Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αμπντουλάχ Γκιουλ: Λάθος η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία

Αμπντουλάχ Γκιουλ: Λάθος η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλί Μπαμπατζάν, Αμπντουλάχ Γκιουλ, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Τουρκία,

Ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, χαρακτήρισε λαθεμένη την απόκτηση των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, από τη στιγμή που η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες.

Σε συνέντευξή του στην ημερήσια εφημερίδα «Karar» στις αρχές της εβδομάδας, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του ισλαμικού AKP και πρώην στενός συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν παρέλειψε να εκφράσει την υποστήριξή του στον Αλί Μπαμπατζάν, επίσης ιδρυτικό στέλεχος του AKP που προσπαθεί να δημιουργήσει νέο κόμμα.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Αλί Μπαμπατζάν θα ανακοινώσει το νέο του κόμμα μάλλον τον Μάρτιο. Ήταν να το έχει ανακοινώσει μέχρι το τέλος του 2019.

Αναφορικά με τους S-400 ο Αμπντουλάχ Γκιουλ υποστήριξε ότι η ασυμβατότητα των ρωσικών S-400 με τον ΝΑΤΟϊκό εξοπλισμό υπονόμευσε την ισχύ των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Διαφώνησε επίσης με το προεδρικό σύστημα που έφερε στη χώρα ο Ερντογάν, με το πραξικόπημα του 2017 και εξέφρασε την υποστήριξή του σε ένα πλήρως δημοκρατικό κοινοβουλευτικό σύστημα για την Τουρκία.

Για την τουρκική στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι η χώρα χρειάζεται απεγνωσμένα μια στρατηγική εξόδου.

Είπε ακόμα ότι η Τουρκία πρέπει να βρει ένα τρόπο να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο, μια από τις σημαντικότερες χώρες στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο.

Σύμφωνα με τον Γκιουλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν από πριν πληροφόρηση για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Σχετικά άρθρα