Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Τούρκοι κατηγορούν Ασσύριο ιερέα για συμμετοχή στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK)

Οι Τούρκοι κατηγορούν Ασσύριο ιερέα για συμμετοχή στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ασσυρία, Ασσύριοι, Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν PKK, Ιερέας, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μονοφυσίτες Χριστιανοί, Νίσιβη, Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία, Τουρκία, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Τούρκος εισαγγελέας άσκησε δίωξη κατά του Ασσυρίου χριστιανού ιερέα, Σεφέρ (Άχο) Μπιλετζέν, που συνελήφθη τον Ιανουάριο και αφέθηκε ελεύθερος μέχρι τη δίκη του, με την κατηγορία συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, μετέδωσε η ιστοσελίδα «Gazete Karınca».

Το κατηγορητήριο στηρίζεται σε αναφορά της τουρκικής χωροφυλακής του 2018, στην οποία υποστηρίζεται ότι μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων επισκέφθηκαν το μοναστήρι του π. Μπιλετζέν.

Ο π. Μπιλετζέν, κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών που κρατήθηκε από τις τουρκικές Αρχές, ανακρίθηκε και δεν αρνήθηκε το γεγονός.

Παραδέχθηκε ότι προσέφερε φαγητό στους αντάρτες, αλλά το έκανε λόγω της πίστης του και όχι επειδή συμμετέχει στην οργάνωση.

Ο Τούρκος εισαγγελέας τον κατηγορεί ότι δεν ενημέρωσε τις τουρκικές Αρχές για την παρουσία ανταρτών στο μοναστήρι και ενώ γνώριζε ποιοι ήταν.

Το μοναστήρι του π. Μπιλετζέν, Μορ Γιακούπ (Άγιος Ιάκωβος), βρίσκεται στη Νίσιβη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, εκεί που θεωρείται σήμερα το τουρκικό Κουρδιστάν και επί δεκαετίες μαίνεται ανταρτοπόλεμος μεταξύ των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) και των τουρκικών δυνάμεων.

Στα ίδια εδάφη παλαιότερα ζούσαν οι Ασσύριοι, ήταν η αρχαία Ασσυρία, για αυτό βρίσκεται εκεί και το Μοναστήρι.

Εκατοντάδες χιλιάδες Ασσύριοι χριστιανοί σφαγιάστηκαν μαζί με Αρμένιους και Έλληνες στις γενοκτονίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πριν ένα αιώνα κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι Ασσύριοι είναι μονοφυσίτες χριστιανοί, διασπάστηκαν από την Ορθοδοξία στην 4η Οικουμενική Σύνοδο της Χαλκηδόνας (451 μ.Χ.).

Στη Νίσιβη της σημερινής Τουρκίας επιβιώνει ακόμα και σήμερα ασσυριακή κοινότητα.

Σχετικά άρθρα