Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Μπαμπατζάν ιδρύει το κόμμα διάσπαση στο AKP του Ερντογάν

Ο Μπαμπατζάν ιδρύει το κόμμα διάσπαση στο AKP του Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλί Μπαμπατζάν, Ισλαμιστές, Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Την ίδρυση, σήμερα του πολυαναμενόμενου κόμματός του, οκτώ μήνες μετά την παραίτησή του από το κυβερνών κόμμα AKP της Τουρκίας, ανακοίνωσε ο πρώην στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν Αλί Μπαμπατζάν.

Ο Μπαμπατζάν, όπως υπενθυμίζει το Reuters, είχε ανακοινώσει τον περασμένο Ιούλιο την παραίτησή του από το ΑΚΡ του Ερντογάν, επικαλούμενος «βαθιές διαφορές», και είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να ιδρύσει νέο κόμμα, το οποίο πιθανώς να προκαλούσε διάβρωση στη στήριξη του κόμματος του Ερντογάν.

«Θα επιβεβαιώσουμε το όνομα του κόμματος και θα ανακοινώσουμε την Τετάρτη το πρόγραμμα» δήλωσε ο Μπαμπατζάν, προσθέτοντας πως σήμερα θα κατατεθεί στο υπουργείο Εσωτερικών επίσημο αίτημα για την ίδρυσή του.

Ιδρυτικό μέλος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, το οποίο κυβερνά από το 2002, ο Μπαμπατζάν υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομικών και Εξωτερικών πριν γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ρόλος που κράτησε από το 2009 έως το 2015.

Τον Δεκέμβριο, ακόμα ένας πρώτην στενός συνεργάτης του Ερντογάν, ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ίδρυσε κόμμα αντίπαλο προς το AKP.

Σχετικά άρθρα