ΤζιχαντιστέςΒαλκάνια
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Βέλγιο δεν εκδίδει στην Ισπανία τον Κάρλες Πουτζδεμόν

Το Βέλγιο δεν εκδίδει στην Ισπανία τον Κάρλες Πουτζδεμόν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βέλγιο, Ισπανία, Κάρλες Πουτζδεμόν, Καταλονία,

Το Βέλγιο δεν προτίθεται να παραδώσει στην Ισπανία τους φυγάδες Καταλανούς πολιτικούς Κάρλες Πουτζδεμόν και Τόνι Κομίν προτού το Ευρωκοινοβούλιο αποφανθεί για το αίτημα άρσης της ασυλίας τους ως ευρωβουλευτών, όπως προκύπτει από σημερινή απόφαση της βελγικής δικαιοσύνης.

Επιβεβαιώνοντας την απόφαση του φλαμανδόφωνου δικαστηρίου των Βρυξελλών, ο συνήγορος των δύο Καταλανών Σιμόν Μπεκάρτ τόνισε πως «ο δικαστής αποφάσισε να αναστείλει επ’ αόριστον το αίτημα για απέλασή τους, αναμένοντας την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για την άρση της βουλευτικής τους ασυλίας».

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Πουτζδεμόν, και ο πρώην σύμβουλός του (υπουργός) Κομίν είχαν καταφύγει στο Βέλγιο στα τέλη του 2017, μετά τη δίωξή τους για απόπειρα στασιασμού -για τη διεξαγωγή του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της ισπανικής επαρχίας- κι έκτοτε η Μαδρίτη ζητεί την έκδοσή τους, εκδίδοντας ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης.

Το βελγικό δικαστήριο επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση του περασμένου Ιανουαρίου, που ανέστελλε την εξέταση της έκδοσής τους, λόγω της ιδιότητάς τους ως ευρωβουλευτών.

«Στη συλλογιστική του, ο δικαστής τόνισε πως η απόφασή του σχετίζεται με την κρίση του Ιανουαρίου».

Αναφορικά με το ισπανικό αίτημα για την άρση της ασυλίας των Πουτζδεμόν και Κομίν, το Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει συσκεφθεί ακόμη.

Σύμφωνα με πηγές του ευρωπαϊκού οργάνου η απόφασή του δεν αναμένεται να ληφθεί πριν από τον Ιούνιο.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκτός από τους Πουτζδεμόν και Κομίν ανοικτό είναι επίσης το ζήτημα εάν θα επικυρωθεί η ασυλία άλλων δύο Καταλανών πολιτικών που έχουν εκλεγεί στο Ευρωκοινοβούλιο: του πρώην αντιπρόεδρου Οριόλ Τζουνκέρας, που εκτίει ποινή 13 ετών για στασιασμό στην Ισπανία και της Κλάρα Πονσατί, που έχει καταφύγει στη Σκωτία.

Σχετικά άρθρα