Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

36χρονη εξισλαμισμένη Αγγλίδα σχεδίαζε να ανατινάξει τον Άγιο Παύλο στο Λονδίνο

36χρονη εξισλαμισμένη Αγγλίδα σχεδίαζε να ανατινάξει τον Άγιο Παύλο στο Λονδίνο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αγγλία, Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Λονδίνο, Τζιχαντιστές,

Μια Βρετανίδα προσήλυτη στο Ισλάμ, η Μισέλ Ράμσντεν (Michelle Ramsden), τώρα αποκαλείται Σαφίγια Αμίρα Σαΐχ (Safiyya Amira Shaikh), οδηγήθηκε σε δικαστήριο της χώρας της με την κατηγορία ότι σχεδίαζε να βάλει βόμβα στον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο, στην μητροπολιτική εκκλησία της βρετανικής πρωτεύουσας.

Η 36χρονη τζιχαντίστρια, υποστηρίκτρια της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, σχεδίαζε να βάλει μια βόμβα κάτω από τον θόλο του Αγίου Παύλου και μια άλλη σε ένα ξενοδοχείο, με στόχο να σκοτώσει «πολλούς» αθώους ανθρώπους.

Την «έπιασαν» στο διαδίκτυο δύο μυστικοί αστυνομικοί, που παρίσταναν ζευγάρι παντρεμένων τζιχαντιστών, στους οποίους εξομολογήθηκε τα σχέδιά της και ζήτησε συμβουλές για να κατασκευάσει τις βόμβες.

Τα απειλητικά μηνύματα

Η Σαφίγια Αμίρα Σαΐχ προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ το 2007, εντυπωσιασμένη από την ευγένεια και την καλοσύνη των μουσουλμάνων γειτόνων της. Εξελίχτηκε όμως σε εξτρεμιστικό στοιχείο.

Σε ένα από τα μηνύματα που έστειλε στους μυστικούς αστυνομικούς, έγραφε ότι «θέλω να σκοτώσω πολλούς.

»Θα ήθελα να πάω στην εκκλησία… μια ημέρα όπως των Χριστουγέννων ή του Πάσχα και να σκοτώσω όσους περισσότερους.

»Πάντα απειλούσα, αλλά θέλω να κάνω πράξεις τις απειλές μου».

Σε ένα άλλο μήνυμα, που το συνόδευε με φωτογραφία του Αγίου Παύλου του Λονδίνου, έγραψε:

«Θα ήθελα να το κάνω σε αυτό τον χώρο οπωσδήποτε.

»Θα ήθελα να βάλω βόμβα… Πραγματικά θα το λάτρευα να καταστρέφω από τον χώρο και τους άπιστους σε αυτό».

Μέρες αργότερα, όπως μετέδωσε το BBC, επισκέφθηκε την εκκλησία, την εξέτασε, τράβηξε βίντεο που το έστειλε μήνυμα και έγραψε: «Θα ήθελα να βάλω τη βόμβα κάτω από τον θόλο.

»Θα ήθελα επίσης να κάνω κάτι σε ξενοδοχείο, μετά εκκλησία, μετά σκοτώνομαι μέχρι να πεθάνω».

Ομολόγησε

Η κατηγορούμενη, φορώντας μαύρη κελεμπία, εισήλθε στην αίθουσα του δικαστηρίου την Παρασκευή το πρωί και ομολόγησε ότι προετοίμαζε τρομοκρατικά χτυπήματα.

Το κατηγορητήριό της ανέφερε ότι η Σαΐχ, από το δυτικό Λονδίνο, επικοινώνησε με κάποιον που πίστευε ότι μπορούσε να κατασκευάσει δύο βόμβες και έκανε αναγνωριστική επίσκεψη στο κεντρικό Λονδίνο για να εξετάσει τον καθεδρικό, για να ελέγξει την ασφάλεια του και να βρει το «καλύτερο σημείο» να τοποθετήσει έναν εκρηκτικό μηχανισμό.

Στη συνέχεια η Σαΐχ συναντήθηκε με τη μία επαφή (γυναίκα μυστικό αστυνομικό) και της έδωσε δύο τσάντες «με την πρόθεση και την πεποίθηση ότι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί θα χωρούσαν μέσα στις τσάντες».

Πίστευε δηλαδή ότι το ζευγάρι, με το οποίο συνομιλούσε, θα τοποθετούσε τις βόμβες, που είχε κατασκευάσει, μέσα στις τσάντες για να τις τοποθετήσει μετά εκείνη στους στόχους.

Η Σαΐχ είχε προετοιμάσει και τα λόγια με τα οποία θα ορκιζόταν πίστη στο Ισλαμικό Κράτος μεταξύ Αυγούστου 2019 και Οκτωβρίου 2019.

Η δράστρια είχε κλείσει δωμάτιο σε ξενοδοχείο στο κεντρικό Λονδίνο, το οποίο θα ήταν ο δεύτερος στόχος της.

Μετά τον προσηλυτισμό της στο Ισλάμ, το 2007, απομονώθηκε και σταδιακά απέρριψε τη μετριοπαθή εκδοχή της θρησκείας και στράφηκε προς τον τζιχαντισμό.

Το 2016 σταμάτησε να πηγαίνει στα τζαμιά, επειδή φοβόταν ότι οι άλλοι πιστοί και οι ιμάμηδες θα αντιλαμβάνονταν τις ακραίες θέσεις της.

Η Σαΐχ συνελήφθη τον περασμένο Οκτώβριο και παραμένει κρατούμενη μέχρι να εκδοθεί η απόφασή του δικαστηρίου τον Μάιο.

Εν τω μεταξύ το δικαστήριο διέταξε να υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση και όρισε προθεσμία να παραλάβει την έκθεση των ψυχιάτρων έως τις 3 Απριλίου.

Σχετικά άρθρα