Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αμβούργο-Τοπικές εκλογές: Νίκη του SPD και ιστορικό χαμηλό για το CDU δίνουν τα exit polls

Αμβούργο-Τοπικές εκλογές: Νίκη του SPD και ιστορικό χαμηλό για το CDU δίνουν τα exit polls
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για CDU Χριστιανική Δημοκρατική Ένωση, SPD Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας, Αμβούργο, Γερμανία, Εκλογές,

Ξεκάθαρη νίκη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), εντυπωσιακή άνοδο των Πρασίνων, ιστορικά χαμηλό ποσοστό για το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), μάχη των Φιλελευθέρων (FDP) για είσοδο στο Κοινοβούλιο και πιθανότατα αποκλεισμό από αυτό της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), δείχνει η πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος (exit poll) για τις εκλογές στο Αμβούργο που ανακοίνωσε πριν από λίγο το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Αναλυτικότερα, το SPD κερδίζει το 37,5% των ψήφων (45,6% το 2015), το CDU11,5% (15,9%), οι Πράσινοι 25,5% (12,3%), η Αριστερά 9% (8,5%), το FDP 5% (7,4%) και η AfD 4,7% (6,1%).

Εφόσον οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, το πιθανότερο κυβερνητικό σχήμα θα είναι η ανανέωση του σημερινού συνασπισμού, μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, με σοσιαλδημοκράτη επικεφαλής, όπως και μέχρι σήμερα.

Εάν μάλιστα επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά, κανένα κυβερνητικό σχήμα δεν θα είναι εφικτό χωρίς την συμμετοχή είτε του SPD είτε των Πρασίνων. Σύμφωνα πάντως με δημοσκόπηση, το 60% των κατοίκων της περιοχής κρίνουν θετικά το έργο της κυβέρνησής τους.

Θριαμβευτής των εκλογών του 2015 ήταν ο σημερινός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος ωστόσο τον Μάρτιο του 2018 εγκατέλειψε το Αμβούργο προκειμένου να αναλάβει ομοσπονδιακά κυβερνητικά καθήκοντα. Τον διαδέχθηκε ο Πέτερ Τσέντσερ.

Σχετικά άρθρα