Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πέθανε ο έκπτωτος πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ στα 91 του

Πέθανε ο έκπτωτος πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ στα 91 του
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Χόσνι Μουμπάρακ,

Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ.

Τις τελευταίες μέρες ο Μουμπάρακ νοσηλευόταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας μετά από εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε στις 24 Ιανουαρίου.

Ο Μουμπάρακ κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή την Αίγυπτο επί τρεις δεκαετίες – από το 1981 έως το 2011- όταν και «οδηγήθηκε» σε παραίτηση στη σκιά της «Αραβικής Άνοιξης» και των αιματηρών επεισοδίων στην πλατεία Ταχρίρ.

Ο θάνατός του ήλθε λίγα 24ωρα μετά την αθώωση των δύο γιων του για χειραγώγηση του Χρηματιστηρίου κατά την πώληση μιας τράπεζας το 2007.

Οι δύο γιοι του, που συνελήφθησαν μετά την εξέγερση του 2011, καταδικάστηκαν σε τριετή φυλάκιση το 2015 μαζί με τον πατέρα τους μετά την καταδίκη τους για διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Ο Μουμπάρακ αφέθηκε ελεύθερος το 2017 μετά την απαλλαγή του από τις κατηγορίες ότι διέταξε το φόνο διαδηλωτών στη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης.

«Εάν παραιτηθώ θα προκληθεί χάος»

«Εάν παραιτηθώ θα προκληθεί χάος» δήλωνε ο Χόσνι Μουμπάρακ στο ABC News τον Φεβρουάριο, καθώς εκατομμύρια διαδηλωτές απαιτούσαν να αποσυρθεί από την εξουσία.

Οι υποστηρικτές του τονίζουν πως τα όσα ακολούθησαν δικαιώνουν την προειδοποίησή του και οι επικριτές του πως τίποτα δεν σβήνει την καταπίεση του καθεστώτος.

«Ο Μουμπάρακ είναι η επιτομή ενός συγεκριμένου τύπου Άραβα ηγέτη: έντονη υπεράσπιση του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, φόβο για το Ιράν και τους Άραβες πελάτες του, προθυμία να κινηθεί κόντρα στο λαϊκό αίσθημα για να διατηρήσει τους δεσμούς με τη Δύση.

»Και στον πυρήνα του; Μια ακλόνητη πεποίθηση ότι μόνο ένα βαρύ χέρι ήταν ικανό να κυβερνά την αραβική πολιτεία» γράφει η Wall Street Journal σε άρθρο της για τον έκπτωτο πρόεδρο της Αιγύπτου.

Για να διατηρήσει τη λαβή του στην εξουσία δημιούργησε ένα οικοδόμημα πολιτειακής και πολιτικής καταπίεσης και ξένων συμμαχιών που εμφανιζόταν ακλώνητο αμετάβλητο μέχρι τον Ιανουάριο του 2011.

Εκείνη τη χρονιά 18 ημέρες διαδηλώσεων στις οποίες έδωσαν δυναμικό «παρών» οι νέοι της χώρας έριξαν έναν από τους μακροβιότερους πολιτικούς «επιζώντες» της σύγχρονης Μέσης Ανατολής.

Οι Αιγύπτιοι πανηγύρισαν την πτώση του στην πλατεία Ταχρίρ στις 18 Φεβρουαρίου 2011.

Ήταν ο πρώτος Άραβας ηγέτης που αποπέμφθηκε από την εξουσία και συνελήφθη για να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου τον Ιούνιο του 2012. Ποιος ήταν όμως ο Μουμπάρακ;

Ποιος ήταν ο Μουμπάρακ

Ο Χόσνι Μουμπάρακ γεννήθηκε το 1928 και εντάχθηκε στο δυναμικό της πολεμικής αεροπορίας ως έφηβος για να διαδραματίσει τελικά καθοριστικό ρόλο στην αραβο-ισραηλινή σύρραξη του 1973.

Έγινε προέδρος λιγότερο από μία δεκαετία αργότερα, μετά τη δολοφονία του Σαντάτ και είχε καθοριστικό ρόλο και στην ειρηνευτική διαδικασία.

Όπως επισημαίνει το BBC αν και άνθρωπος του στρατού, καθόλη τη διάρκεια της θητείας του τήρησε τη δέσμευση της χώρας τους στην ειρήνη και διατήρησε τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους του, προστατεύοντας βασικά δικαιώματα των γυναικών, που σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής δεν ήταν καθόλου αυτονόητα.

Ωστόσο παρά τα δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής βοήθειας που έλαβε η Αίγυπτος κατά την θητεία του, η διαφθορά ήταν εκτεταμένη, ενώ ανεργία και φτώχεια συνέχιζαν να αυξάνονται.

Η λαϊκή αγανάκτηση κορυφώθηκε τον Ιανουάριο του 2011, ύστερα από παρόμοιες διαδηλώσεις στην Τυνησία.

Το 2012 ο Μουμπάρακ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για συνέργια στη δολοφονία 900 διαδηλωτών από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά την εξέγερση.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο γιος του καταδικάστηκαν και για διαφθορά.

Οι πιο σοβαρές κατηγορίες εναντίον του αναιρέθηκαν και αφέθηκε ελεύθερος το 2017.

Περίπου ένα χρόνο μετά την πτώση του, αναδείχθηκε πρόεδρος της χώρας ο ισλαμιστής Μοχάμεντ Μόρσι, στις πρώτες δημοκρατικές προεδρικές εκλογές της Αιγύπτου.

Ο νέος πρόεδρος, ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, έμεινε για λιγότερο από ένα χρόνο στην εξουσία.

Πρώτα ήρθαν οι μαζικές διαδηλώσεις και μετά το κίνημα που οδήγησε στην εξουσία τον Σίσι.

Σχετικά άρθρα