για να προκαλέσει πνευμονία.

Ο λόγος που δεν ξυπνάμε κάθε πρωί με πνευμονία είναι γιατί η μύτη και ο λαιμός έχουν ασφαλή βακτήρια, όχι μικροοργανισμούς όπως ο κορονοϊός που μπορεί να προκαλέσει πνευμονία.

Δεύτερον, ο βαθύς πνεύμονας μας έχει κάποια κύτταρα που σκοτώνουν τα μικρόβια που φθάνουν εκεί.

Επίσης, οι υγιείς άνθρωποι έχουν ένα ισχυρό σύστημα για τη μεταφορά των ιών και βακτηριδίων στον οισοφάγο, όπου καταπίνονται και αρχίζουν να χωνεύονται με το σάλιο που παράγουμε.

Το να προσβληθείτε από κορονοϊό πιθανόν να εξαρτάται από το σχετικό βάρος δύο παραγόντων: ευπάθεια στη λοίμωξη των πνευμόνων και τον αριθμό των κορονοϊών που μπαίνουν στον πνεύμονα.

Ένα ευάλωτο άτομο, με πνεύμονες ή λειτουργία των αεραγωγών που έχουν υποστεί βλάβη από χρόνια καπνίσματος, ή επίμονο άσθμα κινδυνεύει περισσότερο από ακόμη και έναν μικρό αριθμό ιών.

Πώς να προστατευτείτε καλύτερα ακόμα και την ώρα του ύπνου

Οι άνθρωποι που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα, γιατροί και νοσηλευτές πρέπει να φορούν μάσκες και όλοι οι υπόλοιποι να αποφεύγουν τις συναθροίσεις.

Επειδή μπορεί ήδη να έχουμε εκτεθεί στον κορονοϊό, πρέπει να πλένουμε καλά τα χέρια μας, το πρόσωπό μας, μέχρι και τα ρουθούνια μας.

Επίσης βουρτσίζουμε τα δόντια και τη γλώσσα και κάνουμε γαργάρες με αντισηπτικό στοματικό διάλυμα.

Εάν χρησιμοποιείτε συσκευή για υπνική άπνοια, βεβαιωθείτε ότι παραμένει μακριά από ανθρώπους που μπορεί να βήξουν, να φταρνιστούν ή να αναπνέουν πάνω της και να την καθαρίζετε τακτικά.

Σχετικά άρθρα