Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν παραδέχθηκε ότι έστειλε τζιχαντιστές στη Λιβύη

Ο Ερντογάν παραδέχθηκε ότι έστειλε τζιχαντιστές στη Λιβύη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλαμιστές, Λιβύη, Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Συρία, Συριακός Εθνικός Στρατός (Αλ Τζαΐς Αλ Ουατάνι Ας Σούρι), Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χαλίφα Χαφτάρ,

Την παρουσία στη Λιβύη Σύρων τζιχαντιστών συμμάχων της Άγκυρας, για να υποστηρίξουν την κυβέρνηση της Τρίπολης έναντι των δυνάμεων του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, επιβεβαίωσε την Παρασκευή για πρώτη φορά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Υπάρχουν εκεί στοιχεία του Συριακού Εθνικού Στρατού. Αυτοί (ο Χάφταρ και οι υποστηρικτές του) θέλουν (οι εν λόγω μαχητές) να φύγουν.

»Όμως γιατί δεν μιλάμε για τη ρωσική εταιρεία ασφαλείας που διαθέτει 2.500 άνδρες (στη Λιβύη);», δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Να σημειωθεί ότι ο αριθμός 2.500 Ρώσων μισθοφόρων είναι ερντογανικός. Ακόμα και τα πιο αντιρωσικά δυτικά δημοσιεύματα έχουν κάνει λόγο για 200.

Ο Συριακός Εθνικός Στρατός είναι μια συμμαχία ένοπλων φιλοτουρκικών τρομοκρατικών οργανώσεων οι οποίες εκπαιδεύονται και χρηματοδοτούνται από την Άγκυρα.

Νωρίτερα, ο στρατάρχης Χαφτάρ δήλωσε έτοιμος για εκεχειρία θέτοντας ωστόσο δύο βασικούς όρους: αφενός να εγκαταλείψουν τη χώρα οι Τούρκοι και Σύροι μισθοφόροι και αφετέρου η Άγκυρα να σταματήσει να προμηθεύει με όπλα την ισλαμική διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης στην Τρίπολη.

Χθες, η ισλαμική κυβέρνηση ανέστειλε τις συνομιλίες υπό τον ΟΗΕ με στόχο την παύση των εχθροπραξιών στην Τρίπολη, αφότου οι ανατολικές δυνάμεις της Λιβύης βομβάρδισαν το λιμάνι της Τρίπολης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι και παραλίγο να χτυπηθεί δεξαμενόπλοιο με άκρως εύφλεκτο αέριο.

«Μια εκεχειρία (θα είναι) αποτέλεσμα της εκπλήρωσης ενός αριθμού προϋποθέσεων, της απόσυρσης των Σύρων και Τούρκων μισθοφόρων, του τερματισμού του τουρκικού εφοδιασμού με όπλα της Τρίπολης και της εκκαθάρισης των τρομοκρατικών οργανώσεων (στην Τρίπολη)», δήλωσε ο Χάφταρ μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σχετικά άρθρα